mandag 29. november 2010

Uke 46

Torsdag 18. Nov:

Planlegging:
Til morgenen i dag fikk jeg en oppgave av Roar :) Den gikk ut på å gjøre håndtaket til en bormaskin kortere. I enden av håndtaket var det et gjenget parti med en påskrudd plastikk tapp. Det måtte derfor stikkes av en bit av håndtaket, dreie ned et 40mm langt parti til Ø10 og gjengepartiet til utvendig M10 gjenger. Bestemte meg for å bruke dreibenk til denne jobben, verktøyholder med vanlig dreistål og stikkstål, senterspiss, M10 gjengebakke, svingjern og gjengepasta.

Utførelse:
Det første jeg gjorde var å finne fram verktøyet (nevnt over). Etter dette skrudde jeg av plastikk knotten i enden og byttet til en verktøyholder med stikkstål på dreibenken. Da dette var gjort stakk jeg av en bit av håndtaket. Var ingen toleransemål for lengde på håndtaket, stakk bare av etter streken som hadde blitt merket på håndtaket. Da dettte var gjort, rettet jeg av enden og nullstilte skalaringen på hovedsliden mot enden på håndtaket. Etter dette nullstilte jeg skalaringen på tverrsliden mot overflaten av håndtaket, og det første kuttet på 1mm inn, 40mm langt. Tok 5 x 1mm`s kutt og kontrollmålte før jeg tok det siste kuttet for å sjekke hvor mye som skulle dreies vekk for å få Ø10.

Da diameter var 10mm, laget jeg et frispor og gradet enden til 45 grader. Da dette var gjort påførte jeg gjengepasta på partiet som skulle gjenges, og spente fast en senterspiss i bakdokka. Deretter spente jeg fast gjengebakka i svingjernet og plasserte den mellom håndtaket og senterspissen (se bilde under). Da dette var gjort satte jeg i gang å gjenge, samtidig som jeg gjenget svingjernet innover, presset jeg svingjernet mot håndtaket med senterspissen. Dette for å få en rett gjengeinngang. Etter en- og en halv omdreining med svingjernet kjørte jeg senterspissen bakover og knakk spona. Etterhvert som jeg hadde gjenget et lite stykke innpå partiet, trengte jeg ikke bakdokka lenger og gjenget uten.

Da dette var gjort, gjorde jeg rein gjengene og løsnet håndtaket fra dreibenken. Etter dette ryddet jeg opp etter meg.

Vurdering:
Til slutt skrudde jeg på knotten. Den var lett å entre og glei fint på gjengene. Resultatet ble derfor bra ;)

Konklusjon: Oppgaven gikk bra uten noen problemer, men det viste seg i etterkant at merket jeg stakk av ved, skulle vært litt lengre inn på håndtaket. Dette fordi håndtaket gikk så vidt borti en mekanisme som sto på bormaskinen og det måtte derfor trekkes litt opp for hver runde man sveivet. Håndtaket ble uansett montert, og jeg skal senere dreie gjengepartiet litt kortere dreie partier på Ø10 lengre og gjenge det :)

HMS/Verneutstyr: Hadde oppbrettet genserermer og håret oppsatt. Jeg brukte sponkrok for å fjerne spona. Brukte som vanlig vernebriller.

Oppgaven er knyttet til læreplanmåla:

  • Velge og bruke oljer og smøre- og festemateriell i tråd med spesifikasjoner og produktdatablader.
  • Utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med (tegninger) og spesifikasjoner.
  • vurdere måleresultater, feilkorrigere og dokumentere resultatet

Fredag 19 Nov:

Planlegging:
I dag fikk jeg en oppgave av Magne. Den gikk ut på å lage en pakning av POM til en sveisepistol-mekanisme. Pakningen skulle være 1,66mm tykk, med en toleranse på +/- 0,06. Ytterdiameteren skulle være være 60mm og innerdiameter 38mm (ca. mål, fikk beskjed om at disse to ikke var så viktige). Til denne oppgaven planla jeg å bruke dreibenken,verktøyholder med vanlig dreistål,stikkstål og borhake, skyvelære, senterspiss, bormaskinen og 6mm bor.

Da dette var gjort, fant jeg fram et arbeidstykke i POM og spente det fast i dreibenken. Deretter rettet jeg av enden og byttet til verktøyholder med borhake for å kunne dreie hullet større. Sjekket at borhaka sto i senter ved å sveive den intil senterspiss i bakdokke. Da dette var gjort nullstilte jeg skjæret mot innerveggen i hullet (tverrsliden), tok flere kutt og kontrollmålte til innerdiameteren var 38mm.

Da dette var gjort, byttet jeg til verktøyholderen for stikkstål. Deretter stilte jeg skyvelæret på 1,66mm, la det mot kanten og sveivet stikkstålet inntil. Da dette var gjort tok jeg et dypt kutt og målte tykkelsen på veggen. Jeg justerte tykkelsen litt (hovedsliden) og kuttet helt inn.

Til slutt, spente jeg pakningen forsiktig fast i skrustikka på maskinbordet til benkebormaskinen og boret gjennom delen pakningen skulle sitte sammen med, for å få hullene på riktig sted i pakningen.

Vurdering:
Pakningen ble 1,64mm tykk, innderdiameter 38mm og ytterdiameter 60. Hullene kom også på rett sted. Resultatet var derfor vellykket :)

Konklusjon:
Bra å trene på å dreie etter toleranser. Toleransedreiingen gikk bra ;)

HMS/Verneutstyr:
Hadde oppbretta genserermer og oppsatt hår :) Brukte vernebriller.

Oppgaven er knyttet til læreplanmåla:

  • Utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med tegninger og spesifikasjoner.

Ny oppgave

Planlegging:
Fikk i oppgave å dreie ned en pipe som skulle passe nedi en hylse med et innvendig mønster. Denne pipa brukes til å trekke en aksel med et serratert mønster. Til oppgaven trengte jeg dreibenken, senterspiss og verktøyholder for vanlig dreistål. Målte først den innvendige diameteren på hylsa, deretter diametern på pipa og regnet ut hvor mye materiale jeg skulle fjerne. Skulle bare fjernes 0,5mm. Regnet deretter ut omdreiningstallet.

Utførelse:
Nullstilte skalaringen på hovedsliden ved å sveive skjæret mot overflaten på pipa. Deretter tok jeg det første kuttet på 0,25mm. Kontrollmålte etter dette kuttet og regnet ut hvor mye som gjensto før jeg tok det siste kuttet. Til slutt gradet jeg kanten.

Vurdering:
Prøvde pipa i hylsa, den ble ganske tight :) Resultatet ble derfor bra.


Konklusjon:
Resultatet ble som sagt bra, men til ettertanke hadde det vært lurt å ikke dreie ned hele lengden på pipa. Dette fordi pipa skulle sveises fast i hylsa, og det var viktig at denne ble sveiset rett. Ved ikke å dreie ned hele lengden hadde det blitt en liten kant på pipa som man kunne lagt mot kanten i hylsa, og det ville blitt mye lettere å få sveiset den vinkelrett.

HMS/Verneutstyr:
Hadde oppsatt hår og oppbretta genserermer, brukte også vernebriller :)

Oppgaven er knyttet til læreplanmåla:

  • Utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med tegninger og spesifikasjoner.
  • vurdere måleresultater, feilkorrigere og dokumentere resultatet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar