mandag 29. november 2010

Uke 47

Torsdag 25. Nov:

Planlegging:
I dag fikk jeg en oppgave av Yrjan. Den gikk ut på å lage en kontroll med knapp på toppen og et ledningsutak i bunn(husker ikke navnet på denne komponenten). Planla først hvilke deler jeg trengte for å lage kontollen, og bestemte målene på på de ulike delene. Deretter fant jeg fram materiale (POM)og verktøy. Verktøyet/maskiner jeg måtte bruke til denne oppgaven var: Dreibenk, verktøyholder for vanlig dreistål, kjoks til bakdokka, Ø8senterbor, 20mm bor, 10,3mm bor (gjengebor), M12 gjengetapp (spent fast i spesiell holder for gjenging+ holder og morsekonushylse for å feste i bakdokka) og skyvelære.

Utførelse:
Det første jeg gjorde var å kappe til materialet ut fra målene jeg hadde bestemt. Kappet av en bit POM-rør på 112mm. Til topp og bunnlokket som knappen og kontaktuttaket skulle festes i, fant jeg et ferdigkappet arbeidstykke jeg kunne bruke til å dreie begge disse.

Da dette var gjort, spente jeg fast røret i dreibenken og rettet av begge endene til håndtaket ble 111,5mm langt. Deretter spente jeg fast det andre arbeidsstykket mitt, denne skulle jeg bruke til bunnlokket . Festet kjoksen i bakdokka, spente fast Ø8 senterbor og boret et senterhull. Deretter boret jeg med et Ø8 bor og til slutt et Ø10,3 bor (gjengebor). Da dette var gjort spente jeg fast gjengeverktøyet (øverste bilde) og gjenget hullet til M12. Dette gjorde jeg ved å stille dreibenken på det laveste omdreiningstallet, og skøyv bakdokka forsiktig inn mot hullet, da tok den tak selv og trakk gjengetappen inn og gjenget hullet (gjennomgående). For å få gjengetappen ut igjen, revereserte jeg benken.

Da dette var gjort nullstilte jeg skjæret mot overflaten, regnet ut hvor mye materiale som skulle fjernes og dreide lokket til samme diameter som håndtaket. Deretter dreide jeg ned en lengde på 2mm til Ø26, 1, altså 0,1mm større enn hullet, dette fordi lokkene skulle presses fast i håndtaket (presspassing). Kontrollmålte når jeg nærmet meg den riktige diameteren, og regnet ut hvor mye materiale som gjensto før jeg tok siste kuttet. Da dette var gjort, gjennsto det bare å stikke av lokket fra arbeidstykket. Dette gjorde jeg med stikkstål. Bestemte selv lengden på lokket ;) Da dette var gjort, gjensto bare det øverste lokket. Dette laget jeg på samme måte, eneste forskjell var at jeg ikke gjenget hullet, men boret det til Ø18.

Da dette var gjort var alle delene ferdige (bilde over). Det som gjensto var bare å tre ledningen gjennom ledngsuttaket i bunn og koble den til knappen.

Vurdering:
Delene passet bra sammen og kontrollen ble fin. Resultatet ble derfor bra :)

Konklusjon:
En ny og morsom oppgave :) Fikk ingen vanskeligheter, alt gikk bra :)

HMS/Verneutstyr:
Hadde oppsatt hår og oppbretta genserermer, brukte også vernebriller :)

Oppgaven er knyttet til læreplanmåla:

  • utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med (tegninger) og spesifikasjoner
  • kontrollere og dokumentere at produktet er i samsvar med standarder og kundens kravspesifikasjoner
  • montere elektriske, pneumatiske og hydrauliske komponenter i tråd med tegninger, spesifikasjoner, standarder og gjeldende regelverk



Fredag 26. Nov:

Planlegging:
Fikk en ny en ny oppgave av Yrjan. Den gikk ut på å bore og gjenge to hull i hver ende av to kobberstenger. Planla først hvilket verktøy/maskin jeg trengte. Til denne oppgaven trengte jeg dreibenken, kjoks til bakdokke, 8,5mm bor (gjengebor), M10 gjengetapp, t-jern, gjengepasta og skyvelære.

Utførelse:
Etter å ha funnet fram verktøyet, spente jeg fast kobberstanga i dreibenken. 40mm fra endene var kobberstanga klemt flat. Dette gjorde det litt vanskelig å spenne den fast. Stanga slang litt, og klirra mot kanten inne i dribenken. Roar lærte meg derfor et triks, han surret noen lag med papir rundt den delen av stanga som klirra mot kanten i dreibenken. Da jeg startet opp dreibenken igjen var det lite kast i stanga. :)

Da dette var gjort, festet jeg kjoksen i bakdokka og boret et 8mm senterhull som jeg boret opp med Ø8,5. Da dette var gjort blåste jeg hullet rent for spon, festet kjoksen i bakdokka, spente fast en M10 gjengetapp og påførte gjengepasta. Stilte deretter dreinbenken på det laveste omdreiningstallet og skjøv gjengetappen mot hullet. Gjengetappen tok tak i hullet og gjenget seg et lite stykke inn, men bakdokka hoppet litt. Tok derfor en vurdering, og valgte å kjøre ut gjengetappen igjen og gjenge for hånd. Dette for å unngå å knekke tappen i hullet.

For å få en rett gjengeinngang, plasserte jeg t-jernet med gjengetappen mellom hullet og senterspissen (bilde over). Samtidig som jeg gjenget gjengetappen inn i hullet peresset jeg senterspissen forsiktig etter. Etter å ha gjenget et lite stykke inn, gjenget jeg uten senterspissen, siden den da hadde et rett utgangspunkt. Passet på å knekke spona etter en og en halv omdreining. Dette gjorde jeg i begge endene på to kobberstenger :)

Vurdering:
Da alle fire hullene var gjenget, blåste jeg de rene og skrudde inn skruene for å sjekke om gjengene var fine. Skruene var lette å skru inn og dype nok. Resultatet var derfor bra :)

Konklusjon:
Lærte et nyttig triks av Roar som er viktig å kunne. Dette hjalp meg i gang, resten av oppgaven gikk bra :)

HMS/verneutstyr:
Brettet opp genseremene og hadde oppsatt hår. Brukte som vanlig vernebriller :)

Oppgaven er knyttet til læreplanmåla:

  • utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med (tegninger) og spesifikasjoner
  • kontrollere og dokumentere at produktet er i samsvar med (standarder) og kundens/brukers kravspesifikasjoner
  • velge ogbruke håndverktøy og utstyr i tråd med arbeidsoppgaven

Ny oppgave

Planlegging:
I dag fikk jeg i oppgave å dreie 4 distanse-ringer. Ringene skulle brukes på en sveisepistol. Verktøy/maskiner jeg trengte til denne oppgaven var dreibenk, verktøyholder for vanlig dreistål og stikkstål, skyvelære og håndgrader. Ytterdiameteren skulle være 80mm og innerdiameter 70mm. Fant et ferdigkappet arbeidsstykke av POM som var lang nok, og regnet ut hvor mye materiale som skulle fjernes av ytterdiameter.

Utførelse:
Rettet først av enden, nullstilte deretter skjæret mot overflaten av materialet (skalaring på tversliden). Før jeg satte i gang, nullstilte jeg også skjæret mot enden av arbeidsstykket (skalaringen på hovedslide). Da dette var gjort tok jeg 3 kutt med 1mm dybde og 95mm lengde og kontrollmålte hvor mye som gjensto før jeg tok det siste kuttet. Ytterdiameter ble da riktig.

Da dette var gjort, byttet jeg til en verktøyholder for innvendig dreistål, justerte den i senter og nullstilte skjæret mot veggen i hullet og mot enden. Tok flere kutt til innvendig diameter var 70mm.

Da innerdiameter var riktig, byttet jeg til en verktøyholder med stikstål. Stilte deretter skyvelæra på 20mm, la det fra kanten av arbeidstykket og la stikkstålet nesten intil. Deretter kuttet jeg et dypt kutt. Før jeg kuttet helt igjennom, kontrollmålte jeg og sjekket hvor mye som gjensto å fjerne av materialet. Justerte deretter hovedsliden på det utregnede målet og kuttet helt gjennom. Dette gjorde jeg på alle 4 ringene.

Vurdering:
Ringene fikk de riktige målene og passet til delen de ble laget for :) Resultatet ble derfor bra :)

Konklusjon:
Det var bra å få en oppgave med 3 forskjellige dreie-operasjoner, fikk på den måten frisket opp minnet mitt.

HMS/verneutstyr:
Hadde genserermene brettet opp og oppsatt hår. Brukte vernebriller :)

Oppgaven er knyttet til læreplamåla:

  • utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med tegninger og spesifikasjoner
  • kontrollere og dokumentere at produktet er i samsvar med (standarder) og kundens/brukers kravspesifikasjoner

Uke 46

Torsdag 18. Nov:

Planlegging:
Til morgenen i dag fikk jeg en oppgave av Roar :) Den gikk ut på å gjøre håndtaket til en bormaskin kortere. I enden av håndtaket var det et gjenget parti med en påskrudd plastikk tapp. Det måtte derfor stikkes av en bit av håndtaket, dreie ned et 40mm langt parti til Ø10 og gjengepartiet til utvendig M10 gjenger. Bestemte meg for å bruke dreibenk til denne jobben, verktøyholder med vanlig dreistål og stikkstål, senterspiss, M10 gjengebakke, svingjern og gjengepasta.

Utførelse:
Det første jeg gjorde var å finne fram verktøyet (nevnt over). Etter dette skrudde jeg av plastikk knotten i enden og byttet til en verktøyholder med stikkstål på dreibenken. Da dette var gjort stakk jeg av en bit av håndtaket. Var ingen toleransemål for lengde på håndtaket, stakk bare av etter streken som hadde blitt merket på håndtaket. Da dettte var gjort, rettet jeg av enden og nullstilte skalaringen på hovedsliden mot enden på håndtaket. Etter dette nullstilte jeg skalaringen på tverrsliden mot overflaten av håndtaket, og det første kuttet på 1mm inn, 40mm langt. Tok 5 x 1mm`s kutt og kontrollmålte før jeg tok det siste kuttet for å sjekke hvor mye som skulle dreies vekk for å få Ø10.

Da diameter var 10mm, laget jeg et frispor og gradet enden til 45 grader. Da dette var gjort påførte jeg gjengepasta på partiet som skulle gjenges, og spente fast en senterspiss i bakdokka. Deretter spente jeg fast gjengebakka i svingjernet og plasserte den mellom håndtaket og senterspissen (se bilde under). Da dette var gjort satte jeg i gang å gjenge, samtidig som jeg gjenget svingjernet innover, presset jeg svingjernet mot håndtaket med senterspissen. Dette for å få en rett gjengeinngang. Etter en- og en halv omdreining med svingjernet kjørte jeg senterspissen bakover og knakk spona. Etterhvert som jeg hadde gjenget et lite stykke innpå partiet, trengte jeg ikke bakdokka lenger og gjenget uten.

Da dette var gjort, gjorde jeg rein gjengene og løsnet håndtaket fra dreibenken. Etter dette ryddet jeg opp etter meg.

Vurdering:
Til slutt skrudde jeg på knotten. Den var lett å entre og glei fint på gjengene. Resultatet ble derfor bra ;)

Konklusjon: Oppgaven gikk bra uten noen problemer, men det viste seg i etterkant at merket jeg stakk av ved, skulle vært litt lengre inn på håndtaket. Dette fordi håndtaket gikk så vidt borti en mekanisme som sto på bormaskinen og det måtte derfor trekkes litt opp for hver runde man sveivet. Håndtaket ble uansett montert, og jeg skal senere dreie gjengepartiet litt kortere dreie partier på Ø10 lengre og gjenge det :)

HMS/Verneutstyr: Hadde oppbrettet genserermer og håret oppsatt. Jeg brukte sponkrok for å fjerne spona. Brukte som vanlig vernebriller.

Oppgaven er knyttet til læreplanmåla:

  • Velge og bruke oljer og smøre- og festemateriell i tråd med spesifikasjoner og produktdatablader.
  • Utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med (tegninger) og spesifikasjoner.
  • vurdere måleresultater, feilkorrigere og dokumentere resultatet

Fredag 19 Nov:

Planlegging:
I dag fikk jeg en oppgave av Magne. Den gikk ut på å lage en pakning av POM til en sveisepistol-mekanisme. Pakningen skulle være 1,66mm tykk, med en toleranse på +/- 0,06. Ytterdiameteren skulle være være 60mm og innerdiameter 38mm (ca. mål, fikk beskjed om at disse to ikke var så viktige). Til denne oppgaven planla jeg å bruke dreibenken,verktøyholder med vanlig dreistål,stikkstål og borhake, skyvelære, senterspiss, bormaskinen og 6mm bor.

Da dette var gjort, fant jeg fram et arbeidstykke i POM og spente det fast i dreibenken. Deretter rettet jeg av enden og byttet til verktøyholder med borhake for å kunne dreie hullet større. Sjekket at borhaka sto i senter ved å sveive den intil senterspiss i bakdokke. Da dette var gjort nullstilte jeg skjæret mot innerveggen i hullet (tverrsliden), tok flere kutt og kontrollmålte til innerdiameteren var 38mm.

Da dette var gjort, byttet jeg til verktøyholderen for stikkstål. Deretter stilte jeg skyvelæret på 1,66mm, la det mot kanten og sveivet stikkstålet inntil. Da dette var gjort tok jeg et dypt kutt og målte tykkelsen på veggen. Jeg justerte tykkelsen litt (hovedsliden) og kuttet helt inn.

Til slutt, spente jeg pakningen forsiktig fast i skrustikka på maskinbordet til benkebormaskinen og boret gjennom delen pakningen skulle sitte sammen med, for å få hullene på riktig sted i pakningen.

Vurdering:
Pakningen ble 1,64mm tykk, innderdiameter 38mm og ytterdiameter 60. Hullene kom også på rett sted. Resultatet var derfor vellykket :)

Konklusjon:
Bra å trene på å dreie etter toleranser. Toleransedreiingen gikk bra ;)

HMS/Verneutstyr:
Hadde oppbretta genserermer og oppsatt hår :) Brukte vernebriller.

Oppgaven er knyttet til læreplanmåla:

  • Utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med tegninger og spesifikasjoner.

Ny oppgave

Planlegging:
Fikk i oppgave å dreie ned en pipe som skulle passe nedi en hylse med et innvendig mønster. Denne pipa brukes til å trekke en aksel med et serratert mønster. Til oppgaven trengte jeg dreibenken, senterspiss og verktøyholder for vanlig dreistål. Målte først den innvendige diameteren på hylsa, deretter diametern på pipa og regnet ut hvor mye materiale jeg skulle fjerne. Skulle bare fjernes 0,5mm. Regnet deretter ut omdreiningstallet.

Utførelse:
Nullstilte skalaringen på hovedsliden ved å sveive skjæret mot overflaten på pipa. Deretter tok jeg det første kuttet på 0,25mm. Kontrollmålte etter dette kuttet og regnet ut hvor mye som gjensto før jeg tok det siste kuttet. Til slutt gradet jeg kanten.

Vurdering:
Prøvde pipa i hylsa, den ble ganske tight :) Resultatet ble derfor bra.


Konklusjon:
Resultatet ble som sagt bra, men til ettertanke hadde det vært lurt å ikke dreie ned hele lengden på pipa. Dette fordi pipa skulle sveises fast i hylsa, og det var viktig at denne ble sveiset rett. Ved ikke å dreie ned hele lengden hadde det blitt en liten kant på pipa som man kunne lagt mot kanten i hylsa, og det ville blitt mye lettere å få sveiset den vinkelrett.

HMS/Verneutstyr:
Hadde oppsatt hår og oppbretta genserermer, brukte også vernebriller :)

Oppgaven er knyttet til læreplanmåla:

  • Utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med tegninger og spesifikasjoner.
  • vurdere måleresultater, feilkorrigere og dokumentere resultatet.

torsdag 18. november 2010

Uke 45

Torsdag 10. Nov

Planlegging:
Til morgenen i dag fikk jeg i oppgave å montere 4 sylinderstang-forlengere og 4 festeanordinger på 4 sylindere. Jeg fikk også i oppgave å bore opp hullene i festeskinna som sylindrene skulle festes i og deretter feste 2 av sylindrene i denne skinna. Det første jeg gjorde var å planlegge hvilket verktøy jeg skulle bruke. Fant fram 12mm og 24,5mm bor, 16 M6 skruer, umbrakonøkler, fastnøkkel, loctite lim -og rens.

Utførelse:

Det første jeg gjorde var å gjøre rein gjengene på sylinderstanga. Til dette brukte jeg en fille og Loctite super clean (7063). Da dette var gjort påførte jeg Loctite (243) gjengelåsing på gjengen til sylinderstanga, deretter skrudde jeg på sylinderstang-forlengerne. Dette gjorde jeg på alle 4 sylindrene i samme rekkefølge.

Da dette var gjort fant jeg fram 16 skruer, som jeg slipet kortere på båndsliperen. Disse skulle brukes til å feste festeanordningene til sylindrene som skal festes til skinna (jeg forsenket hullene til festanordiningene i forrige uke). Da dette var gjort satt jeg i gang å montere festanordingene på undersiden av sylindrene.

Neste oppgave gikk ut på å bore opp de gamle hullene i festeskinna. Disse hullene måtte bores større fordi de gamle sylindrene som var montert var mindre. Jeg spente fast skinna i skrustikka på maskinbordet til benkbormaskinen, men jeg fant ut at klaringen mellom borets tupp og hullet i styreskinna var veldig liten.

Når man skal bore opp hull er det fort gjort at boret hugger tak i hullet. Det blir derfor vanskelig å bore hullet fint siden boret kaster litt. Jeg tok derfor en vurdering og bestemte meg for å bore opp hullet med drillen, siden klaringen var så liten i benkbormaskinen

Til slutt boret jeg 4 hull til festeanordningen, 2 i hver ende. Dette for å feste sylinderen med festeanordningen til skinna.

Vurdering:
Det ferdige produktet ble fint etter annvisningene jeg hadde fått.

De to andre sylindrene skal skrus fast til den andre skinna, men den er montert fast på taket på prøvestasjonen, så disse monteres på stedet.

Konklusjon:
Et morsomt oppdrag med ulike oppgaver :)Fikk ingen problemer under oppgaven. Alt gikk greit :)

HMS/verneutstyr:
Brukte vernebriller til boringen.

Oppgaven er knyttet til lærerplanmåla:

  • Velge å bruke håndverktøy og utstyr i tråd med arbeidsoppgaven
  • Montere elektriske, pneumatiske og hydrauliske komponenter i tråd med tegninger, spesifikasjoner, standarder og gjeldende regelverk
  • utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med tegninger og spesifikasjoner

Ny oppgave

Planlegging:

Etter denne oppgaven kom Tommy innom. Han trengte to piper hvor diameteren måtte dreies ned.

Utførelse:
Det ble ikke stilt noen krav til mål og toleranser. Jeg skulle derfor bare dreie ned pipa ca 1,5mm (til den rette kanten på pipa). Regnet først ut omdreiningstall, stilte inn matingen (fin) på maskinen og dreide ned diameteren.

Vurdering:
Pipa fikk riktig tykkelse, resultatet ble derfor bra :)

Konklusjon:
Dreijobben gikk bra, dreide uten mål fordi det ikke var stilt krav til nøyaktighet. Det kan jo også være greit en gang i blant :)

HMS/Verneutstyr:
Hadde håret oppsatt, oppbretta genserermer. Brukte vernebriller.

Oppgaven er knyttet til læreplanmåla:

  • utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med tegninger og spesifikasjoner


Fredag 11. Nov:

Planlegging:

I dag fikk jeg en oppgave av av Yrjan. Den gikk ut på å dreie en kon med et hull i senter. Oppgaven gikk ikke ut på å dreie etter tegning, men etter øyemål. Så planla en ca. lengde på arbeidstykket (lengde på kon + overheng-lengde)

Utførelse:
Fant en ferdigkappet POM - arbeisdstykke og spente den fast i kjoksen på dreibenken. Deretter rettet jeg av enden, spente fast en kjoks i bakdokka og et et 5,9mm bor. Etter dette regnet jeg ut omdreiningstallet, stilte inn dette på dreibenken, nullstilte boret mot arbeidstykket og boret 60mm inn i arbeidstykket. Da dette var gjort løsnet jeg toppsleiden og stilte den inn på 40 grader. Da dette var gjort, dreide jeg konen. Jeg tok 7 kutt. Som sagt, jeg dreide ikke på mål, så stoppet når den så ganske lik ut de andre som ble brukt ute i produksjonshallen. Lillediameteren var da ca. 15mm

Da konen var ferdig dreid, stilte jeg toppsleiden tilbake til 0 grader og byttet til en verktøyholder for stikkstål. Deretter kontrollerte jeg at stikkstålet stod helt rett, altså i 90 grader. Etter dette regnet jeg ut omdreiningstall og matet stikkstålet inn i arbeidstykket.

Da dette var gjort, gradet jeg hullet i begge endene

Vurdering:
Konen ble fin og passet i smukken, resultatet ble derfor bra :)

Konklusjon:
En ny type oppgave. Det gikk greit, erfarte at hullet i konen kunne bores litt større, presspassningen ble litt trangere enn forventet ;)

HMS/Verneutstyr:
Hadde håret oppsatt og oppbrettede genserermer. Brukte vernebriller.

Oppgaven er knyttet til læreplanmåla:

  • utføre målinger, kontrollere og registrere at arbeidet er i tråd med tegninger og spesifikasjoner

mandag 1. november 2010

Uke 44

Torsdag 4. Nov: I dag gradet jeg fire hull i seks festebraketter. Brakettene skulle skrus fast på løftesylindre og festes ned på en plate. Hullene måtte derfor forsenkes slik at skruene som skulle feste sylinderen kunne ligge jevnt med kanten.

Festet brakettene i skrustikka og festet en konisk forsenker i kjoksen. Deretter stilte jeg bormaskinen på den laveste hastigheten, sprayet på litt kjøle/smøreveske og forsenket hullene.

Gjorde dette med alle de seks brakettene, og resultatet ble bra ;)

Etter denne oppgaven, fikk jeg en ny oppgave av Magne. Den gikk ut på å lage 6 mellomstykker. Disse skulle brukes til å feste flere skinner i den ny prøvestasjonen. Avstanden fra der hvert mellomstykket ble festet og opp til skinna var 50mm, så dette ble høyden på mellomstykkene. Tykkelsen skulle være Ø30, og mellomstykket skulle bores og gjenges tvers gjennom. Det første jeg gjorde var å kappe materialet av 3, 30mm rundt-jern.

Deretter rettet jeg av endene, og dreide de til riktig lengde. Etter dette boret jeg et 8,6mm hull tvers gjennom, påførte smørevæske og gjenget hullet. Til slutt gradet jeg kantene.

HMS/Verneutstyr: Brukte vernebriller til kapping av materiale og til dreiing. Hadde også håret oppsatt og genserermer brettet opp slik at de ikke kunne hekte seg i noe da jeg dreiet.

Fredag 5. Nov: I dag kom det inn en del paneler som brukes på ringkabelanleggene. I disse skulle det freses inn et spor fra den ene kanten i det firkantede hullet.

Sporet skulle freses 10mm fra kanten i -Y retningen, være 8mm bredt og være 10, 3 mm dypt fra kanten i +X-retningen. Så jeg nullstilte fresen mot kanten i -Y retningen og kjørte den 10 mm i +Y retningen. Deretter nullstilte jeg fresen mot +X - retningen og freset sporet 10,3mm dypt. Nullstillingen av kanten i +X-retningen måtte gjøres for hvert panel, siden oppspenningen ikke var lik for hver gang i denne retningen. Etter en stund hadde jeg freset 10 slike paneler som var klare til å brukes på ringkabelanleggene :)

Etter dette, dreide jeg en stor kjørner for Roger. Dreide den ut av et 30mm rundtjern. Dette gjorde jeg ved å å stille inn toppsleiden på ca 24 grader, og matet for hånd med toppsleide -sveiva og tversliden til den ble spiss.

HMS/Verneutstyr: Til fresinga brukte jeg vernebriller, brettet opp genserermene slik at de ikke kunne hekte seg fast i noe, hadde også håret oppsatt.

Ellers ryddet jeg og tømte litt søppel slik at verkstedet er ryddig til en ny uke :)