fredag 12. februar 2010

Uke 6

Torsdag 11. Feb: I dag bestemte jeg meg for å øve litt mer på TIG-sveising med tilsats. Jeg fant fram to plater av rustfritt materiale og rustfrie- tilsats pinner. Deretter stilte jeg inn TIG-apparatet og satte i gang med sveisingen. Jeg førte sveisepinnen foran lysbuen og mot venstre, altså frasveiset. Jeg smeltet sammen platene og dyppet sveisepinnen ned i smeltebadet regelmessig samtidig som jeg beveget meg mot venstre. Da jeg var ferdig med å sveise, snudde jeg plata og så at det hadde blitt en god gjennomsveis/gjennomsmelting.

Her er et bilde av platene jeg sveiset sammen og platene jeg smeltet sammen og dekorerte litt i forrige uke:) Jeg sveiset fram til lunsjen.

Etter lunsj vasket jeg ferdig to sveisemasker som jeg ikke hadde blitt ferdig med tidligere. Fikk vasket av oljebelegget og etter en stund hadde jeg skiftet alle hodebånda på sveisemaskene og skiftet noen glass. Hver maske er ganske kostbare, koster rund 1600 kr, så det ble spart en del penger på å fikse dem opp :)


Fredag 12. Feb: I dag startet dagen med at jeg fikk en oppgave som gikk ut på å dreie 4 hylser som skulle brukes som et mellomstykke mellom en aksel og et ledd. Grunnen til det var fordi leddets dimensjon var tykkere en akselens, derfor skulle jeg dreie en hylsen som delene skulle sveises fast i, og danne en samme dimensjon.

Bilde: Gammel versjon av akselen og leddet på toppen, hvor leddet hadde riktig dimensjon og kunne sveises direkte fast på akselen.

Laget en arbeidstegning til mellomstykket som skulle lages:

Det første jeg gjorde var å dreie sylindrene ned til det største målet, Ø40. Deretter spente jeg opp et 29mm bor (det største som passet pga. tangens størrelse) i bakdokka. Jeg boret ca 100mm inn i sylinderen. Grunnen til det var fordi det skulle stikkes av 4 mellomstykker på 20mm med stikkstål. Stikkstålet tar opp litt av lengden, så boret derfor 20mm ekstra til slingringsmål. Da jeg var ferdig med å bore, monterte jeg innvendig dreistål og dreide 1 mm inn, slik at hullet ble 30mm.

Deretter monterte jeg stikkstålholderen og justerte høyden på stålet. For å få riktig høyde, justerte jeg høyden på stikkstålet mot høyden på senterspissen i bakdokka, siden senterspissen har nøyaktig senterhøyde. Deretter justerte jeg overhenget på ståholderen i forhold til verktøyholderen slik at overhenget ble minst mulig. Dette er viktig for at avstikkingen skal bli nøyaktig.

Da jeg hadde stukket av 4 lengder på 20mm hver, satte jeg de i kjoksen og justerte skjæret helt intill kanten i 30mm hullet og nulltstilte dette punktet på tversleid- skalaringen deretter stilte jeg skæret til enden på sylindren og nullstilte dette punktet på hovedsleid- skalaringen. Skalaringene viser altså lengden og dybden man dreier, ved å nullstille skalaringene kan man lese av dybden og lengden ut fra uansett hvilket utgangspunkt man har (tykkelse og lengde på matrialet). Det neste jeg gjorde, var da å dreie 30mm hullet 3mm større. Ved hjelp av tversleid- skalaringen viste jeg dybden jeg dreide. 3mm dybden dreide jeg 10mm lang inn i mellomstykket, det viste jeg pga innstillingene jeg gjorde på hovedsleid- skalaen og stoppet derfor matingen hver gang jeg hadde dreide 10mm med hovesleiden (til venstre). Her er et bilde av ferdigdreid hylse, staget og leddet:

Dette holdt jeg på med store deler av dagen, ellers så ble det litt opprydding siden det var slutten på uka :)

1 kommentar:

  1. Hei!
    Ja, bra dette. Ser du bruker ting vi har hatt på skolen og får brukt dette ute i praksis. Bra kombinasjon :) Men det merker du sikkert selv også.

    SvarSlett