fredag 29. januar 2010

Uke 4

Torsdag 28. Jan: Til morgenen i dag var det ingen oppgaver som stod på planen, så jeg bestemte meg for at jeg ville dreie. Vi hadde ingen vedlikeholds- oppgaver som gikk ut på å dreie noe, så da fant jeg på min egne oppgave. Jeg fant fram en metall- stang jeg ville dreie på. I den ene enden bestemte jeg meg for å dreie en halvkule, mens i den andre enden en liten kon :) Her er et bilde før dreiing:

Jeg spente opp sylinderen i kjoksen og dreiet overflaten på sylinderen altså lengdedreiet overflaten. Samtidig støttet jeg opp arbeidstykket med en senterspiss i bakdokka, som jeg tredde inn i hullet på enden til sylinderen for å få en stødigere oppspenning og finere overflate.


Deretter rettet jeg opp begge endene, altså plandreiet dem.

Bilde: Sylindren etter lengdedreiing og plandreiing av begge endene.
Etter dette begynte jeg å dreie på den konede enden. Den laget jeg ved å stille inn ønskede grader på toppsleiden og bruke toppsleid- hjulet og ikke hovedsleiden til å lengdedreie lengden. Her er et bilde av topp skråstillingen av toppsleiden :)

Deretter begynnte jeg på enden jeg skulle dreie en halvkule på. Som jeg har forklart tidligere: Når man skal dreie en halvkule må man kombinere tverrsleid og hovedsleid. Jeg startet et lite stykke inne på arbeidstykket og sveivet med tverrsleiden helt til jeg kom inntil jernstanga. Da jeg var i kontakt med metallet, sveivet jeg hovdsleiden til høyre. På den måten brukte jeg tverrsleiden for å jobbe med inn i arbeidstykket samtidig som jeg jobbet meg til høyre. Desto lengre jeg gikk til høyre, desto dypere gikk jeg inn i arbeidstykket så lenge jeg kombinerte begge sleidene. På den måten ble tuppen av arbeidstykket rundere og rundere etter flere gjentakelser av denne prossesen. Jeg skal ha flere detaljer på sylindren, så legger ut noen bilder når jeg er ferdig med den :D Jeg dreide store deler av dagen ellers var det litt opprydding osv før dagen var over :D
HMS/Verneutstyr: Håret satt opp og sponkrok ble brukt til fjerning av spon. Verneutstyr var vernebriller.

Fredag 29. Jan: Dagen i dag startet med å fortsette på dreiingen av sylinderen med de ulike detaljene jeg fortalte om i går :) I dag bestemte jeg meg for å dreie utvendige gjenger med dreistål. Jeg fant en 3/8 rørgjenge- mutter som jeg bestemte meg for å lage gjenger til.

For å finne gjengedybda og stigningen på gjengene måtte vi se i en gjengetabell. I gjengetabellen sto det hva gjengeavstanden og gjengedybden var. Dette fikk jeg ikke stilt inn på dreiiebenken fordi dreibenken ikke hadde riktige innstillinger til denne typen gjenge. Derfor valgte jeg det nærmeste målet og satte på gjengesaksa. Deretter laget jeg en fas der hvor gjengene skulle stoppe. Det var viktig å ta flere små snitt og ikke røre gjengesaks-spaken. Hvis man rører gjengesaks- spaken mitt under dreiingen vet man ikka hvor man er i forhold til gjengene når man skal starte på en ny runde og man kan risikere at gjengene blir ødelagt ved at dreistålet feks. dreier av gjengetoppene. For hver runde jeg kom til fasen, stoppet jeg kjoksen med fotstoppen og sveivet ut og tilbake og tok et dypere kutt for hver runde. Jeg visste hvor dypt jeg skulle ta tilsammen ved hjelp av skalaen i mm på tverrsleiden. Etter å ha dreid riktig dybde, prøvde jeg mutteren, men den passet ikke helt fordi dreibenken ikke hadde den samme gjengeavstand- innstillingen (som jeg fortalte om). For å få mutteren til å passe brukte vi en gjengebakke med 3/8 gjenger som vi skrudde på, etterhvert passet mutteren og det ble et bra resultatt :) Kommer bilder når "dingsen" er ferdig ! :)

Litt senere kom Kjetil med et oppdrag til meg :) Oppdraget gikk ut på å dreie en flens. Flensen skulle jeg dreie ut fra en tykk sylinder. Kjetil ga meg en tegning jeg måtte lese. Jeg studert tegningen og fant ut at sylinder delen over flensen skulle ha en diameter på 36mm og ha en lengde på 13,5mm. Flensen skulle ha en diameter på 38mm og være 1,5mm lang. I flensen skulle det også være et hull på 34,5mm. Etter å ha studert tegningen, festet jeg sylinderen i kjoksen. Det første jeg gjorde var å spenne opp et bor i bakdokka, stilte inn dreibenken på lav hastighet og skrudde på kjølevannet. Deretter sveivet jeg boret forsiktig inn mot arbeidstykket.

I bakdokka er det ikke plass til større bor enn 29mm. Den indre diameteren skulle være være 34,5mm, så resten av den indre diameteren som gjenstod, måtte jeg dreie innvendig ved hjelp av en verktøyholder med stålholder og innvendig dreistål, det gikk fint. Da det var gjort, gjenstod avstikkingen av flensen fra resten av sylinderen. Det gjorde jeg ved hjelp av en stikkstålholder og stikkstål. Jeg stakk av riktig lengde på sylinderen slik at flensen fikk riktig lengde.
Her er en tegning av flensen:


HMS/Verneutstyr: Håret satt opp og sponkrok ble brukt til fjerning av spon. Verneutstyr var vernebriller.
Det var arbeidsuken denne gangen :D

fredag 22. januar 2010

Uke 3

Torsdag 21. Jan: Morgenen i dag startet med å åpne verktøyburet. I dag var jeg alene om å styre verktøyburet. Litt senere satte jeg i gang med å rengjøre flere sveisemasker som var hentet inn fra produksjonshallen. I tillegg byttet jeg glass på noen av maskene, og tok av alle hodebanda, disse skal byttes ut. Innimellom kom det arbeidere som trang arbeidstøy, verktøy og utstyr som jeg fant fram :) Etter lunsj ble jeg med Magne til roboten for å montere en ventil.

Vi boret første festehull, deretter ble hullene gjenget. Da ventilen var festet, tredde jeg ventilens lending inn i boksen med koblingene. Det som da gjenstod var å finne ledninger med strøm i. I boksen fant vi to ledninger. Disse måtte vi finne igjen i strømskapet til roboten. For å finne de riktige ledningene brukte vi måleapparat. Da vi fant strømforbindelsen sa måleapparatet ifra og vi viste hvilke ledninger vi måtte bruke. Etter å ha koblet ledningene i strømskapet og robotskapet, måtte ventilen programeres inn på robotens styringssystem. Vi viste ut fra utkoblingene at ledningene fra ventilen var koblet inn på output 7 på robotens styringsskap. For å programere inn dette, gikk vi inn på styringsskjermen til roboten. På styringskjermen laget vi en output på output nr. 7 som fortalte at det var koblet på en gjenstand (ventilen), og at det skulle gi signaler ut fra denne outputen ved et tidspunkt under sveiseprossesen. Ventilen skulle da begynne og fungere. Magne fortalte meg også om kapslingen som er søkingen roboten gjør for å finne punkter.

Det første som skjer er at ringkabelanlegget blir lastet inn i robotbygget. Deretter blir det automatisk skyvd frem til to armer som trykkes inn i ramma til anlegget. Ut fra hvor langt armene går inn i ramma før de stopper, klarer systemet og skjønne hvilket anlegg det er den skal sveise. Altså hvilken Kurs/variant. Deretter gjør roboten et tre-punktsøk i alle hjørnene, på den måten finner den de to lengdene som danner vinkelen og det tredje punktet er for å finne høyden. Så setter roboten i gang sveiseoprasjonen. Jeg lærte ganske mye om roboten i dag :D

Fredag 22. Jan: I dag startet dagen med litt sveisarbeid. Ute i produksjonshallen er det mange taljer i taket. Rundt om henger det sporvekslere. Man skifter spor ved å dra i snora.

Oppgaven gikk ut på å sveise på to stoppere på hver side av sporvelger-stanga.

Sveisemetoden jeg brukte var MIG. Det første jeg gjorde var å plassere stopperen der hvor den skulle sveises og deretter laget jeg to heftepunkter, en på hver side av stopperen og på skrått ovenfor hverandre. På den måten hindret jeg stopperen i å dra seg skjev slik at den løftet seg fra underlaget. Deretter sveiset jeg tre strenger på hver stopper. Dette gjorde jeg på alle stopperene jeg sveiset. Det var to stoppere på hver sporvelger og jeg sveiset på tre sporvelgere :D Resultatet ble bra og stopperene fungerte som de skulle :D

Verneutsyr/HMS: Sveisemaske, sveisehanker. Punktavsug ble brukt.

Etter det ble jeg med Henning og Roger og så på hvordan man kalibrerer trekker-utstyr. Deretter reparerte Henning og jeg to nuts-trekkere (trekkere som skrur inn gjengede hylser), ved å bytte gjengepinne og fylle olje på dem :D

søndag 17. januar 2010

Uke 2

Torsdag 14. Jan: Morgenen i dag startet med at jeg fant fram en bajonetsag og saget opp en stor ramme i mindre deler slik at vi fikk plass til delene i reolen. Her er et bilde av bajonetsaga for de som lurer på hvordan den ser ut :)

Litt senere fikk vi inn et nytt stativ som trang vedlikehold. Stativet hadde fått seg en dult og den ene siden hadde blitt bulket. Siden som var blitt bulket var punktsveiset fast til resten av ramma, så det første jeg gjorde var å finne fram en vinkelsliper og kuttet av punktene slik at jeg fikk løs sideramma. Her er et bilde av stativet, da siderammen var tatt av: Deretter skrudde jeg ramma fast i skruestikka og varmet opp ramma med skjærebrenneren. Da ramma var varm nok rettet jeg opp ramma ved å lett bende på beina. Da ramma var ferdig rettet opp, skiftet jeg til en slipeskive på vinkelsliperen og pusset over varmestedene og beina til stativet, slik at den lettere skulle gå ned i holderne. Deretter satte jeg stativet på plass i holderne i bunn, og fant fram en tvinge. Tvinga brukte jeg til å presse sammen sideramma med resten av ramma. Så fant jeg fram sveisemaske og sveisehansker og MIG- sveiset rammene sammen :) Til slutt malte jeg over med samme farge som på ramma på slipestedene, da blei resultatet bra :D

Fredag var det fri.

søndag 10. januar 2010

Uke 1

Mandag 4. Jan: I dag var det første arbeidsdag i det nye året :D Hadde fri fra skolen, så da dro jeg likegodt på jobb ! :D Jeg hadde ingen oppgaver som ventet, så jeg bestemte meg for å sveise. Jeg fant fram to platebiter og bestemte meg for å legge den ene plata flat og sveise fast den andre på høykant, altså en kilesveis, som dere kan se på bildet:


På denne gjenstanden fikk jeg øvd på to sveiseskjøter. Den første blei sånn passe grei:

Den andre blei bedre:

Sveisemetoden jeg brukte var MIG :)
Verneutstyr/HMS: Arbeidsklær, sveisemaske og sveisehansker :) Passet på at brennbart matriale ikke var i nærheten og brukte punktavsug.
Etter mat ble jeg med Henning ut i produksjonshallen og hjalp han med to oppdrag han hadde fått. Det ene oppdraget gikk ut på å skjære av topp-stolpene på en reol. Stolpene var for høye så ved å skjære de av, kunne krana i taket svinges over reolen uten å treffe stolpene. Oppdraget gikk fint :D Det andre oppdraget gikk ut på å legge på sota film på glasset i døra til den nye sveiseroboten. Filmen skal hindre at folk som jobber i nærheten ikke blir sjenert av sveiselyset. Resultatet ble bra :)
Etter at det var gjort fikk vi en ny oppgave. Oppgava gikk ut på å flytte en fotbryter som var festet i gulvet. Vi gikk tilbake til verkstedet og fant fra fastnøkkler, slagbormaskin, bor og nye skruer og hylsertil skruene. Deretter skrudde vi av fotbryter, boret opp nye hull, slo ned hylsene til skruene og skrudde fast fotbryteren :)

Torsdag 7. jan: Morgenen i dag startet med utpakking av arbeidsklær. Etter en liten stund fikk jeg en oppgave som gikk ut på å vedlikeholde et stativ som hører til i trafo-avdelingen.

Det som trengtes å repareres var plankene på bunnen som hadde løsnet og plastikkplata som deler platene som settes i stativet fra hverandre.
Bunnen er laget av tre, så det blei litt snekkerarbeid for å få reparert den. Plankene/pinnene brukes til å skille platene fra hverandre i bunn og var bare stiftet fast til ramma. Etter en stund løsner stiftene. Oppgaven gikk ut på å skifte ut stiftene med skruer. Jeg fant jeg fram drillen og boret hull i alle plankene/pinnene. Deretter skrudde jeg alle plankene/pinnen fast med treskruer. Deretter boret jeg hull i ramma for å feste plastikkplata :D Her er et bilde av sluttresultatet:



Fredag 8. Jan: I dag stod elektrode-sveising på planen. Det første jeg gjorde var å finne fram sveiseapparatet, elektroder, sveisehansker og maske. Deretter monterte jeg returkabel og skrudde på apparatet. Henning viste meg hvordan jeg skulle starte deretter prøvde jeg selv. Jeg tente elektroden mot arbeidstykket og prøvde meg fram på hastigheten jeg måtte bruke både framover og hastigheten man må bevege elektroden ned mot arbeidstykket. Etterhvert kom jeg inn i en rytme og sveisene begynnte å bli bedre :D Jeg øvde på elektrodesveising nesten hele dagen, resten av dagen gikk med til småoppgaver som å rydde etter seg og diverse :)

Bilde: Verneutstyr, sveiseapparat, elektroder,elektrodeholderen, slagghakke, stålbørste tang og meisel.

Verneutstyr/HMS: Som nevnt sveisemaske og sveisehansker. Passet på at brennbart matriale ikke var i nærheten og punktavsuget ble brukt.