søndag 25. oktober 2009

Uke 43

Torsdag 22. okt: I dag stod det ingen spesifike oppgaver på planen, så da fortsatte jeg på på dreieprosjekte mitt, altså metallsylinderen jeg fortalte om i forrige uke, hvor jeg lagde en sylinder med ulike effekter ved å brukte ulike dreiemetoder. Denne gangen bestemte jeg meg for å lage innvendige gjenger til en M10 bolt. Dette gjorde jeg først ved å spenne opp arbeidstykke og bore med senterbor i enden av arbeidstykke. Etter dette boret jeg med et 8,5mm bor ca 40mm inn i sylinderen. Da hullet var ferdig, var det klart for å gjenges. Gjengingen gjorde jeg ved hjelp av gjengetapp og svingjern. Jeg spente fast gjengetappen i bakdokka og flyttet gjengetappen inn mot åpningen av det oppborede hullet, men passet på og ikke låse bakdokka fast. Etter dette tok jeg ut tverrstanga til kjoksnøkkelen og brukte nøkkelen til å dra kjoksen rundt manuelt samtidig som jeg presset litt på bakdokka. Etter få sekunder merket jeg at gjengeboret dro seg innover i sylinderen for hver omdreining jeg gjorde med kjoksnøkkelen, da behøvde jeg ikke å presse på bakdokka lenger.
Etter en del omdreininger manuelt, skrudde jeg ut gjengetappen av sylinderen og løsnet den fra kjoksen på bakdokka og festet gjengetappen i et svingjern. Jeg brukte svingjernet til å lage resten av gjengene. Grunnen til at jeg gikk over til svingjern var fordi det er kjappere. Jeg startet å brukte dreiiebenken til å lage startgjengen fordi at gjengetappen da blir skrud vinkelrett inn og dermed får man vinkelrette gjenger. Disse gjengene gjorde at jeg kunne fortsette med svingjern fordi jeg nå hadde fått startgjenger som var rette og dette gjorde at gjengetappen fulgte disse gjengene og lagde nye gjenger som også ble vinkelrette. Resultatet av gjengingen ble bra, skruen passet fint :)

Her ser dere et bilde av den ferdige dreide sylinderen hvor jeg har brukt de ulike dreiiemetodene, lengdedreiing, plandreiing, konusdreiing, utvendig gjenging med dreistål og innvendig gjenging med gjengetapp. I tilleg freset jeg opp et spor som passer til en 17mm fastnøkkel. Her er noen bilder av den ferdigedreide sylinderen min:


Senere på dagen fikk Henning inn en RUH, som står for Rapport ved Uønskede Hendelser. RUH`en var at en arm som hold en trekker hadde en tverrgående skrue som hadde knekt og kilt seg fast. Bolten satt veldig godt fast. Vi prøvde først å banke ut skruen med dor og hammer, men bolten satt for godt fast, så vi måtte løsne armen som hang i en slide i taket og ta den med bort til oljepressa hvor vi fikk preset ut den knekte bolten. Etter dette monterte vi på armen igjen og alt fungerte som det skulle med ny bolt og nye muttere :) Mot slutten av dagen finpusset jeg litt på plastiksylinderen med de konede kantene og lagde en stett og ellers ble det litt soping og opprydding på verkstedet som en slutt på dagen :) Bilde av plastiksylinderen:



Fredag 23. Okt: Dagen i dag bestod ikke av noen fastsatte planer, i og med at vi jobber på en vedlikeholdsavdeling og må ta oppgaver litt som de kommer :D Morgenen startet med å prøve å få satt sammen elektriske bitztrekkere. Tre bitztrekkere var i deler, noen deler fungerte og andre var ødelagte. Oppgaven var å prøve å få satt sammen en bitztrekker med disse delene. Trekkeren bestod av kjoksen, girkasse, motor, knapp til å skifte gir og batteriet. Vi startet med å teste en motor for å sjekke om denne var i orden. Motoren fungerte når vi koplet på batteriet og neste trinn var da å finne en girkasse som fungerte. Vi tok opp girkassa og pusset de ulike tanhjula og satte det på plass. Deretter koplet vi girkassa på motoren. Girkassa fungerte også fint og da gjennstod det bare å sette på diverse deksler og kople på batteriet. Resultatet ble bra og trekkeren fungete like fint etterpå. Sparte rett å slett ABB for 1000 kr :D Prøvde å bygge opp en bitztrekker til. Fant en mottor som fungerte men begge de to siste girkassene var dårlige, så vi sparte heller delene til reservdeler. Etter dette gikk vi til lunsj.
Etter lunsjen fikk Henning i oppgave å skru fast noen store reoler i gulvet. Til denne oppgaven ble Henning og meg enige om at vi trengte en slagbordrill, murbor, skruer, 17mm fastnøkkel, hammer. Reolene stod litt skjevt i forhold til hverandre så vi fikk truckførerne til å rette opp reolene med truckgafflene. Deretter boret Henningen hull i gulvet, jeg støvsuget opp støvet, dunket ned boltene gjennom festeføttene og ned i gulvet og mutrene ble skrudd fast, da reolene stod støtt. Vi byttet også ut noen støttestag. Dagen nærmet seg slutten og gjorde derfor litt renhold inne på verkstedet før vi tok helga :D Nok en vellyket uke på jobb :D

søndag 18. oktober 2009

Uke 42

Torsdag 15. okt: I dag har jeg jobba mye ved dreibenken og det har vært gøy ! Jeg spente fast en sylinder i kjoksen og prøvde meg på mange ulike dreiiemetoder :) Jeg startet rett og slett med et dreiieprosjekt. Det første jeg prøvde meg på var å konusdreie en plastikk sylinder. Å konusdreie vil si å lage en kjegleformet gjenstand. For å konusdreie i en dreibenk må man vinkelstille toppsleiden. Toppsleiden har en gradert skala, og gradtallet på konusen stilles inn der. Når man skal konusdreie må man mate for hånd med sveiva på toppsleiden.

Bilde: Toppsleiden skråstilt og toppsleid-sveiva.

Da innstillingene var ferdige satte jeg i gang med å dreie på plastikk sylinderen. Jeg begynte med et lite snitt, da fikk jeg en kort liten kon så fortsatte jeg og jobbe meg innover med fler og fler snitt, da fikk jeg lengre og spissere kon. Etter dette fortsatte jeg på samme arbeidstykke og lagde flere etasjer med konede kanter. Dette er plastikksylinderen med flere konede kanter. Det er ikke så lett å se på bilde, men hver kant er konet:

Etter å ha dreid i plastikk sylinderen gikk jeg over på å dreiie en stål sylinder. Jeg startet rett og slett på et dreiieprosjekt :) Det første jeg gjorde var å lengdedreie sylinderen slik at den fikk en fin og blank overflate. I begge endene plandreiet jeg slik at endene ble rette. I den ene enden lengdedreide jeg en avstand slik at jeg fikk en avstand som hadde mindre diameter en resten av avstanden. I motsatt ende konusdreide jeg sylinderen slik at den fikk en konus på 10 grader slik at den den ble helt spiss. På den måten fikk jeg prøvd meg på utvendig lengdedreiing, plandreiing og konusdreiing :) Det var morsomt å lære og gikk veldig bra :D Dette er et bilde av sylinderen før jeg begynte å dreiie noe på den:



Fredag 16. Okt: I dag forsatte jeg litt på sylinderen min som jeg dreier på. For å få den ekstra fin og blank pusset jeg den i dreiibenken med smergelpapir, ved å sette i gang dreiibenken og å føre smergerlpapiret over sylinderen. Litt senere denne dagen avbrøyt jeg oppgava fordi det kom inn noen festejern som det skulle fereses opp 3 firkantede spor i. Jerna blir lagt over strømfordelingsskapa, men lå litt i veien for muttere som trengte å bli dratt til med en 17 mm pipe. Derfor måtte vi dreie opp spor slik at pipa kunne fa plass uten å måtte fjerne jernet. Vi tegent opp hvor sporene skulle være på jernet, satte jernet fast i skruestikka på fresen, fant senter av det opptegnede ommråde og freses 2 mm nedover i jernet 3 ganger slik at sporet ble mm 3 dypt. Etter dette freset vi bortover sidelengs slik at spore ble ca. 10 mm bredere på hver side. Her ser dere et bilde av jerna. De firkantete sporene over de runde hullene på toppen av jernet freset jeg opp :)

Etter denne oppgaven, på slutten av dagen forsatte jeg på sylinderen. Nå bestemte jeg meg for å gå videre på å dreiie utvendige gjenger. Jeg bestemte meg for at jeg ville dreiie utvendige gjenger på motsatt side av konen og sette på en 14 mm mutter. Det første jeg gjorde var å lage en fas der hvor gjengene skulle stoppe. Og derreter måtte vi finne gjengedybde og gjengeavstand til en 14 mm mutter. Da måtte vi se i en gjengetabell. I gjengetabellen sto det at gjengeavstang og gjengedybde var 2 mm og vi stilte da inn dreiiebenken inn på 2 mm avstand og satte på gjengesaksa. Det var viktig å ta flere små snitt og ikke røre gjengesaksspaken. Hvis man rører gjengesaksspaken mitt under dreiiengen vet man ikka hvor man er i forhold til gjengene og man kan risikere at gjengene blir ødelagt. Hver runde jeg kom til fasen stoppet jeg kjoksen med fotstoppen og sveivet tilbake og tok et dypere kutt for hver runde. Jeg visste hvor dypt vi skulle ta tilsammen ved hjelp av skalaringen på tverrsleiden. Jeg dreide 2 mm dypt, men mutteren passet ikke helt så vi gjorde noen småkutt til, siden dreiiebenken ikke er en fin arbeidene dreiebenk. Etterhvert passet mutteren og det ble et bra resultatt :) Legger ikke ut bilder av sylinderen før den er helt ferdig, da kan dere få se den :)

søndag 11. oktober 2009

Uke 41- Høstferien

Tirsdag 6. Okt: Tirsdag var første arbeidsdag dene uka :) Dagen startet med en oppgave som gikk ut på dreie noen metallokk. Jeg spente fast et metallokk i kjoksen og startet dreibenken med matingsakselen og stoppet den igjen. På den måten kunne jeg på øyemål se om lokket så nogen lunde dreide rett uten å slenge. Det var ikke mye som skulle dreies av hvert lokk, ca. femhundre tusendeler. Dette stilte jeg inn ved å sette i gang dreibenken og sveive tverrsleiden slik at vendeskjæret så vidt var nærat lokkets kant. Da nullstilte jeg dette punktet på skalaringen på skruspindelen.


For da å kunne vite hvor mye jeg skulle dreie innover på lokket var det bare å sveie femhundre tusendeler innover på tverrsleiden og lengdedreiie den lengden jeg skulle. To ganger stod lokket litt for skjevt i kjoksen til å kunne godtas. Da justerte jeg lokket i kjoksen bittelit ved å banke med en liten kobbersylinder og snurret kjoksen rundt med fingrene og så om det var kast i lokket. Dreiingen av lokkene var lærerikt og morsomt og resultatet ble bra :D
Her er et bilder av de ferdigdreide lokkene :)


Verneutstyr/HMS: Til dreiinga brukte jeg vernebriller, og langarmet genser som var tettsittende rundt håndleddet . Jeg hadde håret oppsatt, brukte sponkrok for å fjerne spona, trakk arbeidstykket godt til i kjoksen, passet på å ta ut kjoksnøkkelen fra kjoksen etter bruk, satte skjæreverktøyet i senter og hadde god orden rundt meg :)

Vidre på dagen ventet en ny arbeidsoppgave. Den gikk ut på å bøye til jernstenger som fungerte som oppheng for noen testingsarmer i en prøvehall. Til denne oppgaven ble Henning og jeg enige om at utstyret vi trengte var jernstenger, baufil, skruestikke, to ulike sylinderformede metallstykker, målebånn, snor og ca 1m gummislange. Da dette var avklart var det bare å sette i gang med oppgaven.
Det var laget en slik arm fra før av og vi hadde den som modell for de neste vi skulle lage. Det første vi gjorde var å måle opp lengden på stengene. Vi brukte målebåndet til å måle den rette lengden og en snor for å måle hvor lange de buede endene var. Vi la sammen lengdene og fant ut at den totale lengden. Jeg brukte baufila og kuttet opp fem jernstenger. Da disse var ferdige satte vi i gang med tilbøyingen av enden. Legger inn et bilde slik at det blir lettere å forstå :D

Vi bøyde endene ved å sette fast de sylinderformede metallstykkene i skruestikka og bøyde hver av enden på stengene rundt disse. Den ene enden rundt den største sylinderformede stumpen og den adre enden rundt den minste. Til slutt satte vi på en gummislange nederst på jernet, hvor armene skal henge :D Resultatet ble bra :D



Onsdag 7. Okt: Dagen i dag startet med litt utpakking av diverse varer til verktøyburet. Vidre på dagen ryddet jeg og gjorde meg mer kjent i buret. Etter en liten stund kom levrandøren og tok opp bestillinger. Etter dette gikk vi til lunsj. Etter lunsjen gikk Henning og jeg ut i produksjonshallen og hentet noen taljer som går på skinnene i taket. Disse tok vi ut ved å kjøre taljene til en endestasjon og fjernet en stoppbolt. Det som var feil med taljene og det som trengte vedlikehold var de loddrette skruene dere ser på bildet under. Etterhver faller disse skruene som kalles for styreskruer ut. Disse skal gjøre det lettere å styre taljene i svinger.

Styreskruene skiftet vi ved rett å slett bare ved å sette inn nye skruer der hvor disse manglet. For at disse styreskruene ikke skal løsne så fort bestemte vi oss for å skru inn en settskrue på hver. Før vi kunne skru inn disse måtte det bores og gjenges opp hull til settskruene. Dette gjorde jeg og etter dette skrudde vi inn settskruene og hang tilbake taljene på skinnene.

Verneutstyr/HMS: Brukte vernebriller og genser som satt tettsittende over håndleddet. Spente fast arbeistykket, hadde håret oppsatt og brukte kost til å rengjøre maskinbordet og skruestikka.

Til slutt denne dagen, fikk vi i oppgave å frese opp noen spor i plastdeksler som var 1 mm for smale. For å gjøre disse sporene 1 mm bredere, stile vi boret i senter av kanalen og justerte det 1mm til venstre slika at sporet ville bli 1mm breder når jeg startet å frese utenfor dekselet og innover.
Her er et bilde av oppspenningen:


Her er et bilde av de ferdige dekslene:


Verneutstyr/HMS: Brukte vernebriller og genser som satt tettsttende over håndleddet. Spente fast arbeistykket, hadde håret oppsatt og brukte kost til å rengjøre maskinbordet og skruestikka.

Torsdag 8. Okt: I dag gjorde vi noen forandringer av jernstengene vi bøyde til på tirsdag. Justeringene vi gjorde var å gjøre stengene litt kortere og lage en bøy på stengene. Her ser dere et bilde av forandringene.

søndag 4. oktober 2009

Uke 40

Torsdag 1. okt: I dag stod innføring av dreibenkenpå planen. Det første vi gjorde var å finne fram et metallrør. Dette røret spente jeg fast i kjoksen, strammet godt til og lukket beskyttelses dekselet. Så stilte vi inn riktig omdreiningstall og mating på dreibenken. Etter disse justeringene var det bare å sette i gang med dreiingen. Jeg lærte om tverrsleiden og hovedsleiden. Tverrsleiden brukes til å justere dreiingen innover, altså på tvers og hovedsleiden for å dreie på langs av arbeidstykket. Legger til en liten illustrasjon slik at det blir lettere å forstå :
Den nederste figuren viser hvor dypt inn i matrialet man vil dreie, dette justeres med tverrsleiden. Den øverste figuren viser hvor langt inn og hvor langt (til venstre eller høyre) man vil dreie på arbeidstykket. Hvor langt man vil dreie på et arbeidstykke justeres med hovedsleiden. Tegningene kan også illustrere hva som er forskjell på plandreiing og lengdedreiing. Den nederste tegningen viser en plandreiing. En plandreiing går ut på at du dreier et arbeidstykke rett i enden, man gjør altså enden helt plan. Den øverste tegningen heter lengdedreiing og den går ut på at man dreier et arbeistykke bortover i lengden. Med lengdedreiing kan man feks. gjøre diameteren på et rør mindre.
Jeg lærte også hvor den automatiske matings-spaken var, hvilken spak som regulerer hvem vei koksen dreier arbeidstykket og hvor det to ulike nødstoppene befinner seg. Det var en håndnødstopp og en fotnødstopp.

Jeg lærte også om bakdokka som man kan bruke til å støtte opp lange arbeidstykker med. Det gjør man ved å bore et lite hull i arbeidstykket og sette en senterspissen fast i bakdokka og plassere senterspissen i hullet på arbeidstykket. Da vil senterspissen rotere rundt med arbeidstykket og støtte opp.

Man kan også bruke en dreibenk til å bore hull. For å bore hull i et arbeidstykke i en dreibenk, spenner man fast et bor i bakdokka og sveiver boret inn med sleiden til bakdokka inn i det roterende arbeidstykket. Jeg prøvde meg på både lengdedreiing og boring i dreibenken. Det var morsomt å lære :) Her er noen bilde av dreibenken jeg bruker :)


Bilde: Dreibenken.
Legger inn et bilde som viser de ulike funksjonene jeg har forklart ovenfor :)

Bilde: Hovdsleiden, tversleiden og toppsleiden med sveiv-hjulene. (Klikk på bildet for forstørring)

Verneutstyr/HMS: Til dreiinga brukte jeg vernebriller, og langarmet genser som var tettsittende rundt håndleddet . Jeg hadde håret oppsatt, brukte sponkrok for å fjerne spona, trakk arbeidstykket godt til i kjoksen, passet på å ta ut kjoksnøkkelen fra kjoksen etter bruk, satte skjæreverktøyet i senter og hadde god orden rundt meg :)

Senere fortsatte Henning og jeg på et lite prosjekt som Henning hadde startet på. Prosjektet gikk ut på å lage en tang som kunne brukes til å skru fast en flaske lignende gjenstand.

På toppen av flasken er det en tap med to innovespor. Tanga skulle lages slik at den hadde to utover spor som skulle passe i disse innoversporene i flaska. Henning hadde laga sporene på tanga ved å sveise på to sveiseklumper med firkantet form. Disse måtte files slik at de passet i innoversporene. Når filingen var gjort sandblåste vi tanga. Resultatet ble bra :)

Bilde: Sandlåsing av tanga

Fredag 2. okt: Dagen i dag startet med å lese en tegning av noen plater som det skulle bores opp noen ekstra hull i. Jeg leste tegningen og merket opp der hvor hullet skulle være med et risselær og boret opp hullene med et 8,2 mm bor. Det viste seg faktisk at 8,2mm boret var et 8,3 mm bor. Grunnen til at vi trodde at boret var 8,2 var fordi jeg målte boret med et skyvelær over tangen ned mot sponkanalene. Men etter å ha målt hullene i plata som var 8,3mm målt vi boret helt nederst ved skjæreeggene. Da viste skyvelæret 8,3mm. Så en viktig huskeregel neste gang er at selv om jeg målte riktig første gang ved å måle nederst ved tangen er at det alltid kan være lurt å måle ved skjæreeggene for å sjekke om målene stemmer. Dette gjelder selfølgelig når målene på boret er borte o.l.

Før vi gikk til lønsj plannla Henning at vi skulle byttet to hydraulik sylindere, bøye til noen stenger og ta en inspeksjon av diverse rullebaner, låsesystemer og ulike mekanismer i produksjonshallen. Etter lunsj begynte vi på disse oppgavene. Det første vi startet på var inspeksjonen av rullebanene, låsesystemene og hydraulikken til løftebord og svingbord.
Alt var i orden og vi gikk over til neste oppgave. Neste oppgave gikk ut på å bytte hydraulikkarmene på en holder i taket som holdt et håndresdkap. Hydraulikarmene gjør at armene som holdt verktøyet holdt seg der hvor man plasserte den. Før vi gikk for å ordne oppgaven planla vi hva vi trengte til oppgaven. Henning og jeg ble enige om at vi trengte to 10mm fastnøkkler, hydraulikarmene og en gardintrapp. Vi skifta hydraulikarmene ved at jeg holdt armene til stativet oppe og Henning skiftet ut de gamle med de nye. Resultatet ble bra og fungerte som det skulle :)
På slutten av dagen gikk vi bort i en av testhallene, hvor det elektriske i ringkabelanleggene/strømfordelings-skapa blir testet og tok mål av noen stenger som holder oppe testarmer. Vi skreiv opp målene, gikk tilbake til verkstedet og fant fram stenger til oppgaven som gikk ut på å lage nye. Vi brukte skruestikka og to forskjellige rør, et stort og et lite til å bøye stengene rundt. Vi rakk å bøye 3 av 5 jern før arbeidsdagen var over. Resten av jerna skal vi fortsette på til Tirsdag :) Kommer fler bilder til uka ! :D