søndag 28. mars 2010

Uke 12

Torsdag 25. Mars: I dag var det ingen arbeidsoppgaver som ventet, så jeg bestemte meg for å dreie :) Jeg fant fram et rundtjern som jeg spente fast i kjoksen. Hadde ingen tegning å dreie etter, så brukte fantasien for å bestemme hvordan akselen skulle se ut. Det første jeg gjorde var å lengdedreie det ytterste laget på akselen slik at den fikk en blank overflate. Deretter gjorde jeg flere ulike kutt, og laget flere ulike detaljer på akselen. Da dette var gjort, boret jeg et hull i enden, ved å spenne opp et bor i kjoksen som jeg festet i bakdokka. Boret først med et lite bor før jeg til slutt boret med et 6,8mm (gjengebor). Låste bakdokka og sveivet boret ca 40mm inn i sylinderen. Hullet gjenget jeg til M8 ved å spenne opp en gjengetapp i bakdokka og skøyv bakdokka forsiktig mot akselen slik at tappen tok tak i hullet og automatisk skøyv seg inn i hullet og gjenget det. For å få gjengetappen ut igjen reverserte jeg bare kjoksen slik at gjengetappen automatisk dro seg ut. Etter dette prøvde jeg en skrue for å sjekke gjengene og skruen passet bra :)


Da dette var gjort, fikk jeg i oppgave å dreie større hull i en plastikk gjenstand som skal brukes til å feste noen knapper. Disse skal brukes ute i produksjonshallen. Det første hullet boret jeg opp med et stort bor i bakdokka. Resten skulle jeg dreie vekk med innvendig dreiing ved hjelp av en holder for innvendig dreistål. Jeg brukte skalaringene på sveivene for å vite hvor mye jeg skulle dreie vekk. Det første jeg gjorde var å nullstille skalaringen ved å sveive dreistålet intil kanten på hullet, slik at den så vidt fjernet noe og nullstillte dette punktet. Deretter dreide jeg vekk resten av plasten slik at hullet fikk riktig dimensjon, dette var det bakre hullet for plastmutteren til knappen. Da dette var gjort snudde jeg plastikk gjenstanden og nullstilte den innvendige kanten på dette hullet på samme måte. Så dreide jeg vekk noen millimeter innvendig på dette hullet også slik at også dette fikk riktig dimensjon. Dette var det forreste hullet som knappens gjenger skulle plasseres i. For å vite hvor mange mm som gjenstod under dreiingen brukte jeg som fortalt skalaringene, men jeg passet også på å måle med skyvelæret når det nærmet seg det riktige målet, for å få det mest mulig nøyaktig . Da målet var riktig prøvde jeg om knappen og mutteren passet i hullene og det gjorde de :) Da monterte jeg knappene med en liten pakning under knappehodet og plastmutteren i bak-kant. I enden av knappen satte jeg på en sensor som registrerer trykket.

HMS/Verneutstyr: Jeg brukte vernebriller og sponkrok for å fjenre sponene. Hadde håret oppsatt og brettet genserarmene slik at de ikke var vide og kan sette seg fast i de roterende komponentene på dreibenken.


HMS/Verneutstyr: Jeg brukte vernebriller og stoppet dreibenken med jevne mellomrom for å fjerne plastsponen for å hindre at det vikler seg rundt kjoksen og arbeidstykket. Jeg hadde håret oppsatt og brettet genserarmene litt, slik at de ikke var vide.


Fredag 26. Mars: Morgenen i dag startet med at jeg fikk i oppdrag å lage to slags klosser på en tang som skal passe inn i sporene på en "flaske" som brukes i ringkabelanleggene. Tanga skal sendes til Kina, hvor den skal brukes. Bildet til høyre viser tanga som det skulle bygges på. Det var to firkanter som bygde ut fra tanga fra før av. Oppgaven gikk ut på å bygge ut disse slik at de ble 10mm høyere. For å bygge ut disse måtte jeg sveise påleggs-sveis, hvor jeg da sveiset en streng, lot den kjøle seg ned og sveiset en streng til. Slik holdt jeg på helt til sveisen var 10mm høy på begge kjeftene på tanga. Da dette var gjort, satte jeg i gang med å file slik at det passet i sporene på "flaska". Etter en stund begynte den ene påbyggningen å passe i sporet. Da dette var gjort var dagen over. Det som gjenstod var å file ned den andre påbyggingen slik at den også passer i sporet og litt småjusteringer.


Her er et bilde av tanga og sporene den skal passe i:

HMS/Verneutstyr: Til sveisinga brukte jeg sveisemaske, sveisehansker og langarmet genser. Jeg passet på å fjerne brennbare matrialer i næheten og brukte punktavsug.

Det var den arbeidsuka :)

fredag 19. mars 2010

Uke 11

Torsdag 18. Mars: I dag starter dagen med litt rydding i verktøyburet. Etter en liten stund fikk jeg beskjed om at jeg skulle få min egen verktøytralle og at jeg kunne fylle den opp med alt verktøyet jeg trengte :D Så det første jeg gjorde var å reparere låsemekanismen på den miderste etasjen. Den fjærbelastede låsen som låses inn i et hakk på stolpene til tralla manglet en skrue som gjorde at den stod i riktig posisjon. Så jeg fant fram en M6 skrue og låsemutter og en 8mm fastnøkkel. Deretter festet jeg skruen på låsekanismen og dermed fungerte låsemekanimen som den skulle. Da dette var gjort begynnte jeg å gjøre rein verktøytralla med avfettning, skrapet vekk noen limrester osv. Etter en stund var den blitt ren og fin. Deretter smørte jeg opp hjulene på tralla. Da dette var gjort, gikk jeg til lunsj. Etter lunsj rette jeg opp etasjene, de var nemmelig litt vinglete, så jeg slo ned en pop-nagel uten hode som jeg brukte som kile og teipet rundt. Da ble den mye stødigere :)

Da jeg holdt på med dette kom den innen oppgave. Den gikk ut på og bore og gjenge opp hull i to koberskruer. Jeg fikk en tegning som jeg måtte lage. Det gjengede hullet skulle være 8,5mm fra kanten. Da fant jeg fram et risselære, stilte inn risselæret på 8,5mm og risset opp en en strek på tvers. Deretter målte jeg bredden på skruehodet og delte tallet jeg fikk på to. Tallet jeg fikk, stilte jeg inn på risselæret og risset en strek fra kanten slik at det ble et kryss. I senter av krysset slo jeg et kjørnermerke. Deretter gikk jeg inn i en bortabell og så hvilken størrelse jeg måtte ha på gjengeboret før det til slutt skulle gjenges opp med en M6 gjengetapp. Jeg fant ut at jeg skulle bruke et 5mm bor. Da hullene var boret opp, smørte jeg på gjengepasta, gjenget de med gjengemaksinen og fjernet gradene i hullet.

HMS/Verneutstyr: Jeg brukte vernebriller til boringen og gradingen.

Senere kom et inn en oppgave som gikk ut på å utføre service på en vinkelslipers ledning. Ledningen hadde fått et stort hakk og flere mindre. Men hakket hadde kun gått gjennom den ytre isoleringen på kabelen og ikke inn i selve ledningene innenfor isolasjonen. Derfor trengte ikke ledningen å byttes, istede fant jeg ut at jeg kunne bruke en krympeslange. Det første jeg gjorde var å finne fram varmepistolen og klipte av to biter av krympeslangen. Deretter fant jeg fram noen skrutrekkere og skrude opp vinkelsliperen for å få løs ledningen slik at krympelsngene kan tres på. I andre enden er jo kontakten og krypeslangene gå jo ikke over den :) Da kontakten var av, fant jeg fram zalo som jeg smørte på ledningen for å få på krympeslangen siden den var litt trang. Jeg klipte også av enden på ledningen siden den var litt tykkere enn resten av ledningen. Ved å klippe av denne delen ble det lettere å få på krympeslangene. Da krympeslangene var tred på over de skadede områdene på ledningen, varmet jeg opp slangene med varmluftspistolen slik at slangene krympet rundt ledningen. Resultatet ble bra :D Det var den dagen på jobb :D

Fredag 19. Mars: Til morgenen i dag startet jeg å fylle opp verktøykassen med masse verktøy. Blandt annet pippetrekkere i ulike størrelser, ulike skrutrekkere, tenger som avbiter, knipetang og segerring-tenger, hammer, skiftenøkkel, risser, kjørner kniv, borkasett med ulike borstørrelser og diverse :D Jeg fikk også mitt eget digitale skyvelære :D Da dette var gjort, var det inngen oppgave inne. Så da støvsuget jeg gulvene og ryddet litt fram til lunsj.

Etter lunsj fant Henning ut en oppgave som kunne gjøres. Den gikk ut på å finne luftlekasjer mellom koblinger og slanger og mellom rør og utstyr. Dette fikk Simen og jeg i oppdrag. For å finne lekasjene fikk vi et avlyttningsapparat. Det bruker man ved å rette apparatet mot koblingene der hvor det er tilkobling til rørene og utstyret. Apparatet forsterker lyden, så ved hjelp av høretelefonene hører man ganske tydlig om det er lekasje. I tilleg til avlyttningsutstyret fikk vi en tegning av hele bygget. Så ved lekasje fra koblingene fra hovedrørene merket vi av dette område på kartet. Det er nemmelig YIT som er annsvarlig for at koblingene fra hovedrørene i taket er i stand, dermed merket vi de av for dem slik at de vet hvor koblingene må skrus til og eventuelt byttes. Dette holdt vi på med en stund, og vi fant flere koblinger som lakk. Så det første Simen og jeg gjorde når vi fant en lekasje, var å merke av stedet hvor det lakk på kartet og deretter prøve å skru til slangeklemmene med en slangeklemmetrekker. Deretter skrudde vi til muttrene på koblingene. Da dette var gjort, lyttet vi på området igjen for å høre om det hadde blitt tett. Noen steder lakk det såpas mye at man ikke trengte avlyttningsapparatet. Da kunne man tydelig høre at lekasjen stoppet når vi dro til klemmene og koblingene, men for sikkerhets skyld lyttet vi med apparatet for å høre om det ble helt tett. Noen steder holdt det ikke å dra til, så disse stedene merket vi emd en gul lapp, slik art vi husket hvem kobling det var noen feil med, slik at den senere kan byttes. Dette holdt vi på med en stund og vi fant flere lekasjer som vi fikk tettet og merket de som skal byttes ut :D

Da dette var gjort gikk Simen og jeg tilbake til verkstedet igjen. Der kom det inn en maskin. Det var en feil på den og trengtes og repareres. Feilen var at det luktet varmt og svidd når den ble brukt. For å finne feilen skrudde jeg den opp og så om jeg kunne finne noe feil i koblingene og ved spolen. Det var ingen feil i denne delen av maskinen. Da skrudde jeg den sammen igjen, og senere skal jeg skru opp den delen av maskiene hvor motoren og girkassen befinner seg :D Da dette var gjort var dagen over.

torsdag 11. mars 2010

Uke 10

Torsdag 11. Mars: I dag startet morgenen med å fortsette på kabelstativet jeg har fortalt om før. Det første jeg gjorde var å gå til trevet og hente flere profiler. Denne gangen stod montering av hjul for tur :) Det første jeg gjorde var å finne fram utstyr og verktøy jeg trengte. Jeg fant fram en drill, 3 ulike bor, 6mm gjengetapp, to 10mm fastnøkkler, 13 mm fastnøkkel, M8 og M6 skruer, skiver, sprengskiver og muttere. Da dette var gjort satte jeg i gang med oppgaven. Jeg la stativet ned, fant fram hjula og merket opp med en tusj der hvor hullene skulle bores. Deretter slo jeg et kjørnermerke og startet og forbore med et lite bor. Etter det økte jeg størelsen på boret, før jeg til slutt boret med et 8,1mm til M8 skruene og 6,3 mm til M6 skruene(gjenomgangsbolter). Det tok egentlig ganske lang tid og bore hullene, fordi materialet var veldig hardt samtidig med at jeg måtte bruke tre bor til hvert hull. Etter dette skrudde jeg fast skruene med skive under hodet og sprengskive mellom mutteren og hjulopphenget slik at de gjenomgangs boltene ikke løsner så lett.


Grunnen til at jeg også brukte en M6 skruer på hvert hjuloppheng og ikke bare M8 var fordi i hjørnet av c-profilene var veggene ganske tynne slik at de ikke sprekker.

Senere ut på dagen startet jeg på opphenget til tversover-stengene til kabeltrommlene. Fant fram noen kroker som jeg skjærte av den rette gjengede delen med "låsemutteren". Deretter fant jeg fram et gjengesnitt med holder og gjenget opp denne avskjærte enden av kroken til M6. Til slutt kappet jeg av en rørlengde som skal brukes som tversoverstang. Deretter ryddet jeg sammen alt utstyr og verktøy og tok kvelden.
HMS/Verneutstyr: Brukte vernebriller til boringen.


Fredag 12. Mars: Dagen i dag starte også med arbeid på kabelstativet. Det som gjenstod var å bøye ut resten av krokenen jeg skal bruke til å feste tversoverstengene med, lage fler tversoverstenger og montere mekanismen på stativet. Det første jeg gjorde var å lage ferdig resten av kroken som jeg startet på i går. Det gjenstod nemelig 4 stykker. Jeg begynte med å rette ut krokene til en 90 graders vinkel. Det gjorde jeg ved å finne fram en sylinder og presse buen på kroken mot sylinderen i skruestikka.
Deretter skjærte jeg av den gjengede delen på kroken, og gjenget opp denne delen med et M6 gjengesnitt.

Da dette var gjort, skjærte jeg litt av lengda på den andre enden, deretter laget jeg tversoverstengene. Fant et langt rør, som jeg skjærte av to riktige lengder med den elektriske baufila. Deretter gjenget jeg hullene i c-profilene med M6 gjengetapp i drillen, monterte jeg krokene på stativet, la stengene oppå krokene og tegnet et merke der hvor krokene traff røret. Det gjorde jeg fordi det skulle bores hull i rørene fordi de skulle tres nedpå krokene. Da fant jeg den riktige avstanden mellom hullene. For at begge hullene skulle ligge på linje brukte jeg et risselære og risset opp en strek fra kanten med 10mm avstand ved hvert punkt, slik at det ble dannet et punkt. På den måten ble hullene liggende likt. Da hullene var boret fjernet jeg gradene i hullet og i enden ettet avskjæringen. Dette gjorde jeg på to rør, det andre lagde jeg i går. Deretter strammet jeg krokene på stativet ved å dra til "låsemuttrene" og trede på rørene. De passet fint på krokene :)Tilslutt satte jeg på alle kabel- rullene. Da dette var gjort var jeg ferdig med å lage stativet :D Her er et bilde av stativet jeg har laget, uten kabelrullene :D

HMS/Verneutstyr: Jeg brukte vernebriller til kapping av rørene med den elektriske baufila og til boringen.

torsdag 4. mars 2010

Uke 9

Torsdag 4 Mars: Til morgenen i dag innehentet jeg litt mer informasjon til Bedriftsprosjektet som startet i uke 7 :) Etter dette fortsatte jeg på kabel-stativet. Vi fant ut at bredden på stative var litt for stor, så jeg demonterte det jeg hadde gjort og kuttet av noen mm på avstiverene mellom bena på stativet. Jeg kuttet også av en del av lengda på beina til stativet og monterte stativet igjen. Samtidig bestemte jeg meg for å gjøre om beina litt i forhold til skissa. Istede for å bruke enkle bein, valgte jeg og bruke to avstivere på hver side slik at det ble en rektangel - fot. Jeg brukte ulike vinkler og festebraketer til å feste c-profilene til hverandre. (kommer bilder :D)
Verneutstyr/HMS: Brukte vernebriller ved bruk av den elektriske baufila til å kappet c-profilene.

Da jeg holdt på med dette kom det inn en oppgave, som var viktigere så jeg begynte på denne. Den gikk ut på å skifte endehylsene på koblinger som brukes i prøvestasjonen. Endehylsene var knekt og slitt. Det første jeg gjorde var å finne fra endehylser, tilhørende tang som klemmer hylsene med riktig press, avisoleringstang og avbiter. Deretter fjernet jeg alle de gamle endehylsene med avbiteren, avisolerte endene med avisoleringstanga, satte på endehylser og klemte fast hylsene.

Etter lunsj fortsatte jeg på stativet, men etter en liten stund gikk jeg på lærlingsamtale :)
Etter dette gikk jeg opp på trevet og skrudde av noen hjul på en ramme som jeg skal bruke på stativet. Etter dette nærmet deg seg slutten av dagen og jeg rydde sammen.

Fredag 5. Mars: Til morgenen i dag sorterte jeg og ryddet litt i verktøyburet.
Pakket opp bor og sorterte i skuffen slika at alle bora lå på riktig sted :) På noen bor var den påskrivde størrelsen på tangen utslitt, så disse borene målte jeg med en bor-måler, hvor man plasere borets tange mellom to målekjefter og leser av størelsen på apparatet.

Etterhvert kom det inn en trekker som måtte repareres. Problemet var at sporet i en fjærbelastet låsetapp var utslitt og låste ikke som den skulle. Låsetappen satte på siden av tekkeren. Funksjon dens er å reversere trekkerne slik at man kan bruke trekkeren til å både trekke til og løsne skruer. For å fikse låsetappen demonterte jeg den fra trekkeren ved å banke ut en låsetapp med hammer og dor. Deretter filet jeg og slipte opp sporet på båndsliperen. Da det var gjort, monterte jeg låsetappen igjen og sjekket om den låste skikkelig. Resultatet var blitt bedre, så trekkerne var fullt brukelig igjen :)
Etter lunsj, startet jeg på en dreiieoppgave. Den gikk ut på å dreiien en plastkon med hull i midten. Jeg fikk en tegning jeg måtte følge. Det første jeg gjorde var å regne ut hva innstillingsvinkelen på toppsleiden skulle være. Det gjorde jeg ved hjelp av håndformelen. Innstillingsvinkelen i grader= (D-d) x 28,6 /L. Det ble da (35-32) x 28,6 / L = 1,6 grader. Jeg stilte så inn innstillingsvinkelen på skalaen på toppsleiden. Deretter satte jeg i gang, jeg tok fler kutt helt ned til det minste målet som var 32mm. Når man dreier kon bruker man toppsleiden til framoverbevegelsen-Z- aksen og tversleiden til å kutte i dybden- X- aksen. Da dette var gjort, spente jeg opp et bor i bakdokka og boret et 30mm hull. Jeg stilet inn omdriningstallet på 500 r/min, fordi man ved boring skal kjøre med lavt omdreiningstall. Jeg boret sakte inn i materialet, altså med lav mating. Da dette var gjort byttet jeg til en verktøyholder med holder for innvendig dreistål. Jeg tok flere innvendige kutt og målte med jevne mellomrom at målene stemte helt til jeg hadde dreid ned til 32mm. Mer rakk jeg ikke før dagen nærmet seg slutten. Det som gjenstod var kun avstikkingen, og å lage et spor så, dette blir gjort senere. Det var denne arbeidsuken :)

HMS/Verneutstyr: Jeg brukte vernebriller og passet på å stoppe dreibeneken med jevne mellomrom og fjernet plastsponen slik at den ikke vikler seg rundt kjoksen og arbeidstykket. Jeg hadde håret oppsatt og passet på å brette genserarmene så det ikke var for vide og kunne komme nær noen roterende deler.