søndag 27. september 2009

Uke 39

Torsdag 24 sept: I dag var det ingen spesielle planer som stod på timeplanen, så vi tok ting som det kom. En av oppgavene jeg startet med var å bore opp noen hull som var for små i noen skinner. Før jeg startet med dette fant jeg fram et 14mm bor. Jeg spente fast boret i kjoksen og satte igang. Etter oppboringen brukte jeg en håndgarader til å grade de skarpe kantene i hullene. Resultatet ble bra :)
Litt senere ut på dagen fikk jeg i oppgave å feste to ventiler til et deksel. Til denne oppgaven trengte jeg en drill, et 3mm bor for å bore hull til den største ventilen, M3 skrue og mutter, et 2,5 mm bor til den minste ventilen og skruer som passet. Jeg plaserte ventilene der de skulle være, og boret forsiktig gjennom hullene på ventilene og ned i metallplata. Da jeg tok vekk ventilene var det blitt to merker der hvor hullene skulle være, slik at jeg viste hvor jeg skulle bore. Jeg boret opp hullene og skrudde fast ventilene i plata. Resltatet ble bra :)
Vidre ut ut på dagen monterte vi en ny smergelskive på slipemaskinen. Den brukte jeg til å trene på å slipe bor på. Det var mye enklere å slipe bor på smergelskiva enn på båndsliperen som jeg brukte tidligere. Når man sliper bor er det særlig viktig å passe på at spissvinkelen og frivinkelen blir riktig slipt. Frivinkelen er den skrå flaten bak hovedeggene og det er denne vinkelen som avgjør om boret vil ta tak i matrialet og skjære. Denne vinkelen skal være 10 til 15 grader. Spissvinkelen er vinkelen på borspissen altså den vinkelen hovedeggene danner. Denne vinkelen skal være 118-120 grader. Hovedeggene skal være like lange i denne vinkelen og danne like store vinkler. Hvis disse eggene er ulike vil bare den eggen med lengst side eller størst vinkel bore i matrialet og da vil boret fort bli slitt og hullet bli unøyaktig. Jeg prøvde meg på å slipe bor flere runder og etter hver runde festet jeg det slipte boret i boremaskinen og prøveboret i et metallstykke. Alle hullene ble bra men noen ble litt bedre enn andre. Det var morsomt og jeg føler at jeg begynner å få til en god teknikk for å slipe bor :)



















Verneutstyr/HMS: Vernebriller og hansker til slipinga.

Fredag 25 sept: I dag stod skifting av hjul på noen løftebord og utbytting av en gammel boremaskin på planen. Ellers tok vi oppgavene som de kom. Vi startet dagen med å rydde litt rundt om på verkstedet. Rundt klokka halv 9 kom Anne Gro på besøk. Hun følger opp elevene ute i bedriftene. Litt senere fortsatte jeg med oppryddingen på verkstedet, hvor jeg sorterte noen bor, ryddet og sopet litt. Da ble det ryddig og fint inne på verkstedet :)
Etter lunsj tok meg og Henning med den nye benkeboremaskinen ut i produksjonshallen, hvor vi skulle bytte ut en gammel boremaskin med den nye. Den nye boremaskinen hadde tynnere fot og dette gjorde at boltene som ble brukt til å feste den gamle boremaskin med tykk fot til bordet, ble for lange. Desuten var avstanden mellom hullene også feil. Da dro jeg tilbake til verkstedet og hentet et 8,2mm bor, en drill og noen M8 bolter. Vi boret et nytt hull i bordet slik at det blei riktig avstand mellom hullene og skrudde fast boremaskinen.
Til slutt skulle vi skifte ut noen gamle plastikkhjul på noen løftebord ute i produksjonshallen. Verktøyet vi trengete til dette var to 17 mm fastnøkkeler og et jern til å løfte bordet. Dette gjorde vi ved å løsne den gjennomgående bolten til plastikhjulet, løftet bordet med et jern, så tok vi ut plastikkhjulet, satte inn det nye metallkulelageret og puttet inn bolten og skrudde den fast. Vi skiftet hjul på tre løftebord. Resultatet ble bra, hjulene rullet :)
Vernutstyr/HMS: Brukte vernebriller ved oppboringen av hullene og hansker for å ikke få oljekjemikalier fra hjula på hendene. Passet på å ikke holde hender under de tunge løfteborda, med fare for å klemme seg.

søndag 20. september 2009

Uke 38

Torsdag 17. sept: På jobb i dag startet jeg med å bruke boremaskinen. Jeg spente fast et arbeidstykke i skrustikka, fant fram et bor og festet det i kjoksen. Boremaskinen var en benkeboremaskin og hadde reimdrift. For å endre turtallet på boremaskinen måtte man åpne toplokket og regulere reima opp eller ned på to ulike steder. For å vite hvordan man skulle regulere reimene, måtte man se på ønsket turtall som stod på boremaskinen, og se hvordan avbildingen av reimene stod og justere reimene slik. Da fikk man riktig turtall. Boringen av hullet gikk bra, det blei et rundt og fint hull :)
Neste oppgave var å bore opp et hull og gjenge det opp slik at det passet til en M10 skrue. Det første jeg måtte gjøre da var å finne ut hvor stort bor jeg måtte bore med. Dette leste vi ut fra en tabell. Da hullet var boret opp, var det tid for å gjenge opp hullet. Vi fant fram et svingjern, et M10 gjegebor, et lite vinkeljern og gjengepasta. Det er viktig å skru gjengetappen rett de første rundene, slik at gjengene blir rette hvis ikke vil skruen stå skjevt i hullet. Derfor er det viktig å sjekke med et vinkeljern etter bare noen få omdreininger. Når gjengetappen står rett i matrialet er det bare å fortsette å vri. Etter et par omdreininger er det viktig å vri svingjernet motsatt vei slik at man bryter spona. Da jeg var ferdig med å gjenge, hentet jeg en M10 skrue for å sjekke at alt passet som det skulle og at skruen stod vinkelrett i hullet. Skruen passet og stod vinkelrett :)

Vidre på dagen fikk jeg innføring i hvordan man sliper bor. Første gangen ble boret best, de andre gangene fungerte de, men ble ikke like bra. Jeg slipte boret på en båndsliper, men det har blitt bestilt en slipeskive til benkesliperen. Det skal vist være enklere å slipe bor på den. Gleder meg ! Til slutt prøvde jeg meg på brotsjing med benkebormaskinen. Da boret jeg først opp et hull med et 9,7 mm bor. Etter dette brotsjet jeg opp med en 10mm brotsj. Da hullet var ferdig plasserte jeg en styrepinne i hullet. En styrepinne skal være ganske nøyaktig på målene. styrepinnen passet, men var litt trang, grunnen til dette kan være fordi vi brukte en benkeboremaskin, som vi måtte senke maskinboret på når vi skulle sette i brotsjen, og dermed ikke fikk sentrert brotsjen helt i senter av hullet.



Verneutstyr/HMS: Vernebriller og langarmet genser både til boringa, brotsjinga og til slipinga av borra. Spente fast arbeidstykket jeg boret i for å hindre at boret hugger seg fast og drar med seg arbeidstykket rundt, særlig når man borer i plater.

Fredag 18. sept: I dag startet dagen med å fortsette med brotsjinga, siden hullet var litt trangt dagen før. Denne gangen gjorde vi brotsjinga i fresen. Vi gikk fram på samme måte som dagen før, ved først å bore opp et hull på 9,7mm og så feste brotsjen og brotsje gjennom hullet med lavt turtall. Med fresen blir brotsjinga mer nøyaktig fordi man kan senke maskinbordet automatisk, og ikke manuelt. Da ungår man at enn vrir på maskinbordet og brotsjen har samme posisjon som boret. Styrepinnen passet også denne gangen, men var fortsatt litt for trang. Vi prøvde flere ganger og styrepinnen passet alle gangene, men var fortsatt litt for trang, dette kan være fordi brotsen var litt slitt eller noe sånt :) Det viktigste var å forstå prinsippet, og det gjorde jeg :)
Etter dette var jeg innom baufiling og filing av en skrue. Lenger ut på dagen brukte jeg vinkelsliperen, hvor jeg prøvde kappeskive, og to ulike slipeskiver. Jeg kappet over en skrue og brukte den ene slipeskiva til å pusse kantene på skruen og den andre slipeskiva til å pusse vekk sveiseklumper på sveisebordet. Det gikk bra synes jeg :)
Verneutstyr/HMS: Jeg brukte vernebriller til brotsjinga og slipinga/kuttinga. I tillegg brukte jeg hansker og hørselvern til slipinga/kuttingen med vinkelsliperen. Jeg passet på å dra ut kontakten fra veggen når jeg skiftet slipe og kuttskive.

Etter lunsj var det tid for en vedlikeholds jobb. Vi skulle skifte fire utløsermekanismer (også kalt "hakkespetter") :) Men når vi skiftet disse utløsermekanismene måtte vi også skifte sylindrene som disse var festet til. Vi klatret opp på taket,skrudde dem av, monterte de nye og koblet på ledningene. Bilde: Sylindrene
Fra disse sylindren var det koplet på lange plastik stenger med gjenger som gikk gjenom taket og inn i hallen. Disse stengen skiftet vi, skrudde på noen hylser og festet mekanismene. Mekaninsmene så slik ut:

Gleder meg til to nye dager på jobb neste uke :)

mandag 7. september 2009

Uke 37-Beredskapkurs

Mandag 7. sept: I dag var det første dag på beredskapskurset. Hele klassen møtte opp på Norward på Rafnes. Dagen startet med noen praktiske opplysninger og gjennomgang av timeplanen. Det var en rein teoridag, og det ble gjennomgått mange temaer. Vi lærte blant annet om hva industrivern er, om risikokartlegging, farlige stoffer og forgiftninger, brannvannsystemer og ulike slokkesystemer.
Vi lærte også blant annet mye om plikter, oppgaver og ansvar som brann og entrevakt (BE-vakt). BE-vakt kurset vi gikk gjennom gjør at vi er kvalifisert BE-vakter og har lov til å utføre dette arbeidet i bedrift. Jeg synes det var veldig nyttig å intressant å lære om :)



Tirsdag 8. sept:
Andre dagen på beredskapskurs i dag. Dagen i dag bestod både av teori og litt praktiske øvelser. Det handlet for det meste om førstehjelp. Ulike temaer var opptreden på skadestedet, sirkulasjonssvikt,blødninger, hjerte og lunge redning og regelen BLÅST. BLÅST er en regel som skal hjelpe deg med å huske de grunnleggende prinsippene for førstehjelp. B=Bevissthet, L=Luftveier, Å= Åndedrett, S=Sirkulasjon og T=Tempratur.
Det var interssant og veldig viktig å lære! På slutten av dagen gjorde vi noen øvelser som gikk ut på det vi hadde lært. Tre personer fikk tildelt hver sine sår-skader og vi fikk i oppgave å behandle dem på riktig måte, med bandasjering, kompress og stopping av blødning. Vi fikk også prøvd oss i Hjerte og Lunge Redning (HLR) på en dukke. Nok en nyttig dag på kurs :)

Onsdag 9. sept: I dag var det den tredje dagen på beredskapskurset. Dagen i dag startet som de to andre dagene, med teori. Vi lærte for det meste om akutt medisinske sykdomer,(som hjerteinfarkt, epilepsi og diabetes), brannskader, etseskader og hode/nakke/rygg skader. Helt til slutt lærte vi løfte og forflyttningsteknikker og fikk prøvd oss litt på dette i praksis også :) På slutten av dagen gikk vi bort til brannstasjonen. Der ble vi delt inn i grupper på tre. De annsatte som jobbet som brannmen viste oss brannbilene og mye av utstyret som de bruker til en slokking. De viste oss blant annet vannslanger, koblinger, vann og skumkanoner og diverse utstyr. Vi så også på ambulansen. Der viste Einar oss båra, Thomasbagen med alt utstyret og utstyr inne i bilen. Jeg synes det var morosomt å se og lære om dette og bra at vi fikk en liten avveksling på dagen med litt praktiske aktiviteter. Tok noen bilder fra site økt av dagen, da vi var på brannstasjonen.















Torsdag 10. sept: I dag startet vi med teori, men det meste av dagen var praktiske øvelser. For en utrolig morsom dag det har vært i dag !!! Vi startet inne og hadde de tre første timene med brannteori om hvilke slokkemiddler som passer best til slokking av ulike branner. Dette var helt greit.
Etter lunsj kom det jeg helt klart har gledet meg mest til hele uka, og som har vært det morsomste vi har gjort på kurset til nå. Pulverapparatslokking, slangestafett og røykdykking sto for tur. Men før aktivitetene kunne settes i gang trang vi ordentlige brannklær. Vi fikk utdelt brannbukse, brannjakke, gummistøvler, brannhjelm og hansker. I tillegg til dette, fikk vi utdelt oksygentank, maske og bæremeis til røykdykkinga. Vi så rett og slett ut som brannmenn hele gjengen :)
Da brannvernklærna var på ble vi delt opp i 3 grupper. Gruppa mi startet med pulverapparat-slokkingen. Den gikk ut på og slokke en propanbrann i et tre etasjers kar. Det var morsomt og gikk veldig bra ! :)











Neste øvelse var slangestafetten. Før vi startet ble gruppa delt i to, og lagene skulle konkurere mot hverandre. Stafetten gikk ut på å koble en slange til en hydrant på plassen. Videre fra slangens ende skulle det koples på et grenrør og ut fra grenrøret igjen skulle det koples på to nye slanger. På endene fra disse slangene igjen skulle det kobles på to strålerør. Før det var gruppa mi sin tur fordelte vi oppgaver. Klokka ble satt i gang og alle tok fatt på sin oppgave. Jeg gjorde min oppgave, tok med meg slangen og koblet sammen koblingen på slangen og grenrøret. Gruppa var ferdig med sin oppgave på tre min. Vi slo det andre laget og straffa deres ble at de måtte bære utstyret vårt bort til røykdykking-labyrinten.
Til slutt var det røykdykking som stod på programmet. Vi tok på oss røykdykkeutstyret og gikk inn i labyrinten, lyset ble slått av og det ble helt mørkt. Man kunne ikke se hånda forran seg. For å komme seg framover måtte man følge veggene når man gikk. Første hindring var en vegg vi måtte over, og det gikk fint. Plutselig var det ingen åpning foran meg. Jeg gikk ned på kne og førte hendene langs veggen. Langs veggen nede ved gulvet fant jeg et firkantet hull. Jeg la meg på ryggen med bena først og dro meg gjennom. Neste hindring var et platå vi måtte oppå og ned igjen. Plutselig ble det lyst, og målet (døra) var nådd.
Røykdykking var en kjempemorsom erfaring. Synes rett og slett alle oppgavene vi gjorde i dag var kjempemorsomme og er minner som kommer til å vare evig ! :)



Fredag 11.sept: I dag var det siste dag på beredskapkurs. Hele dagen var det praktiske oppgaver. For en dag ! I dag har det vær kjempemorsomt ! Vi fikk prøvd oss i ulike oppgaver som røykdykking, samleplass-arbeid og gasskjerming. Klassen ble delt i grupper. Gruppa mi startet på samleplassen. Samleplassen er plassen hvor mennesker som blir hentet ut fra brannen blir fraktet. Utenfor ulykkestedet (som i dette tilfelle var en stor møblert hall) stod det en leder og to hjelpere. Når den skadde personen blir hentet ut, avgjør disse personene hvor alvorlige skader personen har og frakter personen til ulike baser innenfor katogoriene: vanlig, hast og akutt. På hver av disse basene stod det hjelpersonell som skulle ta seg av pasientene. Jeg stod på basen vanlig, og tok meg av kuttskader o.l.
Etter denne øvelsen stod røykdykking for tur. Jeg tok på meg røykdykkerutstyret og var klar til å gå inn. Når dørene ble lukket så man veldig lite. Man måtte ganske nærme ting for å kunne se, og måtte kjenne og føle på ting. Det er veldig viktig å søke med beina og følge veggene når man går. Det var veldig morsomt !
Siste oppgave gikk ut på å skjerme en gassbrann over en stor tank, slik at vi kom nærme nok til å stenge av gasskrana.
Vi ble delt opp i team på seks personer. Vi brukte to slanger til oppgaven. To sto forerst med hver sin slange og styrte strålerøret, bak disse igjen sto det en person og holdt slangen. I midten mellom personene som styrte strålerøret stod det en person. Denne personens oppgave er å styre de to forrerste personen og stenge av kranen. Den siste personen gikk bakerst og holdt begge slangene. Det var viktig å ha strålerøret på største spredning når man gikk mot tanken og at begge strålene krysset hverandre i en V-form. Når man nærmet seg tanken lagde man litt mindre spredninng, og da strålene var bak krana kunne man stikke fram hånda og kutte gassen. På denne øvelsen fikk alle prøvd seg på de ulike plassene. Også denne øvelsen var veldig morsom og gikk kjempefint !



Kurset har vært en lærerik, intressant og en veldig morsom opplevelse ! :) Dette er gode minner ! :)

fredag 4. september 2009

Uke 36

Torsdag 3. sept:
Dagen i dag startet med at vi pakket opp noen bestillinger og satt varene inn i reolene i verktøyburet. En bestilling var en pakke med skrujern. Disse var for korte og Henning måtte bestille nye. Vi fant også fram verneutstyr som jeg trengte til varmtarbeider kurset, bla vernehjelm, hansker, øreplugger, vernebriller, jakke og genser. Klokka ni var jeg på ABB`s HMS kurs hvor det ble gått igjennom ulike sikkerhetregler, prosedyrer og systemer.

Etter dette ble jeg med Henning til sveiseroboten. Roboten er bygd inn i et lite bygg, med en luke som åpnes ved hjelp av trykkluft. Der var det en skuff med en sveisetrådbeholder oppi. For å bytte sveisetrådbeholdern når den er tom, må luka åpnes og en truck kan kjøre inn gaflene og hente ut skuffen. Problemet var at når beholderen var byttet og skuffen ble skyvd inn igjen, ble den skyvd for langt inn og kom for nære roboten. Derfor måtte vi lage et stoppjern. Det første vi gjorde var å måle lengden av sporet som skuffen står i og hvor langt hullene i stoppjernet skulle være fra kantene på jernet. Når oppmålingen var gjort gikk vi inn på verkstedet og fant et vinkeljern som vi kuttet opp i riktig lengde og boret opp hull. Vi tok med oss en drill, riktig bor, t-jern, gjengebor og riktige skruer i forhold til gjengene. Inne i sveiserobotbygget boret vi opp hull og gjenget opp hullene. Vi gjenget opp hullene med et t-jern. Etter et par omdreininger er det viktig å vri t-jernet i motsatt rettning for å bryte spona. Resultatet ble bra og det fungerte som det skulle.

Senere på dagen, ble jeg med Magne for å bytte en dørbryter. Denne gjør at når døra åpnes, stopper maskinen som holder på å jobbe innenfor inngjeringen. Vi boret opp hull i dørkarmen og gjenget opp hull og festa den ene delen. På den andre delen skrudde vi på en metallplate, boret hull i døra og poppet den fast.
Verneutstyr/HMS: Brukte vernebriller til boringen.

Fredag 4. sept. Varmtarbeider kurs:
Idag var jeg på varmtarbeiderkurs. Kurset fant sted på Rafnes på Norward. Dagen startet med litt praktisk informasjon om hvordan dagen vidre kom til å bli. Kl 09.00 var det brannteori fram til kl 10.00. Da lærte vi om annsvarsfordeling og fare ved bruk av gass. Så var det tid for lunsj etterfulgt av gruppeoppgave og gjenomgang av oppgavene. Etter dette var det brannverntiltak og sikkerhetstiltak ved varme arbeider. Neste punkt på planen var slokkemiddler hvor vi lærte om ulike typer slokkemiddler og ulike egenskaper. Etter teorien stod eksampen for tur. Eksamen gikk kjempefint og jeg bestod ! Til slutt skulle alle gjennom en slokkeøvelse. Det ble tent på parafin i tre beholdere bygd oppover i tre etasjer. Oppgaven vår var å slokke brannen med et ABC pulverapparat. Vi fikk på oss brannjakke, hansker og hjelm med visir. En etter en gikk vi bort for å slokke brann. Det var morosmt og det gikk kjempefint å slokke brannen !