fredag 21. mai 2010

Uke 20

Torsdag 20. Mai: Til morgenen i dag fikk jeg i oppgave å lage et verktøy som brukes til å skru fast en komponent på Ringkabelanleggene. Skru-verktøyet skulle lages av delene på bildet under.

Men to av disse delene (delen lengst til høyre og lengst til venstre) var for lange og kunne derfor ikke brukes på alle de ulike kursene (1-5 varianter) som ringkabelanleggene lages i. Dette fordi verktøyet gikk mot noen komponenter. Så derfor var det første jeg måtte gjøre å kappe til delene i riktig lengde. Dette gjorde jeg med vinkelsliperen med kappeskive på. Her er et bilde av skruverktøyet jeg skulle lage, satt på komponenten som skal trekkes til:

Da dette var gjort var delene klare til sammensetting. Det var viktig at delene ble satt sammen riktig slik at de fikk riktig tilpassning i forhold til komponenten som den skulle brukes på. Derfor fant vi fram en tvinge og satte sammen de ulike delene før jeg skulle sveise dem sammen. Delen til venstre med gripearmene underst, deretter det lille rektangulære mellomstykket på høykant og oppå der skulle delen til høyre med hull i. Den lille tappen skulle trees halveis inn i hullet og pipa skulle til slutt på på toppen over sveisen. Som bildet over viser :)

Da dette var gjort fant jeg fram sveisemaske og hansker og satte i gang å punktsveise 4 punkter på hver side, oppe og nede slik at delene satt riktig sammen . Grunnen til at jeg punktsveiset, var fordi det da var mulighet til å kunne få delene fra hverandre igjen i tilfelle disse ikke satt riktig sammen. Da punktsveisingen var gjort, tok jeg av tvinga og sjekket om verktøyet passet på komponenten. Det gjorde den, så da fortsatte jeg å punktsveise ferdig. Grunnen til at jeg forsatte å punktsveise annenver gang oppe og nede, var for at ikke delen skulle trekke seg skjev når svisepunktene avkjøles og trekker delene mot seg. Her er et bilde etter punktsveisingen.

Da punktsveisingen var gjort sveiset jeg to strenger til, en oppe og en nede. Da dette var gjort slipet jeg sveisen på båndsliperen.


Bilde: Skruverktøyet jeg brukte som mal

Verneutstyr/HMS: Jeg brukte svesiemaske og hansker til sveisingen og fjernet brenbart materiale fra området, blant annet noen tegneark osv som lå i nærheten.
Til kuttingen med vinkelsliperen og ved slipingen på båndsliperen brukte jeg vernebriller, hansker og øreplugger.

Etter dette sopet og ryddet jeg i sveisebua. Fikk fjernet stumper av sveisetråder og slipestøv fra båndsliperen. Da dette var gjort, fant jeg fram stikksaga og skjærte ut noen hull i benkeplata som flaskebankeren er montert på og flere andre mekanismer. Da dette var gjort, gikk vi til lunsj.

Etter lunsj ble jeg med Kjetil og Henning for å montere to rullebord i produksjonshallen. Disse skal brukes i til å frakte ferdigmonterte brytere til den ferdigsveisede kapslingen og monteres inn.


Fredag 21. Mai: Morgenen i dag startet med å finne fram avlyttnings-utstyr for trykklufts-lekasje og layouten over bedriften. Da dette var gjort tok jeg for meg to områder og lyttet mot trykkluftrør og koblinger for å sjekke om det det var lekasje. Jeg fant noen lekasjer og merket de av på layouten. Disse skal fikses senere :)

Etter at jeg hadde holdt på med dette en stund, gikk jeg tilbake til verkstedet og fant ut at det trengte å ryddes og sopes litt. Litt senere kom Nils med et oppdrag. Det gikk ut på å feste en trykklufts-slange langs kanten på et pneumatisk-styrt løftebord. Slangen skulle festes ved hjelp av klips som det måtte bores hull til. Så det første jeg gjorde var å merke opp hvor hullene skulle være. Jeg merket opp 5 hull med lik avstand og brukte skyvelære og målte opp tykkelsen på platen, halverte målet og risset inn slik at hullene kom i senter på plata. Da dette var gjort fant jeg fram drillen, bor og vernebriller og satte i gang å bore. Da alle 5 hullene var boret opp, slo jeg inn klipsa i plata, trede stripsa inn i dem og rundt slangen. Resultatet ble bra :)

Her er noen bilder av bordet jeg har snakket om tidligere med flaskebankeren og de ulike mekanismene som er laget for å montere og transportere komponentene.


Verneutstyr/HMS: Jeg brukte vernebriller når jeg boret hull til luftslangene.

Det var den uka på jobb :)

1 kommentar:

  1. Hei Marie
    Dette er bare en kjempefin blogg syntes jeg. Den er meget detaljert, oversiktlig og med mange fine bilder til. Fortsett på denne måten.
    Lykke til :)

    SvarSlett