mandag 22. februar 2010

Uke 8 - Vinterferien

Mandag 22. Feb: I dag startet dagen med å gjøre ferdig vinkeljerna jeg fortalte om i forrige uke. Det viste seg at vi skulle ha to vinkeljern til, så da skjærte jeg av to lengder av et flattjern i riktig lengde, med den elektriske baufila. Deretter fant jeg fram risselæra og merket opp der hvor hullene skulle være ved å rissse opp avstanden fra kanten og lengden inn på flattejernet. Jeg laga altså et kryss der hvor hullene skulle være og slo et kjørnermerke i senter. Deretter boret jeg opp hullene, forsenket hullet litt og fjernet gradene i hullet ved å bruke en konisk forsenker. De skarpe endekantene, slipte jeg på båndsliperen slik at kantene ble runde og uskarpe.

Etterhvert skulle Henning på møte og jeg fikk en ny oppgave å begynne på. Oppgaven gikk ut på å lage et beslag som man bruker som lås ved å skru fast en del på vegg og en del på døra og låse fast medt hengelås. Jeg skulle lage beslaget med buen man låser hengelåsen rundt. Slik som illustrasjonsbildet viser, bare i en kraftigere versjon:

Det første jeg gjorde var å finne fram et flattjern, og en sjakkel. Deretter tegnet Henning opp sånn ca. hvor hullen skulle være. Sjakkelen skulle brukes til ringen hengelåsen henges i. Her er et bilde av hvor sånn ca. hullene skulle være og sjakkelen:



Etter å ha fått forklart oppgaven, satte jeg i gang. Det første jeg gjorde var å sage av nederste del av sjakkelen. Deretter brukte jeg den elektriske baufila og skjærte av riktig lengde på flattjernet.

Etter dette merket jeg opp hullene med et riseelære ved å merke opp avstanden fra kanten og lengden fra enden hvor hullet skulle befinne seg. Da fikk jeg et senter som jeg slo et kjørnemerke i. Da dette var gjort fant jeg fram et 8mm bor, og boret opp hullene i ytterkantene av flattjernet. Etter dette merket jeg opp de innerste hullene, som var hullene sjakkelen skulle sveises fast i. Oppmerkingen gjorde jeg med et risselære og var veldig nøyaktig med å få riktig avstand mellom hullene fordi sjakkel-føttene skulle passe akkurat nedi hullene. Jeg merket opp på samme måte som jeg gjorde med ytterhullene, ved å merke opp avstand fra kanten og lengden fra ytterkanten og slo kjørnemerker. Jeg forboret med et mindre bor, og boret til slutt med 9,2mm bor, da passet sjakkel-føttene nøyaktig ned i hullene :)
Det siste som gjenstod var å da å sveise fast sjakkelen på baksiden av flattjernet, jeg valgte å TIG-sveise med tilsats. Etter å ha sveiset fast, slipte jeg ned sveiseskjøten på baksiden for å få en slett overflate. Tilslutt fant jeg fram skruer og slipte hodene runde slik at det ikke skal være mulig å skru av låsen :)

Etter lunsj gjorde vi ferdig vinkeljerna. Vi tente gassbrenneren og varmet opp jerna der hvor de skulle bøyes og bøyde i riktig vinkel. For å vite hvor vi skulle varme opp jernet og bøye, så vi på prototypen vi laget i forrige uke. Etter en stund hadde vi laget tilsammen fire slike vinkeljern, og alt var klart til montering. Vi tok med oss vinkeljerna, 8mm skruer, drill og et 8mm bor. På veg til monteringstedet tok vi med oss liften. Jeg klatret opp på trevet og monterte skruene, mens Henning brukte liften og boret hull. Da vinkeljerna var ferdig montert, gikk vi tilbake til verkstedet og hentet bjelkene som skulle plasseres i vinkeljerna på tvers av åpningen. Bjelken var skeiv, så vi skjærte to spor i bjelken der hvor den traff vinkelejerna om muttere. Dette gjorde vi på bjelken langs gulvet og bjelken høyere oppe :D Resultatet ble bra og RUH oppdraget var utført :D

HMS/Verneutstyr: Jeg brukte vernebriller ved bruk av den elektriske baufila.

Tirsdag 23 Feb: Det første jeg gjorde i dag var å begynne på en freseoppgave. Oppgaven gikk ut på å frese et spor i mange klosser. Sporet skulle være 5,2mm bredt og ca. 8mm dypt. Det første jeg gjorde var å finne fram en 4mm pinnefres. Deretter spente vi den fast i fresekjoksen. I fresekjoksen er det en spennhylse, som er utskiftbar og skiftes ut fra hvilken diameter man har på freseverktøyet som skal spennes opp. Dermed kan man spenne opp freseverktøyer med ulike diametere og stramme kjoks- mutteren. Dermed blir spennhylsene klemt mot feks pinnefresen og festes i fresekjoksen. Så monterte vi fresedoren, som er den delen av kjoksen som puttes opp i maskinen altså opp i spindelen. Da dette var gjort, merket vi av hvor sporet skulle gå i klossene. Deretter satte jeg i gang fresemaskinen. Jeg tok flere små kutt og etterhvert var sporet dypt nok. For å få sporet 5,2mm bredt hadde det enkleste vært å bruke en 5mm pinnefres og frese o,1mm til hver side, men det fant jeg ikke. Så for å få sporet bredt nok, lot jeg fresen stå i sporet sitt og nullstilte dette punktet på x-aksen. For å få et 5mm spor, sveivet jeg maskinbordet, altså x-aksen 0,6mm til høyre og etter det til venstre. Dette gjorde jeg i tre kutt på hver side. Etter dette var klossene ferdig.

Etter en liten stund gikk vi over på en annen oppgave. Den gikk ut på å lage avstivere til buret rundt gassfylle-tankene våre. Vi laget avstiverne av flattjern. Henning hadde skjært de opp i ca. riktig lengde fra tidligere og boret opp et par hull. Vi tok med oss jerna ned til buret og målte opp lengde og så hvor jerna måtte bøyes for å kunne skrus fast i bjelkene. Da dette var gjort, gikk vi tilbake til verkstedet, og tente opp gassbrenneren. Jeg varmet opp jerna der hvor de skulle bøyes og Henning bøyde de. Etter det boret jeg to hull og skjærte litt av lengden på det ene jernet. Etter det tok vi med oss 3 x 8mm skruer og skiver, 13mm fastnøkkel, drill, bor, gjengetapp og avstiver-jerna. Tilslutt, boret vi hull bjeleken, gjenget hullet og monterte avstiveren i buret ved å bruke skruen som stod i buret og i hullet i stolpen vi gjenget. Vi monterte 3 slike avstivere med ulike vridninger tilpasset etter hvor de de skulle monterteres.

Ellers på slutten av dagen, ble det litt småoppgaver, reparerte blandt annet låsemekanismen til en skyvelære og gjorde reint fresemaskinen etter bruk.

HMS/Verneutsyr: Brukte vernebriller til fresingen av klossene og ved boringen i avstiverne.

Onsdag 24. Feb: Til morgenen i dag, var det ingen planlagte oppgaver, så jeg begynte å rydde i skapene med arbeidsklær. Holdt på med dette ganske lenge, men etter en stund var det blitt bra :) Litt før lunsj, kom Kjetil ned og spurte om jeg kunne gjøre en oppgave.

Etter lunsj, startet jeg på oppgaven jeg fikk fra Kjetil. Den gikk ut på å lage et kabelstativ. Til det demonterte jeg sideopphengene fra et mindre stativ. Videre gikk oppgaven ut på at jeg måtte lage stanga som skulle skrus fast mellom sideopphengene. Jeg kuttet av en bit på 600mm av en plastikk-sylinder. Deretter spente jeg sylinderen fast i dreibenken og rettet av begge endene ved å bruke hovedsleiden og tversleiden. Deretter så jeg i en gjengetabell for å finne ut hvilken størrelse det skulle være på boret for å gjenge opp hullet til M8. Jeg fant ut at jeg måtte bruke et 6,8mm bor. Så spente jeg fast kjoksen i bakdokka og skrudde fast boret. Deretter stilte jeg inn omdreiningstallet. Når man borer bruker man lavt omdreiningstall, jeg brukte ca 450 r/min.
Da jeg hadde boret hull, spente jeg fast en M8 gjengetapp i kjoksen og låste spaken for justeringen av pinolrøret. Deretter skøyv jeg bakdokka mot hullet slik at gjengetappen tok tak i hullet og skjøv seg automatisk inn og gjenget hullet.

For å få gjengetappen ut igjen, reverserte jeg bare kjoksen og dermed dro gjengetappen seg ut igjen. Dette gjorde jeg i begge endene. Da dette var gjort, monterte jeg stanga til festene:



HMS/Verneutstyr: Vernebriller til dreiingen.

Torsdag 25. Feb: Dagen i dag startet med vedlikeholdsarbeid :D Det første jeg gjorde var en nøye rengjøring av fresemaskinen. Jeg fant fram en ren fille, en rengjøringspensel og avfettningsmidddel. Gjorde rent maskinbordet og t-sporene for spon og skitt. Gjorde også rent de ulike hjulene og skalaringene til den langsgående beveglsen (X-aksen), tverrbevegelsen (Y-aksen) og vertikalbevegelsen (Z-aksen). Etter det tømte jeg sponskuffen og gjorde rent avløpet til kjølevæsken. Resultatet ble bra :D Etter dette gikk jeg over til litt vedlikeholdsarbeid på dreiebenken. Jeg fant fram en ny ren fille og vasket kosten slik at den ble ren igjen. Deretter satte jeg i gang å rengjøre dreibenken. Jeg rengjorde både vanger, sleideoverføringer egentlig stort sett hele benken med avfettning. Da dreibenken var ferdig rengjort, skrude jeg ut bakkene i kjokesen med kjoksnøkkelen. Deretter fant jeg en ny ren fille og rengjorde sporene i alle bakkene.

Da dette var gjort, rengjorde jeg kjoksen og monterte bakkene igjen. Da passet jeg på å montere bakkene i kjoksen i riktig rekkefølge. På hver bakke står det et nummer, fra 1-3. Det første jeg gjorde var å montere bakke nr.1 i spor 1 og vridde kjoksnøkkelen bitte litt rund til jeg så at gjengen inni kjoksen tok tak i sporet på bakken og dro seg litt inn. Deretter monterte jeg bakke nr. 2, vridde om kjoksnøkkelen og så bakke nr. 3. Det er viktig å ikke vri om kjoksnøkkelen for mye etter at hver bakke fester seg, da kan det hende at starten på gjenga i kjoksnøkkelen ikke kommer inn i hver av bakkene, og dermed havner ikke bakkene i sentrum.
Da dette var gjort brukte jeg en ny fille og la på et tynt lag olje på vangene og sleidene som jeg smørte ut. Da sklei både bakdokka og sleideoverførigene lett og fint på vangene. Sleideoverføringen altså tverrsliden (x- aksen) og hoved og toppsleiden (Z- aksen) sklei lett og fint.

Til slutt gikk jeg over alle smørenipplene på maskinen og smørte delene med en oljepresse :D


Litt senere kom Ørjan :) Han spurte om jeg kunne gjøre en oppgave. Oppgave var i forbindelse med kabelstativet jeg laget på Onsdag. Stativet jeg laget da, var til å henge på veggen, men Ørjan kom med en ny ide, som gikk ut på å heller lage et stativ som kabeltrommlene skulle henge på samlet, istedefor å heng de spredt på veggen. Stativet skulle også ha hjul slik at det blei transporterbart :)

I første omgang var det meninga at jeg skulle lage et stativ ved å sveise fast firkantrør osv, men Roger kom med en god ide som gikk ut på å lage stativet av C-profiler som har ferdig gjengede hull plassert over hele profilen. Til å sette sammen profilene til et stativ, trengtes dermed bare vinkler og skruer. Her er en skisse ørjan laget til meg:


Jeg begynte på stativet og rakk og lage føttene og sette sammen to avstivere. Før dagen var over ryddet jeg sammen og tømte søppelbøttene :)

Fredag var det fri.

fredag 19. februar 2010

Uke 7

Torsdag 18. Feb: Morgenen i dag startet med at jeg dreide ferdig hylsene som skulle brukes som mellomstykker mellom en aksel ot ledd. Disse fortalte jeg om i forrige uke, men ble ikke ferdig med alle fire, så dreide resten idag. Etter jeg hadde dreid ferdig hylsene, fant jeg fram utstyr til å TIG-sveise fast mellomstykket til leddet. Jeg fant fram tilsatstråd og hansker og stilte inn TIG-apparatet på 100 ampere. Deretter satte jeg i gang. Metoden jeg brukte var frasveising, jeg førte altså sveisepinnen foran sveiseflammen og mot venstre. Jeg varmet opp skjøten mellom leddet og staget og dannet et smeltebad som jeg regelmessig dyppet sveisepinnen i samtidig som jeg beveget meg mot venstre. Det ga en fin skjøt mellom mellomstykket og leddet.

Litt senere sveiset jeg fast mellomstykket og akselen til staget. Sveisemetoden jeg brukte var TIG.

Verneutstyr/HMS: Sveisehansker og sveisemaske. Brukte punktavsug og bøyde sveisepinnene.

Etter dette fikk vi en ny oppgave som gikk ut på å lage fire ledninger. Ledningene brukes til test av det elektriske i prøvestasjonen. Det første jeg gjorde var å skjære av tre metallsylindere i riktig lengde. Deretter merket jeg opp senter på toppen av sylinderen, slo et kjørnermerke og boret et 3,2mm hull. Deretter gjenget jeg det til M4. Her er et bilde av metallkontaktene, (tulipankontaktene var ferdig påmontert):


Etter det, fant jeg fram ledninger, avisolerte tuppen og klemte på kabelsko med en spesialtang som klemmer hylsa med riktig kraft. Deretter skrudde jeg fast kabelskoa i metallkontaktene. Jeg skrudde godt til, siden Henning lærte meg at alle elektriske forbindelser skal skrues veldig godt til for å unngå varmegang. Etter det ryddet vi opp og tok kvelden.

Fredag 19. Feb: I dag startet jeg dagen med å gjøre ferdig ledningene jeg fortalte om i går :) For å beskytte ledningene, tredde jeg en plastikkslange på utsiden og festet den ved å tre en krympeslange over metallkontakten og plastikkslangen. Deretter fant vi fram en varmluftspistol og varmet opp krympeslangen, slik at den krympet og klemte fast plastikkslangen til metallkontakten. Uten på denne krympeslangen skulle det igjen tres på en tykkere krympeslange, men det hadde vi ikke på verkstedet.Vi gikk ned på laboratoriet :D Der fant vi krympeslange, og jeg fikk se hvordan det så ut der :D Da vi kom opp på verkstedet igjen tredde vi på de tykke krympeslangene og varmet de opp til de festet seg. Grunnen til at vi brukte en krympeslange utenpå den andre var for å få koblingen/ledningen sterkere og stivere. Glemte desverre å ta bilde av det ferdige resultatet.
Etter denne oppgaven kom det inn en RUH, som gikk ut på å lage en stopper. Stopperen skulle lages på en hems hvor det var åpning i veggen, og fare for at feks. paller kan skyves for langt ut på kanten og falle ned. Dette ble gjort for å øke sikkerheten :) Etter å ha vært på hemsen gikk vi tilbake til verkstedet og ble enig om en festeanordning for stopperen.Vi ble enige om å lage to vinkeljern som skulle skrus fast i veggen med en en bjelke som skulle settes opp i jerna og stå på tvers av åpningen. Her er en tegning av jerna vi laget:

Det første vi gjorde var å finne fram et flattjern. Deretter, brukte jeg den elektriske baufila og kuttet av en lengde på 210mm (10mm ekstra fordi jernet skulle bøyes).
Så varmet vi opp jernet med gassbrenneren og bøyde til jernet i skrustikka. Til slutt merket jeg opp posisjonen til hullene med et risselære, boret opp to hull på 8mm og slipte de skarpe kantene.
Dette var en prototype som vi brukte for å se om den passet og kunne brukes. Det kunne den, og dermed var det ene festejernet ferdig og et gjenstod :)


Verneutstyr/HMS: Vernebriller ved bruka av den elektriske baufila og slipinga og hansker til både sliping og oppvarminga av jernet.

fredag 12. februar 2010

Uke 6

Torsdag 11. Feb: I dag bestemte jeg meg for å øve litt mer på TIG-sveising med tilsats. Jeg fant fram to plater av rustfritt materiale og rustfrie- tilsats pinner. Deretter stilte jeg inn TIG-apparatet og satte i gang med sveisingen. Jeg førte sveisepinnen foran lysbuen og mot venstre, altså frasveiset. Jeg smeltet sammen platene og dyppet sveisepinnen ned i smeltebadet regelmessig samtidig som jeg beveget meg mot venstre. Da jeg var ferdig med å sveise, snudde jeg plata og så at det hadde blitt en god gjennomsveis/gjennomsmelting.

Her er et bilde av platene jeg sveiset sammen og platene jeg smeltet sammen og dekorerte litt i forrige uke:) Jeg sveiset fram til lunsjen.

Etter lunsj vasket jeg ferdig to sveisemasker som jeg ikke hadde blitt ferdig med tidligere. Fikk vasket av oljebelegget og etter en stund hadde jeg skiftet alle hodebånda på sveisemaskene og skiftet noen glass. Hver maske er ganske kostbare, koster rund 1600 kr, så det ble spart en del penger på å fikse dem opp :)


Fredag 12. Feb: I dag startet dagen med at jeg fikk en oppgave som gikk ut på å dreie 4 hylser som skulle brukes som et mellomstykke mellom en aksel og et ledd. Grunnen til det var fordi leddets dimensjon var tykkere en akselens, derfor skulle jeg dreie en hylsen som delene skulle sveises fast i, og danne en samme dimensjon.

Bilde: Gammel versjon av akselen og leddet på toppen, hvor leddet hadde riktig dimensjon og kunne sveises direkte fast på akselen.

Laget en arbeidstegning til mellomstykket som skulle lages:

Det første jeg gjorde var å dreie sylindrene ned til det største målet, Ø40. Deretter spente jeg opp et 29mm bor (det største som passet pga. tangens størrelse) i bakdokka. Jeg boret ca 100mm inn i sylinderen. Grunnen til det var fordi det skulle stikkes av 4 mellomstykker på 20mm med stikkstål. Stikkstålet tar opp litt av lengden, så boret derfor 20mm ekstra til slingringsmål. Da jeg var ferdig med å bore, monterte jeg innvendig dreistål og dreide 1 mm inn, slik at hullet ble 30mm.

Deretter monterte jeg stikkstålholderen og justerte høyden på stålet. For å få riktig høyde, justerte jeg høyden på stikkstålet mot høyden på senterspissen i bakdokka, siden senterspissen har nøyaktig senterhøyde. Deretter justerte jeg overhenget på ståholderen i forhold til verktøyholderen slik at overhenget ble minst mulig. Dette er viktig for at avstikkingen skal bli nøyaktig.

Da jeg hadde stukket av 4 lengder på 20mm hver, satte jeg de i kjoksen og justerte skjæret helt intill kanten i 30mm hullet og nulltstilte dette punktet på tversleid- skalaringen deretter stilte jeg skæret til enden på sylindren og nullstilte dette punktet på hovedsleid- skalaringen. Skalaringene viser altså lengden og dybden man dreier, ved å nullstille skalaringene kan man lese av dybden og lengden ut fra uansett hvilket utgangspunkt man har (tykkelse og lengde på matrialet). Det neste jeg gjorde, var da å dreie 30mm hullet 3mm større. Ved hjelp av tversleid- skalaringen viste jeg dybden jeg dreide. 3mm dybden dreide jeg 10mm lang inn i mellomstykket, det viste jeg pga innstillingene jeg gjorde på hovedsleid- skalaen og stoppet derfor matingen hver gang jeg hadde dreide 10mm med hovesleiden (til venstre). Her er et bilde av ferdigdreid hylse, staget og leddet:

Dette holdt jeg på med store deler av dagen, ellers så ble det litt opprydding siden det var slutten på uka :)

fredag 5. februar 2010

Uke 5

Torsdag 4. Feb: I dag startet jeg dagen med å lære/prøve TIG sveising. Til TIG sveising brukes wolframelektroder som ikke smelter. Lysbuen som oppstår når man trykker på knappen og holder elektroden over matrialet brenner mellom wolframelektroden og arbeidstykket. Det gjør at arbeidstykkene smelter sammen. Man kan også bruke tilsettmatriale. Da tilfører man det i smeltebadet forran lysbuen. Her er et bilde av sveisehåndtaket/pistolen:

Jeg fant fram to metallplater og det nødvendige verneutstyret. Henning lærte meg en funksjon på apparatet som heter slope down, den hindrer sveisefeil i avsluttningen av sveisen og gjør at krater som oppstår når man stopper blir fylt opp når man slipper knappen på sveisehåndtaket. Etter å ha slipt knappen strømmer det en liten stund gass ut og sakte men sikkert slukker lysbuen.
Jeg la metallplatene på sveisebordet helt intill hverandre, deretter skrudde jeg på TIG- apparatet. Her er et bilde av apparatet: Jeg stilte inn apparatet på 100 ampere, og startet med sveisingen. I første omgang, brukte jeg ikke tilsettsmatriale, men smeltet platene sammen med lysbuen. Det ga en fin sveis. Jeg smeltet sammen tre slike plater og etter dette fant jeg ut at jeg ville dekorere platene litt, så jeg smeltet inn initialene mine og litt diverse :D

Etter lunsj fortsatte jeg med TIG sveising og bestemte meg for å prøve å sveise med tilsettsmatriale. Jeg fant fram sveisetråd og Henning forklarte meg at at enden på tråden bøyes til en bue. Grunnen til det er fordi sveisetråden er ganske lang og man kan risikere at personer som kommer bak kan bli å stukket i øyet. Også for at sveiseren ikke skal stikke seg.
Så prøvde jeg et par strenger, etter litt øvelse, ble strengene bedre :) Innemellom kom jeg nær sveisetråden med wolframelektroden og da festet smeltedråpene seg på elektroden. Her er et bilde av elektroden når den har fått en butt tupp:
Da slipet jeg dettet vekk på smergeelskiva. Når man sliper elektroden må man passe på å slipe en spiss og holde elektroden vertikalt mot smergelskiva slik at slipestrekene ikke går på tvers av elektroden men på langs.

HMS/Verneutstyr: Fjernet brennbart matriale i nærheten og bøyde sveisetråden`s(tilsettmatrialet`s) ende. Verneutstyr jeg brukte var sveisemaske, sveisehansker og langarmet genser+ vanlig arbeidstøy.


Bilde: Utstyr og verneutstyr :)

Fredag 5. Feb: Morgenen i dag startet med utpakking av diverse varer. Etter utpakkingen ryddet jeg ved/på verktøytavla. Det var blitt ganske rotete der:










<--- Men etter en stund med rydding ble det bra :)

Etter lunsj var jeg med Henning. Vi reparerte to pope-tenger. Etter tid trenger poptengene vedlikehold. Gripentennene i munnstykket blir ofte slitt og fylt med smuss. Da ma poptengene skrus opp og det må gjøres rent i munstykke, på gripetenner og i mellomstykket mellom munstykket og oppsamlingsboksen for naglene. Etter å ha vedlikeholdt dem, testet vi dem og de fungerte som de skulle :) Litt senere satte vi i gang med med en oppgave ute i produksjonshallen. Oppgava gikk ut på å demontere tre slangetrommler til trykklufttrekkere for så å kunne plasere luftverktøyet et annet sted. Det første vi gjorde var å demontere slangetrommlene i taket og løsnet bjelken de hang i. Deretter flyttet vi bjelken slik at den kom på linje med det ene rullebord-skinna. Før var trommlene nemmelig plassert lengere bak og slangene hang tvers over der hvor arbeidene beveger seg ved montringsstedet. Da bjelken var festet, ble det boret tre hull i bjelken fordelt bortover ved monteringsbanen. I hullene ble det festet 3 taljer, deretter ble det kutet til tre luftslanger som ble det ble montert på koblinstykker. Den ene enden koblet vi på trykklufts-utakket lengere bak oppe i taket og den andre enden på luft-trekkerene. Deretter festet vi nøkkelringer i slangeklemmene og skrudde disse fast rundt trekkerene. Til slutt dro vi ned vaieren til talja og festet krokene i nøkkelringene. Trekkerene hang da rett over den ene skinna og i omtrent passe høyde. Høyden måtte justres litt, men det gjorde arbeidrene som jobbet der for å få det slik de ville ha det. Resultatet ble bra :)
HMS/Verneutstyr: Personene som flyttet bjelken, monterte taljene og som boret hullene måtte opp i stige og stigen ble da støttet opp av personer. Og verneutstyr som ble brukt var vernebriller da det ble boret hull :)