søndag 18. juli 2010

Uke 28

Mandag 12. Juli: Til morgenen i dag reparerte jeg noen pop-tenger. Brukte samme fremgangsmåte som jeg pleier, skru opp, rense innvendig og bytte ut slitte deler (som i uke 26 ). Skiftet også olje på noen med samme framgangsmåte som i uke (26) og sjekket om de fungerte som de skulle etter reprasjonen. Det gjorde de :)

Litt senere boret jeg hull i noen piper. Hullene lages fordi det på trykkluftverktøyene er låspinner som låser pipene fast til påkoblingsmekanismen slik at de ikke faller så lett av. Jeg boret hull i pipene ved hjelp av en jigg og hardmetallbor. Ved å sette pipa fast i jiggen og bore hull gjennom hullet i jiggen blir hullet i pipa på riktig sted, med riktig avstand fra kanten slik at de passer på trekkerne de settes på.

HMS/Verneutstyr: Jeg brukte vernebriller til boringen.

Tirsdag 13. Juli: I dag tente jeg gassbrenneren og varmet opp et fastlimt bitz i en bitzforlenger. Etter kort tid løsnet den ødelagtebitzen, og bitzforlengeren kunne brukes igjen :)

Etter dette hadde jeg ikke noen spesielt å gjøre så jeg bestemte meg for å å sveiese litt. Fant en bit firkantrør og slipet til en liten platebit som jeg tenkte jeg skulle bruke til bunn og lage en boks.

Så jeg satte i gang å sveise. Sveisemetoden jeg brukte var MIG. Da bunnen var sveiset fast, slipet jeg sveisen slik at den ble flat og fin. Til slutt sandblåste jeg boksen. Resultatet ble bra og jeg brukte den til oppsamling av litt småverktøy ;)

HMS/Verneutstyr: Fjernet brennbart materiale i nærheten. Verneutstyr jeg brukte var sveisemaske, sveisehansker og langermet genser.


Onsdag 14. Juli: I dag fikk jeg i oppgave å fikse en patron. Disse brukes til å sjekke om det er strømmgjennomføring i ringkabelanleggene. Som oftes blir det dårlig kontakt mellom koblingene inni patrona. Så jeg fikk i oppgave å finne feilen.

Det første jeg gjorde var å skru opp patrona og sjekket den miderste kontakta. Denne satt godt.


Da dette var gjort sjekket jeg koblinga som er festet til kontaktappen på toppen av patrona. Denne er koblet til på innsiden av røret som vises på bildet under . Denne var dårlig, så jeg bestemte meg for å bytte den ut. Men da måtte jeg kutte av en liten del av ledningen, så den ble derfor for kort. Så jeg laget en ny ledning med den delen av koblingen jeg sjekket på bildet over, og med kontakten som skulle kobles til på innsiden av kontakttappen i den andre enden. Det var altså en lang ledning med hver sin kobling i hver sin ende av ledningen ;) Da ledningen var montert slo jeg ned plastikkhylsa med kontaktappen.

Bilde: Deretter byttet jeg ut den ødelagte kontaktkransen med en ny. Kontaktkransen vises på bildet under ;)

Da dette var gjort, sjekket jeg om det var kontakt mellom kontakttappen og ledningen koblet til i bunn av patrona. Dette gjorde jeg med et multimeter. Ved å plassere den ene testspissen fra ledningen til multimeteret på kontaktappen og den andre i bunn der hvor ledningen var koblet til. Multimeteret ga dermed lyd, dvs at det var kontakt. Det var også en ledning til i patrona, denne var koblet til kontaktkransen og det andre koblingspunktet i bunn av patrona. Så jeg sjekket også om det var kontakt mellom kontaktpunktet og kransen. Det var det og patrona var da i orden og klar til å brukes for strømmtest på ringkabelanleggene :D

Torsdag 15. Juli: I dag samlet jeg alle delene til den nutsetrekkeren som hadde den ødelagte delen inni seg. Dette var den ene av de to nutsetrekkerene som Roger og jeg kikket på i uke (27 ).


Her er den ødelagt delen sammen med den hele delen som jeg satt inn i den nutse-trekkeren som jeg reparerte.

For å kunne reparere den ødelagte delen måtte skiva og den tykke sokkelen av, for å så kunne slå ut den knekte tappen og slå i en ny. Skiva og sokkelen måtte presses av, så Kjetil viste meg hvordan man brukte den hydrauliske pressa. Han plasserte en pipe som hadde samme størrelse som lagrene inni som holdt delene sammen. Deretter plasserte han delen med pipa og jekket den hydrauliske pressa ned på pipa og presset ut lagrene. Dette gjorde at delene løsnet. Vi hadde ikke en styrepinne med riktig tykkelse, så denne måtte bestilles før delene kunne settes sammen og settes inn i nutse-trekkeren igjen.

Ellers pakket jeg ut noen varer i verktøyburet og ryddet litt før dagen var over.

Fredag 16. Juli: Den siste dagen før ferien brukte jeg på å rydde å vaske verkstedet slik at det ble fint å reint til den første feriepulja kom tilbake ;)

torsdag 8. juli 2010

Uke 27

Mandag 5. Juli: Til morgenen i dag forsatte jeg med jordingstappene. Avrundet begge endene på kobbeplate nr. 2 på båndsliperen. Deretter merket jeg opp to huller i hver ende på begge kobberplatene og boret dem. Da dette var gjort var jordingstappene klare til å loddes fast til kobberplatene.

Jeg skrudde på gassen på flaskene og tente så jeg fikk flamme, deretter skrudde jeg opp oksygengassen på brennerhåndtaket. Jeg justerte mengden brenngass og oksygengass til jeg fikk en blå "vesende" flamme. Deretter varmet jeg rundt loddeområdet og i sprekka. Etter litt varming plasserte jeg sølvlodde-pinnen i sprekka. Da smeltet sølv-loddetinnet og gikk ned i sprekka. Da dette var gjort, snudde jeg den og loddet på den andre siden. Til slutt sandblåste jeg jordingstappene.

Resultatet ble bra :)
Da dette var gjort, monterte jeg :)



Tirsdag 6. Juli: I dag monterte jeg mange forlengerne til en utløsermekanisme for palleskuffer. Det første jeg gjorde var å sette M10 skruer, skiver og låsemuttere i forlengerne.

Da dette var gjort, tok jeg med meg forlengerne og fastnøkler på sparkesykkelen og dro til produksjonshallen å monterte dem :D

Etter dette hadde jeg ingen gitte arbeidsoppgaver, så jeg dreide litt :) Materialet jeg dreide i var kobber. Jeg dreide enden kon til en spiss, boret hull og laget diverse detaljer:)


Onsdag 7. Juli: I dag hadde jeg fri.


Torsdag 8. Juli: Til morgenen i dag laget jeg ferdig tennene på en tang. Det gjensto litt sliping før tennene passet bra i sporet på vakumflaskene som den skal brukes på ;)

Deretter gikk jeg å leverte den til de som skulle bruke den i produksjonen :)
Resten av dagen ble det litt rydding.

Fredag 9. Juli: Til morgenen i dag kom det inn en nutse-trekker, som trengte reprasjon. Vi hadde heller ingen i reserve, så jeg fikk i oppgave å prøve å reparere dem.




Det første jeg gjorde var å skru av munnstykket, ta ut låsepinnen for gjengepinnen og gjengepinnen. Da så nutse-trekkeren slik ut -->

Da jeg hadde skrudd av dette så jeg at en pinne hadde knekt på en del inni nutse-trekkeren. Den andre nutse-trekkeren hadde Roger sett på og trodde at motoren var gåen. Vi bestemte oss for å skru opp denne og sjekke om denne delen var i orden i denne nutse-trekkeren, for så å kunne sette over på den jeg reparerte. Så jeg skrudde opp nutse-trekkerene og tok ut delen. Dette gjorde jeg ved å skru opp den sorte boksen bak på nutsetrekkeren <--. Deretter løsnet jeg en skrue inni hylsa ved å holde igjen bak med skralle og spesialpipe.

Da dette var gjort, kunne delen bare taes av :) dette gjorde jeg på begge nutse-trekkerene.

Bilde: Den ødelagte delen fra nutse-trekkeren som jeg reparerte og den hele delen ifra trekkeren Roger reparete. Vi bestemte oss for å flytte den hele delen til den jeg reparerte, siden vi viste at det var den eneste feilen på denne trekkeren og var usikre på feilen til den andre trekkeren.

Jeg hadde nå en del som var i orden og klar til å settes på nutse-trekkeren jeg reparete på. Alt var nå klart til å settes sammen igjen, jeg hadde lagt delene i rekkefølge ettersom jeg hadde tatt de fra hverandre så monteringen gikk lett ;)



Da jeg hadde montert sammen nutse-trekkeren igjen prøvde jeg den og den fungerte som den skulle :D Den brukes altså til å skru inn gjengede hylser i sekskant-hull.


Det var uke 27 :)

søndag 4. juli 2010

Uke 26

Mandag 28. Juni: I dag dreide jeg to plugger av aluminium. Disse skulle brukes til å plugge igjen to hull som hadde blitt boret feil i en plate. Jeg målte begge hullene og dreide pluggene 5 hundre-deler større enn hullet. Laget altså en presspassning ;)

Deretter slo jeg de inn med en hammer. Resultatet ble bra :)

Etter denne oppgaven startet jeg på en ny. Den gikk ut på å lage en ny trebunn på et stativ for sideplater til ringkabelanleggene.

Bunnen var laget av tre, så det ble litt snekkerarbeid. Her er et bilde av bunnen som måtte repareres:



Hentet først 2 planker i produksjonshallen, som jeg saget ut spor i, to spor i hver planke. Dette var bunnplankene, og sporene var for at plankene skulle ligge kant i kant med stativkanten. Da dette var gjort hentet jeg de tynne pinnene som var festet til bunnplankene. Disse saget jeg i riktig lengde siden noen av de var for lange :)

Deretter fant jeg fram drill, treskruer og målebånd. Jeg målte opp riktig avstand mellom pinnene og skrudde de fast med treskruer ved hjelp av drillen. Da jeg hadde skrudd fast alle pinnene var dagen over.

Tirsdag 29. Juni: Til morgenen i dag forsatte jeg på trebunnen til sideplatestativet. Skrudde fast de siste tykke plankene. Da dette var gjort var bunnen ferdig :)

Etter dette,byttet jeg ut noen av skruene som holder plastikk-skilleren fast på toppen av stativet siden de var veldig lange, og det er fort gjort å hekte seg fast i dem.

Deretter dreide jeg radiusene på jordingstapp nr 2. Så freset jeg en kobberplate ned til riktig størrelse. Gjorde som jeg pleier, regnet ut hvor mange mm som skulle fjernes og nullstilte fresen mot kanten på kobberplata. Deretter delte jeg målet i to og freset vekk like mye på hver side av plata. Siden den fra før av hadde avrundede kanter måtte jeg derfor frese begge sider for å få flate overflater :)

Her er et bilde hvordan kobbertappene og kobberplata jeg har laget har blitt så langt :D



Onsdag 30. Juni: I dag freset jeg en ny kobberplate på samme måten som i går. Da fikk kobberplata riktig tykkelse og flate kanter :)

Litt senere kom det inn en freseoppgave. Et spor i en mekanisme måtte freses slik at sporet ble lengre:

Så jeg spente fast mekanismen i skrustikka på maskinbordet og spente fast en fresedor med en 7mm pinnefres. Deretter freset jeg sporet manuelt. Resultatet ble bra :D



Torsdag 1. Juli: Til morgenen i dag dreide jeg for Nils :) Jeg fikk i oppgave å dreie av en lengde på tre bein. Det var den gjengede delen som skulle dreies kortere. Da jeg hadde dreid alle gjengelengdene til riktig lengde, boret jeg opp det gjengde hullet i enden av beina med et 10,3mm bor for så å kunne gjenge det til M12. Jeg gjenget hullet i dreibenken ved å spenne fast 12mm gjengetapp i kjoksen i bakdokka. Deretter stilte jeg dreibenken til det laveste omdreiningstallet- 82. Så skøyv jeg tappen inn i hullet, tappen tok tak og gjenget seg automatisk inn. For å få tappen ut reverserte jeg bare dreibenken, da dro gjengetappen seg ut og hullet var gjenget til M12 :)

Da dette var gjort, begynte jeg å reparere noen poptenger. Det var noe feil med alle vi hadde, derfor satte jeg i gang å reparere dem i tilfelle det kom noen som trang en poptang :)
Det første jeg gjorde var å skru opp poptanga og løsne delene. Jeg la delene i rekkefølge ettersom jeg tok dem ut.

Da dette var gjort gjorde jeg ren pop-tanga innvendig:



Deretter begynte jeg å gjøre rent de ulike delene med en fille. Startet med den lange mellomhylsa, deretter den korte, så gripetennene og til slutt "huset" til gripetennene og den ytterste hylsa. Jeg puttet delene inn i pop-tanga etterhvert som de var gjort rene.

Til slutt gjenstod det å skifte ut oljen på tanga. Dette gjorde jeg ved å skru opp oljeskruen og skrudde på en beholder i hullet. Så koblet jeg tanga til trykkluft og trykte en gang på utløserknappen for å pope naglene. Da gikk olja automatisk opp i beholdren og holdt seg der. Da koblet jeg av trykkluften og tømte ut oljen.

Bilde: Uren olje som absolutt trengte å skiftes ut :)

For å fylle på ny olje i tanga fylte jeg opp ny olje i beholderen. Deretter trykket jeg huset for gripetennene mot bordkanten slik at stempelet gikk inn, da gikk oljen inn i pop-tanga. Deretter dro jeg stempelt ut igjen og trykte det inn igjen et par ganger til, helt til oljen som gikk inn og ut i tanga nesten var fri for bobler. Til slutt skrudde jeg av beholderen, skrudde igjen oljeskruen, koblet tanga til trykkluft og trykket utløserknappen to ganger. Da dette var gjort, prøvde jeg pop-tanga med nagler og den fungerte bra :D


Fredag 2. Juli: I dag fortsatte jeg på kobberplatene. Tykkelsen var freset ned til riktig mål, men lengden gjenstod. Kobberplata var for lang, så jeg spente den fast i skrustikka på maskinbordet og fant fram en fresedor, med en fastspent 7mm pinnefres. Gjorde som jeg pleier, regnet ut hvor mange mm som skulle fjernes og nullstilte pinnefresen mot kanten på kobber- plata. Deretter freset jeg vekk halvparten av målet i hver sin ende av kobberplata :)

Da dette var gjort, skulle begge endene på kobberplatene avrundes. For å få det nøyaktig brukte jeg en passer. Stilte inn halvparten av breddemålet til kobberplata på passeren og riset inn radiusen. Deretter slipet jeg det til på båndsliperen. Her er et bilde :)

Det var uke 26 ;)