lørdag 28. november 2009

Uke 48

Torsdag 26. Nov: I dag startet morgenen med å pakke opp noen leveringer, blant annent hansker, spraybokser og litt verktøy. Jeg sorterte varene, og puttet dem på plass i verktøyburet. Etter dette fortsatte jeg på freseprosjektet, hvor jeg bruker ulike fresemetoder for å lage ulike detaljer. Denne gangen boret jeg hull i klossen. Det første jeg gjorde var å spenne fast arbeidsklossen i skrustikka. Deretter satte jeg i kjoksen på doren fast i spindelen og spente opp et 9,6 mm bor. Etter dette stilte jeg inn fresebordet slik at jeg fikk justert boret der jeg ville bore. På siden av fresen var det en låseskrue, denne løsnet Henning og viste meg at jeg kunne sette på et sveivehjul på siden av maskinen, slik at jeg på en måte kunne bruke fresemaskinen som en boremaskin. Jeg boret fire hull, og passet på å bruke kjølevæske.
Verneutstyr jeg brukte for å utføre oprasjonen var vernebriller og langarmet genser. Bilder av klossen kommer når jeg er ferdig med den.

Etter dette kom det inn en ny oppgave. Ute i produksjonshallen er det mange rullebord og rullebaner. ABB holder nå på å bytte ut den ene roboten. Den gamle roboten hang i en bjelke i taket, den skal byttes ut med en ny robot som står på et platå og utfører oppgaven. I denne sammenheng, bygges store deler av bygget som roboten var bygd inn i om. Inne robotbygget er det også rullebord og baner som ringkabelanleggene skyves inn til roboten med. Den ene rullebanen trengte vedlikehold. Rullebanen så slik ut:

Det som skulle gjøres med rullebanen var at inne i c-profilen, altså der hjulene ruller går det to skinner, den ytterste skinna er firkantstål og den innerste skinna er rund.

Bilde: Av c-profil med skinner inni.
Disse skinnene blir slitt og må byttes ut i ny og ned. Det var den innerste runde skinna jeg skulle bytte ut. For å løsne denne skinna, måtte jeg bruke vinkelsliper og slipe bort sveisepunktene som holdt fast skinna. Verneutstyr jeg brukte til dette var vernebriller, hansker og øreplugger. Etter en liten stund hadde jeg slipt ned alle sveisepunktene, og løsnet skinna med et brekkjern. Etter dette satte jeg på en pusseskive og pusset ned de resterende sveisekantene for å få en fin overflate, for å kunne sveise på en ny skinne.

Bilde: Viser ferdig pusset innvendig i c-profilen.
Oppgaven gikk bra :) Etter dette ble jeg med Henning bort der hvor den nye roboten skal monteres. Deler av bygget rundt roboten skulle flyttes, blandt annet en vegg. Jeg hentet utstyret som Henning trengte for å løsne veggen. Jeg hentet en Bajonetsag, til å skjære av noen bjelker til bygget. Når veggen var løsnet hjalp jeg til med få den på plass, slik at den stod der den skulle før den blei sveiset fast.

Fredag 27. Nov: I dag startet morgenen med en liten oppgave som gikk ut på å forandre en nøkkel. Den ene nøkkelen var messingfarget og passet til et skap som skulle brukes. Den andre nøkkelen var smijernsfarget, men passet ikke til skapet. Eieren av nøkkelen ville gjerne bruke den smijernfargede nøkkelen, derfor måtte vi lage nøkkelens tupp lik den andre nøkkelens tupp :)
Her er et bilde som illustrerer:


Nøkkelen på toppen av bilde var den nøkkelen vi skulle bruke. Der hvor den stippla linja er, kuttet vi av nøkkelen og slipte ned flensen på nøkkelen (rett pil). Den andre nøkkelen var den nøkkelen til skapet som passet. Siksakkpila på denne nøkkelen viser nøkkeltappen som vi skulle lage på den andre nøkkelen. For å lage denne tappen skjærte jeg ut en liten tapp fra en plate. Senere skal den sveises på. I tillegg til det boret Henning et hull i enden av nøkkelen. En liten småjobb :)

Etter dette kom Anette ned, og hun lærte meg å lodde med det nye loddeapparatet. Da satt jeg en stund å øvde meg på noen ledningstumper som jeg tvinnet sammen. Det gikk fint :) Etter dette fikk jeg i oppgave å montere hengsler på en bankeboks, som banker en form for flasker som brukes i produksjonen.


Det første jeg gjorde var å plassere hengslene der de skulle være, brukte en hammer og en kjørner og slo et kjørnemerke i senter av hengslehullet. Etter det, festet jeg boret i drillen og boret hull i kjørnemerkene. Jeg prøvde om hullene passet overens med hengslehullene,og det gjorde de. Så fant jeg fram skruer som passet i de forsenka hulla på hengslene. Skruene var for lange, så de spente jeg opp i skruestikka og skjærte av en lengde med baufila. Dette gjorde jeg på alle seks skruene, fant fram låsemuttere og skrudde fast hengslene :)

Etter dette kom Anne Gro på besøk. Vi viste henne litt rundt på verkstedet, og etter dette tok vi en tur ut i produksjonshallen. Der gikk vi bort til robot som holder på å skiftes ut og videre så gikk turen til de ulika montasjestasjonene :) Etterhvert fikk Henning en telefon om at motoren på en av maskinene skulle taes ut. Dette gikk vi og gjorde. Det gikk greit, Henning løsnet mutterene til to av hjula som ble drevet av motoren med reimdrift og tok ut motoren. Vi tok motoren tilbake til værkstedet, hvor vi loddet noen ledninger. Mot slutten av dagen ryddet jeg litt på verkstedet også tok vi helga :)

søndag 22. november 2009

Uke 47

Torsdag 19 Nov: I dag startet dagen med at Henning fulgte meg ut i produksjonshallen for å få en presantasjonsrunde i produksjonsprossesen. Der fikk jeg en grundig gjennomgang av prossesen fra start til slutt og det var flere medarbeiderne på som tok seg av hver stasjon. Informasjonen jeg fikk var veldig nyttig, jeg lærte mye og fikk godt brukt for det i HMS-Prosjektet. Etter presentasjons runden, fikk jeg i oppgave å vaske en skjerm. Den var ganske møkkete og men etter en liten stund med vasking og gnukking ble den bedre.
Etter denne oppgaven kom Anette, hun hadde fått i oppgave å lage ledninger med endehylser og klype. Jeg hjalp Antte med dette. Det første vi gjorde var å klippe opp ledningstumper i riktig lengde. Deretter brukte vi en avisoleringstang til å dra av isolasjonen. Da isolasjonen var av satte vi på endehylser på den avisolerte enden og brukte en spesiell tang til å klemme disse hylsene flate og få kontakt med ledningen inni.

Bilde: Endehylsene som ble klemt flate til endetapper.

Dette gjorde vi på tre og tre ledninger siden et sett bestod av 3 ledninger. Etter å ha satt på endehylsene, samlet vi tre og tre ledninger og trede innpå tre ferdigklipte krympeslange- biter. Vi passet på å samle ledningene slik at de ble like lange, deretter brukte vi en varmepistol til å blåse varmluft på krympeslangene. Når krympeslangene blir varmet opp, trekker de seg sammen og dermed samlet ledningene seg.

Bilde: Tre og tre ledninger samlet ved hjelp av krympeslange.

Etter dette, avisolert vi den andre enden av ledningen. Da disse endene var avisolert, tvinnet vi de tre ledningene sammen, og Anette loddet dem.

Bilde: De 3 sammentvinnede ledningene, klare til å loddes.

Det gjorde hun ved å først varme opp ledningene ved å holde loddebolten mot ledningenes underside samtidig som hun holdt loddetinn på ledningenes overside. Da ledningene var nok oppvarmet begynte loddetinnet og smelt og la seg som et fint lag over lednigene. Etter dette ble det pusset litt på de lodda ledningen, slik at vi kunne få dem inn i klemme- hullet og stramme skruen slik at de satt fast i klemma. Vi laget ca. 15 slike ledninger, og resultatet ble bra :) Da dagen nærmet seg slutten, ryddet vi litt opp, da det var gjort var arbeidsdagen over.

Fredag 20 Nov: I dag startet morgenen med å fortsette på ledningene vi lagde dagen før. Vi lagde til sammen ca. 20 ledninger. Etter denne oppgaven kom det inn en ny oppgave. Denne oppgaven gikk også ut på å lage ledninger, men denne gangen med en annen kombinasjon. Igjen, det første jeg gjorde var å kutte opp ledninger i riktig lengde. Deretter fant jeg fram krokodille klyper. I den motsatte enden av ledningen skulle det monteres en metallkontakt.

Bilde: Metallkontakten, med låseskrue.

Problemet var at hullet i metall kontakten var mye større enn tykkelsen på kontaktappen på ledningens ende. Denne kontakt-tappen skulle puttes nedi dette hullet men var altfor liten.

Bilde: Ledningens kontakt-tapp

Bilde: Metallkontaktens hull.

Det poblemet løste jeg ved å kutte opp flere biter i riktig lengde fra en metallstang. Disse metal bitene puttet jeg nedi kontakthullet og presset kontakt-tappen på ledningen nedi metallkontaktens hull.












Bilde: Metallstenger i kontakthullet og kontakt-tapp plasser i kontakten.

På metallkontakten skrudde jeg fast låseskruene og dermed satt kontakten fast.


Dette blei en testingtype på hvordan jeg skal gjøre det siden vi skal bruke andre kontakt-tapper :)
Etter å ha kuttet opp en del biter og gjort det meste klart til flere monteriger, avsluttet jeg oppgaven og gikk for å spørre om å få fototillatelse til HMS-Prosjektet. Det fikk jeg, men jeg fikk beskjed om å ikke ta bilder inni kapslingen, altså inn i ringkabelanleggene slik at bildene viste sammenstillinen av ulike deler. Det passet eg på og ikke gjøre. Jeg tok flere bilder av de ulike prosesstrinnene. Etter dette var dagen over.

lørdag 14. november 2009

Uke 46

Torsdag 12. Nov: Morgenen i dag startet med å fortsette på freseprosjektet. Aluminiumsklossen som vi kuttet av i forrige uke var nå klar til å freses. For å få den blank å fin planfreset jeg alle flatene på klossen med en endeplanfres. Da ble alle flatene fine og blanke. Etter dette skråfreset jeg en kant på klossen, som jeg igjen freset opp to skråkanter til fra. Etter skråfresingen festet jeg et nytt freseverktøy i spindelen. Dette fresekverktøyet arunder skarpe kanter og heter radiefres men det ble også kalt for "grisetryne" siden verktøyet kan ha et grisetryne-lignende utseende :) Henning viste meg hvordan jeg gjorde det på en lengde også prøvde jeg meg på en lengde selv. Det var viktig å ikke frese for langt inn i arbeidstykke og ikke for langt ned, for da ville det blitt kanter over og under den avrundede kanten, noe som ikke ville hatt blitt fint. Resultet ble bra :)
Her er et bilde av en radiefres:

Jeg bestemte meg også for å frese et spor i klossen. Det gjorde jeg ved hjelp av en pinnefres. Jeg stilte inn ca. 2mm dybde og freset hele lengden på klossen. Da jeg var ferdig med å frese lengden stilte jeg inn større dybde på ca. 4 mm og freset hele lengden. Slik holdt jeg på helt til jeg syntes sporet var dypt nok. Det kommer bilde av klossen når det er ferdig :) Her er et bilde av en pinnefres:
Senere på dagen kom Ørjan med en plate som han hadde merkert opp noen punkter og slått kjørnemerker hvor det skulle bores opp hull. Jeg boret opp to 7,2 mm hull og tre 11,8 mm hull. Etter at hullene var ferdig oppboret var det litt grader i kantene så jeg fjernet gradene med en konisk forsenker. Jeg pusset også vekk noen av de skarpe kantene på plata på båndsliperen. Etter dette kom Kjetil med et oppdrag til meg. Oppdraget gikk ut på å kutte av en lengde på en jernstang og dreiie en kule i den ene enden. I den andre enden skulle det lages en radius på 6mm. Jeg rakk ikke å gjøre noe mer enn å kutte av lenden på jernstanga med den elektriske baufila den dagen. Så planene neste dag ble å fortsette med dette :D

Fredag 13. Nov: I dag startet arbeidsdagen med å fortsette på oppdraget jeg fikk av Kjetil hvor jeg skulle dreiie en kule i den ene enden av jernstanga og dreiie en radius i den andre enden. Jeg startet med dreiing av kula. Når man skal dreie en halvkule må man kombinere tverrsleid og hovdesleid. Da startet jeg et lite stykke inne på arbeidstykket og sveivet med tverrsleide helt til jeg kom nærat jernstanga. Da jeg var nærat sveivet jeg hovdsleiden til høyre. På den måten brukte jeg tverrsleiden for å jobbe med inn i arbeidstykket samtidig som jeg jobbet meg bortover til høyre. Desto lengre jeg gikk til høyre da, desto dypere gikk jeg inn i arbeidstykket så lenge jeg kombinerte begge sleidene. På den måten ble tuppen av arbeidstykket rundere og rundere etter flere gjentakelser av denne prossesen. Da jeg begynte å nærme meg slutten tok jeg noen store kutt, fordi avrundingen ble litt lang, men dette gikk veldig fint å rette opp. Kula hadde allerede formen så jeg kortet den ned med et par runder, da ble resultatet bra :)
Etter å ha laget kula, snudde jeg arbeidstykket og begynte på radiusen. Det gjorde jeg ved å bruke samme framgangsmåte som jeg brukte når jeg startet på kula. Jeg startet et lite stykke inne på arbeidstykket, kombinerte hovedsleiden samtidig som jeg brukte tversleiden og jobbet meg lengre og lengre inn i arbeidstykket desto nærmere tuppen jeg nærmet meg. Eneste forskjellen var at dette var en radius og da jobbet jeg meg ikke helt inn til midten av enden på arbeidstykket når jeg brukte tverrsleiden. Arbeidstykket skulle ha en radius på 6 mm, dette kontrollerte jeg med et radiusmål. Til slutt busset jeg arbeidstykket med smergelpapir i dreiiebenken,da ble fikk den en fin og blank overflate :) Her er noen bilder av den:


Etter å ha laget radiusen fikk jeg i oppgave å male et oppheng svart, og det gikk fint :)
På slutten av dagen ble jeg med Henning bort til maskinen som fikk ødelagt en kontakhylse på motoren. Det hadde nå blitt skiftet kontakthylse på motoren og den var klar til å monteres. Men ledingene som skulle kobles i hverandre stemte ikke overens med fargene, så monteringen måtte utsettes. Så var arbeidsuka over.

fredag 6. november 2009

Uke 45

Torsdag 5. Nov: Dagen i dag startet med en gjennomgang av HMS- prosjektet som startet denne uken. Henning og jeg gikk gjennom de ulike punktene. Kl. 11 dro Henning på TAF rådet. Da fikk jeg hjelp av Roar og Kjetil til å innhente informasjon om ABB`s historie som er et av punktene på HMS-prosjektet. Etter dette var det lunsj. Etter lunsjen var det stille på verkstedet, da satte jeg meg ned og leste litt i bøkene jeg fikk om ABB. Etterhver kom Henning tilbake. I ny og ned kom det folk som trengte utstyr fra verktøyburet som jeg hjalp slik at de fikk det de trengte :D Ut på dagen fikk Henning noen oppdrag. Det ene oppdraget var å finne en feil på platebøyeren som ikke bøyde platene i riktig vinkel. Det viste seg at det var et hjul som dro en reim som var årsaken. Skruen som holdt på plass hjullet hadde løsnet og satt veldig løst. Dette gjorde at det ble kast i hjulet som igjen gjorde at reima slang. Reima var på en måte nullpunktet for platebøya. I og med at nullpunktet ble feil, ble resten av målene også feil. Løsningen var rett å slett å stramme skruen og kjøre en kalibrering på maskinen. Kalibreingen gjorde at maskinen fikk innstilt sine nullpunkter på nytt. På vei tilbake til verkstedet fikk vi en ny oppgave. Tidligere på dagen hadde det blitt montert en motor på en maskin. Motoren hadde blitt satt feil vei, og når motoren da ble satt i gang, ble deler av maskinen skjøvet bakover og traff kontakhylsa på motoren og knakk. Denne hylsa skulle pekt nedover. Da ble motoren demontert og tatt tilbake til verkstedet hvor det senere vil bli byttet kontakthylse. Mot slutten av dagen ble Henning og jeg enige om å starte på et frese prosjekt. Vi kuttet av en tykk aluminiumskloss, men rakk ikke å gjøre mer med den før dagen var slutt. På slutten av dagen kom Roar innom med et stativ som Henning hadde fått beskjed om å endre. Det blei altså en av planenen for morgendagen :D

Fredag 6. Nov: I dag startet morgenen med det vi planla dagen før. Altså stativet. Henning forklarte meg hva som skulle gjøres med det. Slik så stativet ut:

På toppen av stativet stod det 8 tapper som alle skulle kuttes av og sveiseskjøtene skulle slipes ned. Jeg rullet stativet inn i "sveisebua" og hentet vinkelsliper, kappeskive til å kappe av tappene med og slipeskive til å slipe bort gjenstående sveiseskjøter og nødvendig verneutstyr. Jeg brukte hørselvern, hansker og vernebriller under arbeidet. Kuttinga og slipinga gikk fint og resultatet ble slik:

Jeg tok vare på to av tappene jeg kuttet av, disse skulle nemmelig sveises på midten av rammestengene. På disse skulle festes et kryss.
Etter dette malte jeg stativet, resultatet ble bra :D

Etter denne jobben fortsatte jeg på HMS-prosjektet med den delen av oppgave hvor vi skal lage et intervju med verneombudet. Det gjorde jeg og fikk mange nyttige og fine svar :D Mot slutten av arbeidsdagen gikk vi opp på "hemsen og hentet et kasselokk til en bankemaskin. Det har blitt laget nye bankemaskiner som er midre, og derfor måtte vi lage denne boksen mindre. Vi boret opp nagelene som metallplatene i boksen var festet sammen med, banket av hodene og fikk slått platene løs fra hverandre. Vi rakk også å måle og tegne opp de nye målene før arbeidsuken var over. To fine dager på jobb ! :D

søndag 1. november 2009

Uke 44

Torsdag 29 Okt: Dagen i dag bestod av noen planer, så Henning viste meg arbeidsoppgavene. Den første oppgaven var å bore to hull med riktig avstand på en metallbit slik at de passet overens med de gjengede hullene i delen den skulle skrus sammen med. Jeg boret opp hullene med et litt større bor en de M3 gjengede hullene under for å lettere få sentrert skruene slik at de passet overens med gejengene. Etter det slipte jeg plata slik at det ikke var noen skarpe grader på den. Når plata var ferdigslipt, sveiset henning på en firkantpipe og til slutt sandblåste vi den. Gjenstanden vi lagde ble slik:

Hensikten med gjenstanden var å feste den til en slurekopling som skulle draes til med 120 newton (12 Kg) som så slik ut:

Hensikten med å dra til med 120 newton var fordi at slurekoplingen skulle tåle en kraft på 120 newton og ved all kraft over dette vil koplingen slure og gjøre at systmet som skal draes rundt ikke draes rundt men slurer/sviver. Her er et bilde av slurekoblingens underside:

Senere på dagen fikk jeg i oppdrag å fikse en vannpumpetang. Feilen var at låse stanga var brekt, så hver gang man brukte den måtte man stille inn tanga på stillingshakket man ønsket. Denne låsestanga skal gjøre at tanga låses på det hakket man ønsker slik at man får ønsket åpning på tangkjeften. I og med at denne låsepinnen var knekt låste ikke tanga som den skulle. For å reparere den boret jeg to hull i låseknappen som stod igjen, slipte opp en låsepinne og boret hull i den, og skrudde den fast i knappen. Skruene bunnet litt i knappen og låsepinnen dro seg litt skjev når jeg trykket på knappen, så det må noen små justeringer til for å få det bedre :) Her er et bilder av den:



Fredag 30. Okt:
Fredag var det fri fra jobben.