søndag 30. mai 2010

Uke 21

Torsdag 28. Mai: I dag fikk jeg i oppdrag å frese palletter som skal brukes til den nye inrettningen på bordet hvor flaskebankeren er. Her er en tegning:

Henning hjalp meg med å stille inn målene på fresen, siden alle målene skulle gå ut i fra et felles nullpunkt. Dette var hullet øverst i høyre hjørne.

Dette ble gjort ved å først merke opp nullpunktet på palletten. Deretter plasserte vi boret over nullpunktet, valgte knappen for et felles nullpunkt, trykte null deretter på knappen merket X som da gjorde at X-aksen ble nullstilt og på Y som da gjorde at Y-aksen ble nullstilt. Da dette var gjort, var det bare å plotte inn målene fra tegningen og velge hvilken akse-rettning fresen skulle "kjøre" i. Jeg brukte bare matingen til å stille inn fresen på de riktige punktene og deretter bore hull, og ikke til å frese fram til punktene. Når tallene var plottet inn og akse-rettningen var valgt, lyste det et lys på et panel på fresen som indikerte hvilken akse man hadde valgt og hvilken vei fresen/bordet ville bevege i akse-rettningen (altså høyre eller venstre på X-aksen og framover eller bakover på y-aksen (fresen sett forfra)). For å regulere hvilken vei bordet/fresen skulle bevege seg innenfor den bestemte akseretningen var det bare å bruke minustall og vanlige tall. Hvis instillingene stemte var det bare å skyve spaken i samme rettning som den veien lyspære på panelet lyser, og den automatiske matingen starter i samme rettning.

Her er et bilde av panelet med knappene for de ulike funksjonene for fresmaskinen, spakene for valg av hvilken akseretning den automatiske matingen skal gå, og øverst midt på fresen er panelet som indikerer hvilke akseretning fresen vil gå i etter de innstillingene man har gjort.

Jeg kom etterthvert inn i en rytme og freset alle pallettene med samme metode, og med automatisk mating. Dvs. innplotting av tallene, valg av akserettning og dermed stiller fresen seg inn på det punktet det skulle bores hull automatisk.

Da jeg hadde boret opp alle hullene i fresen, løsnet jeg kjoksen med boret i og spente opp en ny fresedor med en 50mm valsfres. Denne skulle jeg bruke til å frese opp det 45mm lange halvrundsporet som skulle være 5mm dypt. Det første vi gjorde var å finne senter av plata og deretter stilte inn valsfresen. Så nulstilte vi fresen mot kanten av platen slik at dette ble et nullpunkt jeg skulle frese 45mm fra. Deretter stilte vi inn Z-aksen som er høyden. Z-aksen nullstilte vi ved å sveive fresen nedtil platen slik at den så vidt kom nær. På den måten ble dette nullpunktet for høyden og kunne dermed frese 5mm dybde fra dette punktet. Da jeg hadde gjort dette på alle pallettene var de ferdige :)

Da dette var gjort kjørte jeg pallettene til rullebordene i produksjonshallen og byttet de i noen uferdige.
Dette gjorde jeg store deler av dagen i og med at det er veldig mange palletter. Det ga en oppfriskning om fresen :)

Her er at bilde av palletten og mekanismen den spennes fast i:


Verneutstyr/HMS: Jeg brukte vernebriller år jeg freset, hadde oppsatt hår og holdt fingre unna fresområdet. Jeg sørget også for jevnlig opprydding av sagmugg og spon på maskinbordet og gulvet.


Fredag 29. Mai: I dag fortsatte jeg på fresinga av pallettene. Gjorde ferdig palletter bunkevis på ca. 10-15 stykker og la de tilbake på rullebordet i produksjonshallen. Der brukes de til å transportere bryterene til ringkabelanleggene de skal monteres inn i. Da dette var gjort, tok jeg igjen med meg en ny bunke, freset de, la de tilbake og hentet nye. Slik holdt jeg på store deler av dagen :) Slutten av dagen brukte jeg på å rydde opp etter meg. Støvsuget all sagmuggen og gjorde reint maskinbordet.


Verneutstyr/HMS: Jeg brukte vernebriller, hadde oppsatt hår og holdt fingre unna fresområdet. Jeg sørget også for jevnlig opprydding av sagmugg og spon på maskinbordet og gulvet.

Det var den uka :D

fredag 21. mai 2010

Uke 20

Torsdag 20. Mai: Til morgenen i dag fikk jeg i oppgave å lage et verktøy som brukes til å skru fast en komponent på Ringkabelanleggene. Skru-verktøyet skulle lages av delene på bildet under.

Men to av disse delene (delen lengst til høyre og lengst til venstre) var for lange og kunne derfor ikke brukes på alle de ulike kursene (1-5 varianter) som ringkabelanleggene lages i. Dette fordi verktøyet gikk mot noen komponenter. Så derfor var det første jeg måtte gjøre å kappe til delene i riktig lengde. Dette gjorde jeg med vinkelsliperen med kappeskive på. Her er et bilde av skruverktøyet jeg skulle lage, satt på komponenten som skal trekkes til:

Da dette var gjort var delene klare til sammensetting. Det var viktig at delene ble satt sammen riktig slik at de fikk riktig tilpassning i forhold til komponenten som den skulle brukes på. Derfor fant vi fram en tvinge og satte sammen de ulike delene før jeg skulle sveise dem sammen. Delen til venstre med gripearmene underst, deretter det lille rektangulære mellomstykket på høykant og oppå der skulle delen til høyre med hull i. Den lille tappen skulle trees halveis inn i hullet og pipa skulle til slutt på på toppen over sveisen. Som bildet over viser :)

Da dette var gjort fant jeg fram sveisemaske og hansker og satte i gang å punktsveise 4 punkter på hver side, oppe og nede slik at delene satt riktig sammen . Grunnen til at jeg punktsveiset, var fordi det da var mulighet til å kunne få delene fra hverandre igjen i tilfelle disse ikke satt riktig sammen. Da punktsveisingen var gjort, tok jeg av tvinga og sjekket om verktøyet passet på komponenten. Det gjorde den, så da fortsatte jeg å punktsveise ferdig. Grunnen til at jeg forsatte å punktsveise annenver gang oppe og nede, var for at ikke delen skulle trekke seg skjev når svisepunktene avkjøles og trekker delene mot seg. Her er et bilde etter punktsveisingen.

Da punktsveisingen var gjort sveiset jeg to strenger til, en oppe og en nede. Da dette var gjort slipet jeg sveisen på båndsliperen.


Bilde: Skruverktøyet jeg brukte som mal

Verneutstyr/HMS: Jeg brukte svesiemaske og hansker til sveisingen og fjernet brenbart materiale fra området, blant annet noen tegneark osv som lå i nærheten.
Til kuttingen med vinkelsliperen og ved slipingen på båndsliperen brukte jeg vernebriller, hansker og øreplugger.

Etter dette sopet og ryddet jeg i sveisebua. Fikk fjernet stumper av sveisetråder og slipestøv fra båndsliperen. Da dette var gjort, fant jeg fram stikksaga og skjærte ut noen hull i benkeplata som flaskebankeren er montert på og flere andre mekanismer. Da dette var gjort, gikk vi til lunsj.

Etter lunsj ble jeg med Kjetil og Henning for å montere to rullebord i produksjonshallen. Disse skal brukes i til å frakte ferdigmonterte brytere til den ferdigsveisede kapslingen og monteres inn.


Fredag 21. Mai: Morgenen i dag startet med å finne fram avlyttnings-utstyr for trykklufts-lekasje og layouten over bedriften. Da dette var gjort tok jeg for meg to områder og lyttet mot trykkluftrør og koblinger for å sjekke om det det var lekasje. Jeg fant noen lekasjer og merket de av på layouten. Disse skal fikses senere :)

Etter at jeg hadde holdt på med dette en stund, gikk jeg tilbake til verkstedet og fant ut at det trengte å ryddes og sopes litt. Litt senere kom Nils med et oppdrag. Det gikk ut på å feste en trykklufts-slange langs kanten på et pneumatisk-styrt løftebord. Slangen skulle festes ved hjelp av klips som det måtte bores hull til. Så det første jeg gjorde var å merke opp hvor hullene skulle være. Jeg merket opp 5 hull med lik avstand og brukte skyvelære og målte opp tykkelsen på platen, halverte målet og risset inn slik at hullene kom i senter på plata. Da dette var gjort fant jeg fram drillen, bor og vernebriller og satte i gang å bore. Da alle 5 hullene var boret opp, slo jeg inn klipsa i plata, trede stripsa inn i dem og rundt slangen. Resultatet ble bra :)

Her er noen bilder av bordet jeg har snakket om tidligere med flaskebankeren og de ulike mekanismene som er laget for å montere og transportere komponentene.


Verneutstyr/HMS: Jeg brukte vernebriller når jeg boret hull til luftslangene.

Det var den uka på jobb :)

Uke 19

Denne uken var det stengt på ABB Torsdag og Fredag, så det ble ingen jobbing denne uka.

søndag 9. mai 2010

Uke 18

Torsdag 6. Mai: Til morgenen i dag fikk jeg i oppgave å bore mange hull i en bordplate som det skal festes rulleannordninger i.
Jeg startet med å bruke drillen. Hullene skulle ha en diameter på 46mm, så jeg måtte bruke en hullsag for å lage hullene. Etter å ha boret et stykke ned i materialet måtte jeg hver gang ta opp hullsaga og bruke et skrujern til å brekke opp skiver fra hullet slik at disse skivene ikke satt seg fast i hullsaga. Etterhvert fant vi ut at det kom til å ta alt for lang tid og bore opp alle disse hullene med drillen. Derfor fant vi ut at det ble mer effektivt hvis vi brukte bormaskinen. Men problemet ble da å få spent opp benkeplata, men dette løste vi ved å senke borhuset på bormaskinen og hentet en jekketralle. Vi la da bordplata på bormaskin-bordet og justerte jekketralla i samme høyde slik at vi kunne støtte opp den delen av benkeplata som stakk på utsiden av bormaskin-bordet. Jeg boret en del hull før jeg gikk til lunsj.

Etter lunsj ble vi enige om at det ville ta alt for lang tid å bore 96 hull i tre benkeplater, så platene ble sendt til fresing av hullene.

Ellers så var denne dagen satt av til ryddedag på verkstedet, så jeg kostet, ryddet og sorterte en del resten av dagen :)

Fredag 7. Mai: Til morgenen i dag innhentet jeg informasjon til en innleveringsoppgave i Tekninske Tjenester. Den går ut på å ta for seg en pneumatisk eller hydraulisk sekvens i bedriften. Jeg har valgt å ta for meg den pneumatiske sekvensen som skjer i flaskebankeren. Den innholder tre sylindere, (en bankesylinder og to klemsylindere), en 5/2-trykkluftsstyrt-ventil, og to 3/2-ventiler (en til/med startknapp og en til å styre klemsylinderene) og telleverk hvor man stiller inn antall bankinger/plussbevegelser sylinderen som banker flasken skal gjøre. Så deler av dagen gikk derfor til å få tak i tegning og studere den, lære om noen av de ulike komponentene og ta bilder av de. Henning og Nils hjalp meg med informasjon om hvordan sekvensen foregår :) Jeg koblet til trykkluft på flaskebankeren slik at jeg kunne se hvordan de ulike komponentene påvirket hverandre osv. Dette holdt jeg på med fram til lunsj.

Bilde: Flaskebankeren og alle de pneumatiske komponentene i sekvensen.

Etter lunsj ble jeg med Henning til prøvestasjonen. Der skrudde vi fast et sfærisk (kuleformet) ledd i taket. I dette ledder skudde vi fast gjengestanga som hang der fra før med en mekanimse i bunn som kalle "hakkespett". Leddet gjorde at det ble lettere å henge fast "hakkespetten" i kroken i taket etter bruk, at det ble lettere å montere og plastikkgjengestengene ble ikke lenger bøyd når de skulle henges opp.

Mot slutten av dagen, monterte Henning og jeg en bremserull i rullebanene ved pakkemaskinen. Når ringkabelanlegene er ferdig pakket, sendes de ut på rullebaner. For at anleggene ikke skal ha så stor fart monterte vi en bremserull slik at farten på anleggene bremses like ved der hvor de hentes av trucken.

tirsdag 4. mai 2010

Uke 17

Torsdag 29. April: Morgenen i dag startet med å demontere en drill spent fast i en kabel av-isolerer. Den hadde blitt brukt i produksjonshallen men de hadde ikke brukt for den lenger, så derfor demonterte jeg innrettningen den var festet til slik at drillen kunne brukes :)


Litt senere fikk jeg en oppgave av Nils. Den gikk ut på å feste to rør i hver sin festeanordning. Festeanordningen så nesten ut som en flens og disse festeannordningene med rørene i, skulle festes til en tykk plate.

Rørene var stygge i enden etter avkuttingen, så det første jeg gjorde var å spenne de opp i dreibenken og dreide bort litt av enden samtidig som jeg faset enden på rørene.
Etter dette var gjort, vasket jeg rørene med avfettning for å få dem frie for fett og smuss. Da dette var gjort, var rørene klare til å limes fast nedi hylsa til festeanordningene. Jeg fant fram loctite for fastsetting, loctite-rens som sprayes på matrialene som skal limes, hansker, plasthammer og en kobberklubbe. Det første jeg gjorde var å spraye på loctiterensen og gnidde på overflatene for å få de helt reine.

Da dette var gjort smørte jeg loctite på røret og nedi hylsa på festeanordningen som røret skulle festes nedi. Det var veldig liten toleranse mellom røret og festeanordnings-hylsa, så jeg måtte bruke kobberklubba til å slå røret nedi. Det satt veldig godt fast, men etter flere dunk nærmet røret seg enden av hylsa i festeannordningen. Da det var på plass la jeg det til side og lot det tørke mens jeg startet på det andre røret som også skulle limes nedi hylsa til festeannordningen.

Da festingen av rørene var ferdig og limet tørket spente jeg det opp i dreibenken for å pusse bort merker på rørene og for å fjerne merker fra festeannordningen slik at den passet nedi sporet på plata den skulle skrues fast til. Jeg dreide forsiktig litt av festeannordningen slik at merkene ble borte. Deretter spente jeg opp røret i kjoksen med senterspiss bak og pusset røret med smergelpapir.



Resultatet ble bra :)



Her er et bilde av rørene med festeanordningene skrud fast i plata med det forsenka sporet til festeanordningen:


Her er et bilde av rørene jeg har laget, montert på bordet:


Verneutstyr/HMS: Brukte vernebriller til dreiingen, brukte hansker til å fjerne sponen og hadde håret satt opp.

Fredag 30. April: Til morgenen i dag pakket jeg ut litt varer. Litt senere fikk jeg i oppgave av Nils å å dreie diameteren innvendig på en hylse med gjenger størrre. Grunnen til dette var fordi en det skulle skrus fast en liten tap på en sylinderstang, og denne hylsa skulle igjen skrus fast på sylinderen slik at tappen måtte kunne gå inni denne hylsa. Men holderen for det innvendige dreistålet passet ikke inni det gjengede hullet, så jeg måtte heller finne fram et bor. Hullet måtte ikke bli så stort at gjengene forsvant eller ble ødelagt så jeg fant fram et bor som hadde samme diametermål som den ytre diameteren på tappen som skulle nedi. Dette boret spente jeg fast i bakdokka med morsekonushylse og boret gjennom hylsa med omdreinningstall på 400. Da dette var gjort prøvde jeg om tappen gikk nedi hylsa, men det gikk akkuratt ikke. Så derfor fant jeg fram smergelpapir og pusset tappen i dreibenken. Etter en liten stund med pussing prøvde jeg om tappen gikk nedi hylsa, og det gjorde den :)


Bilde: Tappen festet til sylinderstanga, hylsa skal festes til den gjengede halsen på sylinderen.

Verneutstyr/HMS: Brukte vernebrill, og brukte en lang bit av smergelpapir slik at jeg ikke hadde fingrene i nærheten av kjoksen og hadde håret satt opp.