tirsdag 14. september 2010

Uke 36

Torsdag 9. sept: Til morgenen i dag startet jeg på en dreieoppgave vi hadde fått på skolen av Peter. Vi hadde fått tegning av akselen med mål og overflateruhet det skulle dreies etter.

Så det første jeg gjorde var å måle tykkelsen på akselen, den var 28mm tykk, og skulle dreies ned til 26mm med en toleranse på +/- 0,2. Lengden på akselen skulle være 120mm, jeg merket av dette på akselen med en tusj.

Deretter regnet jeg ut omdreiningstallet og stilte inn dreibenken på den nærmeste hastigheten. Så nullstilte jeg skalaringen på tverrsleiden mot akselens overflate og dreide akselens diameter ned til 26mm. I lengden dreide jeg litt forbi tusjmerket, siden akselen skulle skjæres og enden rettes av. Da dette var gjort kappet jeg av akseldelen på emne jeg hadde dreid og spente den fast i dreibenken igjen. Rettet så av enden og målte lengden på akselen. Regnet ut hvor mye som skulle fjernes på lengda, nullstilte hovedsliden mot enden av akselen og dreide av materialet til overs. Da dette var gjort, skulle diameteren dreies ned til Ø20 +/- 0,2 mm 40mm inn på hver side av akselen. Dette gjorde jeg ved først å nullstille hovedsliden mot enden av akselen og tverrsliden mot akselens overflate. Deretter dreide jeg jeg flere kutt på 40mm`s lengde helt til diameteren var nede på Ø20.

Til slutt faset jeg kantene på akselen :)

HMS/Verneutstyr: Brukte vernebriller, hadde oppsatt hår og brettet opp genserermene slik at de ikke kunne hekte seg i kjoksen.

Da jeg var ferdig med dette, dreide jeg for Yrjan. Han kom med en plastikkstang med gjenger i hver ende, som skulle erstattes med en ny. Problemet med den var at plasten blei sprø når man limet fast en metallstang som ble skrudd ned i gjengene, og plasten knakk( Bilde -->). Stanga ble brukt i prøvestasjonen, så det var et hasteoppdrag å få gjort den ferdig. Jeg fant fram en plastikk-stang av materialet Pom og rettet av den første enden. Deretter boret jeg et 4mm senterhull, justerte overhenget til 190mm og dreide ned diameteren til Ø10,5 med en lengde på 180mm. Diameteren måtte ikke være for tykk fordi stanga måtte være lett. Når diameteren nærmet seg 10,5, måtte jeg halvere overhenget siden plastanga ville bøyd seg. Dermed ville materialet bli fjernet ujevnt når overhenge blir så stort. Så jeg passet på å sjekke hva skalaringen på tverrsliden sto på før jeg sveivet den ut, kappet materialet og dreide ned den siste halvparten av plasstanga til Ø 10,5. Da dette var gjort boret jeg et 4mm senterhull i den andre enden av stanga, deretter boret jeg 20mm inn med et 5mm bor. Til slutt spente jeg fast en kjoks i bakdokka med en M6 gjengetapp og gjenget hullet. Dette gjorde jeg i begge ender av stanga. Da dette var gjort, gikk Yrjan og monterte den, tilbakemeldinga var at den passet perfekt ;)

HMS/Verneutstyr: Gjorde jevnlig rein benken for lange plastikspon. Disse kan fort surre seg fast rundt kjoksen. Brukte vernebriller, hadde oppsatt hår og brettet opp genserermene slik at de ikke kunne hekte seg i kjoksen.

Fredag 10. Sept: Til morgenen i dag kom det inn flere lednings-sett av denne typen:

Alle måtte repareres, noen hadde mistet klypene noen kontaktappene og andre løsnet fra hylsen ledningene var festet i. Så jeg festet nye klyper og kontakttapper og loddet ledningene fast i hylsene igjen.

Da alle ledningsettene var reparert, laget jeg noen nye. Jeg kuttet ledningsett på 3 og 3 ledninger i hvert sett i riktig lengde. klipte til 9 ledningsett. Deretter, klippet jeg av små biter av en krympeslange og samlet hvert ledningsett med 6 biter-krympeslange:

Da dette var gjort, varmet jeg krympeslange-bitene med en varmluftspistol, krympeslangene krympet og samlet ledningene. Bilde av noen ledningsett, komponenter og utstyr jeg brukte:

Da dette var gjort hjalp jeg til på den nye prøvestasjonen til 36 kv ringkabelanleggene som bygges i produksjonshallen. Malte også 3 store stålbjelker som skal holde takplatene. Dette tok lang tid, så ble ferdig rundt tre. Resultatet ble bra ;)

Det var uke 36 :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar