søndag 27. desember 2009

Uke 52 Juleferien

Mandag 21. Des:
Morgenen i dag startet med en oppgave som gikk ut på å reparere en drill, som ikke fungerte som den skulle. På driller gjøres innstilinger på kjoksen. Disse instillingene består av tall som regulerer styrken som feks. en skrue skal skrues til med. Når skruen er dratt til med denne styrken vil drillen slure, altså vrimomentet opphører. Det er også en innstilling for boring. Når drillen står på denne innstillingen skal ikke drillen slure uansett motstanden i det som det bores i. Feilen var at drillen sluret på denne innstillingen. Her er et bilde av drillen:

For å finne problemet skrudde jeg opp drillen og demonterte girkasse og motor fra hverandre. Deretter løsnet jeg en skrue kjoksen var skrudd fast med, men kjoksen har en konet form noe som gjorde at den satt veldig godt fast og verken Henning eller jeg fikk den løs. Vi bestemte oss derfor for at drillen måtte være som den var og kunne kun brukes til skruing fra den laveste til den høyeste innstillingen :) Videre ut på dagen fikk vi igjen en oppgave som handlet om flaskebankeren. (Har ikke bilde av denne, da det er egenpatent og jeg må sjekke videre om jeg får tillatelse til å fotografere :D) Problemet var lokket jeg fortalte om i forrige uke. Hengslene var ikke beregnet for utvendig hengsling og var dermed montert litt høyt opp på lokket, så vi brukte skiver under skruehullene for å få riktig høyde ned til bordet. Likevel ble det litt bend på lokket. Dette gjorde at det ikke la seg helt inntil bordkanten. Derfor tok vi med oss lokket tilbake til verkstedet og boret opp nye hull og poppet hengslene fast litt lengre ned. Etter det tok vi lokket tilbake og monterte det, men vi måtte likevel bruke skiver fordi som sagt hengslene ikke var beregnet for utvendig hengsling. Men dette gjorde at vi slapp å bruke så mange skiver, og lokket la seg finere nedtil bordkanten :)

Tirsdag 22. Des: I dag startet jeg opp med å rydde på plass litt verktøy som var blitt brukt i sveisehjørne og på arbeidsbenken. Kl 11.00 gikk vi til julelønsj. Etter en dette rakk vi å være på verkstedet 1 time, før informasjonsmøte ventet :) Det ble informert om diverse både om ABB generelt og om ABB Divisjon Kraft internt. Blandt annet HMS, skadefravær, økonomi/inntekter 2009 osv. Møtet var ferdig rundt kl. ett. Resten av dagen etter møtet gjorde vi "julerent" på verkstedet :D

Onsdag 23. Des I dag jobbet jeg ikke, dette fordi det ikke var åpent på vedlikeholds- avdelingen.

Dette var siste arbeidsdag 2009, ABB Divisjon Kraft holder stengt mellom jul og nyttår. Første arbeidsdag blir derfor på nyåret.

søndag 20. desember 2009

Uke 51

Torsdag 17. Des: Idag gikk store deler av dagen til å reparere ferdig sparkesykkelen. Det første jeg gjorde var å gjøre ferdig gjengestanga som festes til bremsehåndtaket som overfører bevegelsen ved hjelp av en mekanisme til en annen bremsestang som gjør at sparksykkeln bremses. Jeg trede på en fjær, to stoppere for fjæra, mutter og skiver. På toppen av gjengestanga sveiset jeg fast en hylse.


Deretter monterte jeg bremsetanga. Etter dette fant jeg fram vinkelsliperen og kuttet styret og bøylen på planet fra hverandre. Deretter byttet jeg til en slipeskive og pusset vekk restene fra sveiseskjøtene på både styret og bøylen. Verneutstyr: Vernebriller, hansker og hørselvern.

Bilde: Enden på røret til styret ferdigslipt.
Da jeg var ferdig med dette nestet jeg fast styret på et feste som skal skrus fast til sparksykkelen med et lite sveisepukt.

Bilde: Festeanordningene

Bilde: Fast-nestingen

Etter og ha pusset vekk sveiserestene og skarpe kanter, pusset jeg rundt noen hull i bøylen til planet. Disse var blitt til fordi stativet bøylen var sveiset til hadde knekt av. Dette gjorde at det ble fire hull i bøylen. Da jeg var ferdig med å pusse rundt hullene og malingen var fjernet, var hullene i bøylen klare til å sveises igjen. Da fant jeg fram verneutstyr/HMS: sveisehansker og sveisemaske. Fjernet brennbart matriale og brukte punktavsug. Det gikk bra å sveise igjen hullene :)


Det som gjenstod før sparksykkelen var ferdig var, nedpussing av sveis på bøylen, fastsveing på festeanordning for bøyle og montering. Jeg rakk å slipe ned sveisene før dagen var over.

Fredag 18. Des: I dag startet morgenen med at jeg fortsatte på sparksykkelen. Jeg begynnte med å sveise bøylen til planet på sparkesykkelen fast til en festeplate. Etter dette skrudde jeg fast bøylen og styret, trede bremsestanga opp i styret og festet den i bremsehåndtaket. Deretter justerte jeg bremsen. Etter justeringene fungerte både styret og bremsen bra :)! Sparksykkelen var ferdig :)

Verneutstyr/HMS: Sveisemaske og sveisehansker. Punktavsug ble brukt og passet på at brennbart matriale ikke var i nærheten.

Etter dette fikk Henning i oppdrag å montere en flaskebanker, som brukes ute i produksjonshallen, dette ble jeg med på. (Har ikke bilde av denne, da det er egenpatent og jeg må sjekke videre om jeg får tillatelse til å fotografere :D) Det første vi gjorde var å finne fram utstyret vi trengte. Vi fant fram en drill, bor, stikksag, skjøteledning og verktøykasse. Det første vi gjorde var å fjernet den gamle og satte den nye oppå arbeidsbenken. Den nye flaskebankeren var mye mindre så vi måtte bore opp nye hull for å få festet den. Flaskebankeren brukes til å banke "flasker" som brukes i ringkabelanleggene. Flaskebankeren banker flaskene ved hjelp av trykkluft, og har et lokk over seg som åpnes ved hjelp av en sylinder styrt av trykkluft. Dette fører med seg mange små slanger som er koblet på ventil-komponenter som er fastmontert på et styre-bord. Derfor måtte vi også bore opp hull til disse små slangene. Monteringen gikk fint og med litt justering av komponentene fungerte alt som det skulle :)

søndag 13. desember 2009

Uke 50

Torsdag 10. Des: I dag startet dagen med at Henning skulle bort til roboten og jobbe, så da fant han en oppgave jeg kunne holde på med på vekstdet. Oppgaven gikk ut på å rydde i materiallagert. På vedlikholdsavdelingen hvor jeg jobber, blir det ofte tat vare på materialer som blir til overs og etter demontringer for bruk ved senere arbeid. Etter tid hadde det samlet seg opp mange materialer som lå og slang og ikke var organiserte etter materialtype, tykkelse osv. Derfor fikk jeg jobben med å sortere materialene. Her er et bilde rett etter at jeg startet slik at dere får et bilde på omtrent hvordan det så ut. Dette var da etter at jeg hadde ryddet litt:


Det første jeg gjorde var å samle alle de korte materialene i en kasse. Deretter begynte jeg å sortere de lange materialene i reolen etter materialtype, og etter hvem materialer som blir brukt mest. Jeg plasserte feks. plastikkrør lengst til venstre, siden dette ikke er noe som blir brukt så veldig ofte og feks flattjern som blir brukt ofte helt til høyre. Slik ble resultatet:


Samtidig var jeg alene på verkstedet, så jeg tok meg også av verktøyburet og ga kollegaer det de trengte av utstyr og verktøy :)

Fredag 11. Des: På starten av dagen i dag fikk vi en leveranse av varer til verktøyburet. Disse varerene pakket vi ut og sorterte dem i de ulike reolene. Etter kl. 9, da verktøyburet stenger gikk Henning og jeg bort til roboten og hentet flere firkantrør som vi skulle ta vare på. Inne i verkstedet kuttet vi de lengste i to og satte de opp i riktig bås i reolen. Kl. 10.30 gikk vi til lunsj.

Etter lusjen kom det inn en sparkesykkel som blir brukt ute i produksjonshallen. Sparkesykkelen hadde fått seg en rimelig kræsj.

Frontstaviv var bøyd innover og sveiseskjøter var knekt.
Jeg fikk i oppgave å reparere den :) Det første jeg gjorde var å finne fram vinkelsliper. Stativet til planet på sparkesykkelen var nemmelig sveiset fast på frontstaivet, slik skulle det egentlig ikke være. Jeg brukte vinkelsliperen til å kutte av sveiseskjøten og fikk løs stativet. Verneutstyr jeg brukte var hansker, briller og hørselværn. Deretter demonterte jeg frontstaivet og stod igjen med ståplata på sparkesykkelen, og planet med hjul på. Denne delen løftet jeg opp på løftebordet.


Som dere kunne se på det første bildet er sparkesykkelen montert med håndbrems. Håndbremsen fungerer slik at en gjengestang er festet til bremsehåndtaket. Gjengestanga går ned gjennom styrerøret og ned til en mekanisme nede ved fotplata. Videre fra denne mekanismen går det en ny gjengestang bort til bremseplata. Når man trekker bremsen opp trekkes også gjengestanga opp og overfører bevegelsen til mekanismen ved fotplata og viedre til den horisontale gjengestanga som blir trekt forover og trekker bremseplata inntil hjulet. Gjengestanga fra bremsehendelen var knekt, denne demonterte jeg og fant fram nye deler for montering. Da dette var gjort rakk jeg ikke mer før dagen var omme. Dette blir noe jeg fortsetter på til neste uke :D

søndag 6. desember 2009

Uke 49

Torsdag 3. Des: Idag har dagen vært fylt med flere ulike oppgaver. Den første oppgaven gikk ut på å montere noen blastikkbeslag. Som nevt tidligere byttes den ene ABB roboten ut. I den sammenheng vedlikeholdes diverse utstyr til robot bygget. På den ene siden av robotbygget er det en luke som åpnes med hydraulik. Denne luka brukes til å laste ut Ringkabelanleggene etter sveising. Oppgaven var å bytte over skinne-klossene på de gamle lukeplatene til nye luke-plater. Først fant jeg fram alt utstyret jeg trengte.Jeg fant fram fastnøkkel og skiftenøkkel, drill, 6 mm bor kjørnemerker og hammer. Deretter demonterte jeg alle skinne- klossene på de gamle platene. Etter dette vasket jeg klossene i delevaskeren slik at jeg ble kvitt smøreolja og skitten. Da det var gjort merket jeg opp hvor hvert hull måtte bores opp i de nye platene. Hver skinne-kloss skulle nemmelig festes med en gjenomgående skrue med sprengskive og mutter. Da alle hulla var boret opp festet jeg klossene og kontrollmålte med vater at klossene stod i samme høyde. Oppgaven gikk fint og resultatet ble bra :)

Bilde: Den gamle luka

Bilde: Den nye luka

Etter denne oppgave fikk jeg en oppgave som gikk ut på å fikse en automatisk slange opptrekker.
Opptrekkeren hadde låst seg og slangen ville ikke dra seg inn igjen. Inne i opptrekkeren var det en arm som gikk rundt på et hjul med flere hakk. Armen hadde kilt seg fast i noen av disse hakkene. Jeg brukte et skrujern og fikk lirket armen på plass. Da dro slangen seg opp, jeg årøvde å dra den ut igjen for og sjekke om den ville dra seg opp igjen og det gjorde den. Da fungerte opptrekkeren som den skulle :)

Fredag 4. Des:
I dag startet morgenen med at jeg fikk et oppdarag av Nils. Denne oppgaven gikk ut på å lage et festejern. Nils ga meg en tegning som jeg måtte følge. Det første jeg gjorde var å finne fram et flattjern.
Deretter fant jeg fram et risselær, målebånd, hammer og kjørnemerker. Jeg risset et merke på tvers av flattjernet og skjærte av biten. Etter dette skrudde jeg fast jernet i skruestikka og bendte jernet. Jernet skulle nemmeig ha en 90 graders vinkel. Men jernet var veldig hardt å bøye, så Henning og jeg varmet det opp med skjærebrenneren. Da ble jernet veldig mykt og vi fikk lett bøyd det. Etter dette leste jeg på tegningen og merket opp flere hull med risselæret. Jeg risstet opp lengden fra kanten og opp til riktig høyde og avstanden fra kanten og inn på jernet. På den måten fikk jeg et kryss som jeg slo et kjørnemerke i. Det gjorde jeg på alle hullene. Da jeg var ferdig med å bore hullene, brukte jeg en konisk forsenker og forsenket feste-hullene. Her ser dere et bilde av resultatet, tegningen jeg fulgte og risselæret:


Etter ferdigbøyinga sandblåste jeg jernet:

lørdag 28. november 2009

Uke 48

Torsdag 26. Nov: I dag startet morgenen med å pakke opp noen leveringer, blant annent hansker, spraybokser og litt verktøy. Jeg sorterte varene, og puttet dem på plass i verktøyburet. Etter dette fortsatte jeg på freseprosjektet, hvor jeg bruker ulike fresemetoder for å lage ulike detaljer. Denne gangen boret jeg hull i klossen. Det første jeg gjorde var å spenne fast arbeidsklossen i skrustikka. Deretter satte jeg i kjoksen på doren fast i spindelen og spente opp et 9,6 mm bor. Etter dette stilte jeg inn fresebordet slik at jeg fikk justert boret der jeg ville bore. På siden av fresen var det en låseskrue, denne løsnet Henning og viste meg at jeg kunne sette på et sveivehjul på siden av maskinen, slik at jeg på en måte kunne bruke fresemaskinen som en boremaskin. Jeg boret fire hull, og passet på å bruke kjølevæske.
Verneutstyr jeg brukte for å utføre oprasjonen var vernebriller og langarmet genser. Bilder av klossen kommer når jeg er ferdig med den.

Etter dette kom det inn en ny oppgave. Ute i produksjonshallen er det mange rullebord og rullebaner. ABB holder nå på å bytte ut den ene roboten. Den gamle roboten hang i en bjelke i taket, den skal byttes ut med en ny robot som står på et platå og utfører oppgaven. I denne sammenheng, bygges store deler av bygget som roboten var bygd inn i om. Inne robotbygget er det også rullebord og baner som ringkabelanleggene skyves inn til roboten med. Den ene rullebanen trengte vedlikehold. Rullebanen så slik ut:

Det som skulle gjøres med rullebanen var at inne i c-profilen, altså der hjulene ruller går det to skinner, den ytterste skinna er firkantstål og den innerste skinna er rund.

Bilde: Av c-profil med skinner inni.
Disse skinnene blir slitt og må byttes ut i ny og ned. Det var den innerste runde skinna jeg skulle bytte ut. For å løsne denne skinna, måtte jeg bruke vinkelsliper og slipe bort sveisepunktene som holdt fast skinna. Verneutstyr jeg brukte til dette var vernebriller, hansker og øreplugger. Etter en liten stund hadde jeg slipt ned alle sveisepunktene, og løsnet skinna med et brekkjern. Etter dette satte jeg på en pusseskive og pusset ned de resterende sveisekantene for å få en fin overflate, for å kunne sveise på en ny skinne.

Bilde: Viser ferdig pusset innvendig i c-profilen.
Oppgaven gikk bra :) Etter dette ble jeg med Henning bort der hvor den nye roboten skal monteres. Deler av bygget rundt roboten skulle flyttes, blandt annet en vegg. Jeg hentet utstyret som Henning trengte for å løsne veggen. Jeg hentet en Bajonetsag, til å skjære av noen bjelker til bygget. Når veggen var løsnet hjalp jeg til med få den på plass, slik at den stod der den skulle før den blei sveiset fast.

Fredag 27. Nov: I dag startet morgenen med en liten oppgave som gikk ut på å forandre en nøkkel. Den ene nøkkelen var messingfarget og passet til et skap som skulle brukes. Den andre nøkkelen var smijernsfarget, men passet ikke til skapet. Eieren av nøkkelen ville gjerne bruke den smijernfargede nøkkelen, derfor måtte vi lage nøkkelens tupp lik den andre nøkkelens tupp :)
Her er et bilde som illustrerer:


Nøkkelen på toppen av bilde var den nøkkelen vi skulle bruke. Der hvor den stippla linja er, kuttet vi av nøkkelen og slipte ned flensen på nøkkelen (rett pil). Den andre nøkkelen var den nøkkelen til skapet som passet. Siksakkpila på denne nøkkelen viser nøkkeltappen som vi skulle lage på den andre nøkkelen. For å lage denne tappen skjærte jeg ut en liten tapp fra en plate. Senere skal den sveises på. I tillegg til det boret Henning et hull i enden av nøkkelen. En liten småjobb :)

Etter dette kom Anette ned, og hun lærte meg å lodde med det nye loddeapparatet. Da satt jeg en stund å øvde meg på noen ledningstumper som jeg tvinnet sammen. Det gikk fint :) Etter dette fikk jeg i oppgave å montere hengsler på en bankeboks, som banker en form for flasker som brukes i produksjonen.


Det første jeg gjorde var å plassere hengslene der de skulle være, brukte en hammer og en kjørner og slo et kjørnemerke i senter av hengslehullet. Etter det, festet jeg boret i drillen og boret hull i kjørnemerkene. Jeg prøvde om hullene passet overens med hengslehullene,og det gjorde de. Så fant jeg fram skruer som passet i de forsenka hulla på hengslene. Skruene var for lange, så de spente jeg opp i skruestikka og skjærte av en lengde med baufila. Dette gjorde jeg på alle seks skruene, fant fram låsemuttere og skrudde fast hengslene :)

Etter dette kom Anne Gro på besøk. Vi viste henne litt rundt på verkstedet, og etter dette tok vi en tur ut i produksjonshallen. Der gikk vi bort til robot som holder på å skiftes ut og videre så gikk turen til de ulika montasjestasjonene :) Etterhvert fikk Henning en telefon om at motoren på en av maskinene skulle taes ut. Dette gikk vi og gjorde. Det gikk greit, Henning løsnet mutterene til to av hjula som ble drevet av motoren med reimdrift og tok ut motoren. Vi tok motoren tilbake til værkstedet, hvor vi loddet noen ledninger. Mot slutten av dagen ryddet jeg litt på verkstedet også tok vi helga :)

søndag 22. november 2009

Uke 47

Torsdag 19 Nov: I dag startet dagen med at Henning fulgte meg ut i produksjonshallen for å få en presantasjonsrunde i produksjonsprossesen. Der fikk jeg en grundig gjennomgang av prossesen fra start til slutt og det var flere medarbeiderne på som tok seg av hver stasjon. Informasjonen jeg fikk var veldig nyttig, jeg lærte mye og fikk godt brukt for det i HMS-Prosjektet. Etter presentasjons runden, fikk jeg i oppgave å vaske en skjerm. Den var ganske møkkete og men etter en liten stund med vasking og gnukking ble den bedre.
Etter denne oppgaven kom Anette, hun hadde fått i oppgave å lage ledninger med endehylser og klype. Jeg hjalp Antte med dette. Det første vi gjorde var å klippe opp ledningstumper i riktig lengde. Deretter brukte vi en avisoleringstang til å dra av isolasjonen. Da isolasjonen var av satte vi på endehylser på den avisolerte enden og brukte en spesiell tang til å klemme disse hylsene flate og få kontakt med ledningen inni.

Bilde: Endehylsene som ble klemt flate til endetapper.

Dette gjorde vi på tre og tre ledninger siden et sett bestod av 3 ledninger. Etter å ha satt på endehylsene, samlet vi tre og tre ledninger og trede innpå tre ferdigklipte krympeslange- biter. Vi passet på å samle ledningene slik at de ble like lange, deretter brukte vi en varmepistol til å blåse varmluft på krympeslangene. Når krympeslangene blir varmet opp, trekker de seg sammen og dermed samlet ledningene seg.

Bilde: Tre og tre ledninger samlet ved hjelp av krympeslange.

Etter dette, avisolert vi den andre enden av ledningen. Da disse endene var avisolert, tvinnet vi de tre ledningene sammen, og Anette loddet dem.

Bilde: De 3 sammentvinnede ledningene, klare til å loddes.

Det gjorde hun ved å først varme opp ledningene ved å holde loddebolten mot ledningenes underside samtidig som hun holdt loddetinn på ledningenes overside. Da ledningene var nok oppvarmet begynte loddetinnet og smelt og la seg som et fint lag over lednigene. Etter dette ble det pusset litt på de lodda ledningen, slik at vi kunne få dem inn i klemme- hullet og stramme skruen slik at de satt fast i klemma. Vi laget ca. 15 slike ledninger, og resultatet ble bra :) Da dagen nærmet seg slutten, ryddet vi litt opp, da det var gjort var arbeidsdagen over.

Fredag 20 Nov: I dag startet morgenen med å fortsette på ledningene vi lagde dagen før. Vi lagde til sammen ca. 20 ledninger. Etter denne oppgaven kom det inn en ny oppgave. Denne oppgaven gikk også ut på å lage ledninger, men denne gangen med en annen kombinasjon. Igjen, det første jeg gjorde var å kutte opp ledninger i riktig lengde. Deretter fant jeg fram krokodille klyper. I den motsatte enden av ledningen skulle det monteres en metallkontakt.

Bilde: Metallkontakten, med låseskrue.

Problemet var at hullet i metall kontakten var mye større enn tykkelsen på kontaktappen på ledningens ende. Denne kontakt-tappen skulle puttes nedi dette hullet men var altfor liten.

Bilde: Ledningens kontakt-tapp

Bilde: Metallkontaktens hull.

Det poblemet løste jeg ved å kutte opp flere biter i riktig lengde fra en metallstang. Disse metal bitene puttet jeg nedi kontakthullet og presset kontakt-tappen på ledningen nedi metallkontaktens hull.












Bilde: Metallstenger i kontakthullet og kontakt-tapp plasser i kontakten.

På metallkontakten skrudde jeg fast låseskruene og dermed satt kontakten fast.


Dette blei en testingtype på hvordan jeg skal gjøre det siden vi skal bruke andre kontakt-tapper :)
Etter å ha kuttet opp en del biter og gjort det meste klart til flere monteriger, avsluttet jeg oppgaven og gikk for å spørre om å få fototillatelse til HMS-Prosjektet. Det fikk jeg, men jeg fikk beskjed om å ikke ta bilder inni kapslingen, altså inn i ringkabelanleggene slik at bildene viste sammenstillinen av ulike deler. Det passet eg på og ikke gjøre. Jeg tok flere bilder av de ulike prosesstrinnene. Etter dette var dagen over.

lørdag 14. november 2009

Uke 46

Torsdag 12. Nov: Morgenen i dag startet med å fortsette på freseprosjektet. Aluminiumsklossen som vi kuttet av i forrige uke var nå klar til å freses. For å få den blank å fin planfreset jeg alle flatene på klossen med en endeplanfres. Da ble alle flatene fine og blanke. Etter dette skråfreset jeg en kant på klossen, som jeg igjen freset opp to skråkanter til fra. Etter skråfresingen festet jeg et nytt freseverktøy i spindelen. Dette fresekverktøyet arunder skarpe kanter og heter radiefres men det ble også kalt for "grisetryne" siden verktøyet kan ha et grisetryne-lignende utseende :) Henning viste meg hvordan jeg gjorde det på en lengde også prøvde jeg meg på en lengde selv. Det var viktig å ikke frese for langt inn i arbeidstykke og ikke for langt ned, for da ville det blitt kanter over og under den avrundede kanten, noe som ikke ville hatt blitt fint. Resultet ble bra :)
Her er et bilde av en radiefres:

Jeg bestemte meg også for å frese et spor i klossen. Det gjorde jeg ved hjelp av en pinnefres. Jeg stilte inn ca. 2mm dybde og freset hele lengden på klossen. Da jeg var ferdig med å frese lengden stilte jeg inn større dybde på ca. 4 mm og freset hele lengden. Slik holdt jeg på helt til jeg syntes sporet var dypt nok. Det kommer bilde av klossen når det er ferdig :) Her er et bilde av en pinnefres:
Senere på dagen kom Ørjan med en plate som han hadde merkert opp noen punkter og slått kjørnemerker hvor det skulle bores opp hull. Jeg boret opp to 7,2 mm hull og tre 11,8 mm hull. Etter at hullene var ferdig oppboret var det litt grader i kantene så jeg fjernet gradene med en konisk forsenker. Jeg pusset også vekk noen av de skarpe kantene på plata på båndsliperen. Etter dette kom Kjetil med et oppdrag til meg. Oppdraget gikk ut på å kutte av en lengde på en jernstang og dreiie en kule i den ene enden. I den andre enden skulle det lages en radius på 6mm. Jeg rakk ikke å gjøre noe mer enn å kutte av lenden på jernstanga med den elektriske baufila den dagen. Så planene neste dag ble å fortsette med dette :D

Fredag 13. Nov: I dag startet arbeidsdagen med å fortsette på oppdraget jeg fikk av Kjetil hvor jeg skulle dreiie en kule i den ene enden av jernstanga og dreiie en radius i den andre enden. Jeg startet med dreiing av kula. Når man skal dreie en halvkule må man kombinere tverrsleid og hovdesleid. Da startet jeg et lite stykke inne på arbeidstykket og sveivet med tverrsleide helt til jeg kom nærat jernstanga. Da jeg var nærat sveivet jeg hovdsleiden til høyre. På den måten brukte jeg tverrsleiden for å jobbe med inn i arbeidstykket samtidig som jeg jobbet meg bortover til høyre. Desto lengre jeg gikk til høyre da, desto dypere gikk jeg inn i arbeidstykket så lenge jeg kombinerte begge sleidene. På den måten ble tuppen av arbeidstykket rundere og rundere etter flere gjentakelser av denne prossesen. Da jeg begynte å nærme meg slutten tok jeg noen store kutt, fordi avrundingen ble litt lang, men dette gikk veldig fint å rette opp. Kula hadde allerede formen så jeg kortet den ned med et par runder, da ble resultatet bra :)
Etter å ha laget kula, snudde jeg arbeidstykket og begynte på radiusen. Det gjorde jeg ved å bruke samme framgangsmåte som jeg brukte når jeg startet på kula. Jeg startet et lite stykke inne på arbeidstykket, kombinerte hovedsleiden samtidig som jeg brukte tversleiden og jobbet meg lengre og lengre inn i arbeidstykket desto nærmere tuppen jeg nærmet meg. Eneste forskjellen var at dette var en radius og da jobbet jeg meg ikke helt inn til midten av enden på arbeidstykket når jeg brukte tverrsleiden. Arbeidstykket skulle ha en radius på 6 mm, dette kontrollerte jeg med et radiusmål. Til slutt busset jeg arbeidstykket med smergelpapir i dreiiebenken,da ble fikk den en fin og blank overflate :) Her er noen bilder av den:


Etter å ha laget radiusen fikk jeg i oppgave å male et oppheng svart, og det gikk fint :)
På slutten av dagen ble jeg med Henning bort til maskinen som fikk ødelagt en kontakhylse på motoren. Det hadde nå blitt skiftet kontakthylse på motoren og den var klar til å monteres. Men ledingene som skulle kobles i hverandre stemte ikke overens med fargene, så monteringen måtte utsettes. Så var arbeidsuka over.

fredag 6. november 2009

Uke 45

Torsdag 5. Nov: Dagen i dag startet med en gjennomgang av HMS- prosjektet som startet denne uken. Henning og jeg gikk gjennom de ulike punktene. Kl. 11 dro Henning på TAF rådet. Da fikk jeg hjelp av Roar og Kjetil til å innhente informasjon om ABB`s historie som er et av punktene på HMS-prosjektet. Etter dette var det lunsj. Etter lunsjen var det stille på verkstedet, da satte jeg meg ned og leste litt i bøkene jeg fikk om ABB. Etterhver kom Henning tilbake. I ny og ned kom det folk som trengte utstyr fra verktøyburet som jeg hjalp slik at de fikk det de trengte :D Ut på dagen fikk Henning noen oppdrag. Det ene oppdraget var å finne en feil på platebøyeren som ikke bøyde platene i riktig vinkel. Det viste seg at det var et hjul som dro en reim som var årsaken. Skruen som holdt på plass hjullet hadde løsnet og satt veldig løst. Dette gjorde at det ble kast i hjulet som igjen gjorde at reima slang. Reima var på en måte nullpunktet for platebøya. I og med at nullpunktet ble feil, ble resten av målene også feil. Løsningen var rett å slett å stramme skruen og kjøre en kalibrering på maskinen. Kalibreingen gjorde at maskinen fikk innstilt sine nullpunkter på nytt. På vei tilbake til verkstedet fikk vi en ny oppgave. Tidligere på dagen hadde det blitt montert en motor på en maskin. Motoren hadde blitt satt feil vei, og når motoren da ble satt i gang, ble deler av maskinen skjøvet bakover og traff kontakhylsa på motoren og knakk. Denne hylsa skulle pekt nedover. Da ble motoren demontert og tatt tilbake til verkstedet hvor det senere vil bli byttet kontakthylse. Mot slutten av dagen ble Henning og jeg enige om å starte på et frese prosjekt. Vi kuttet av en tykk aluminiumskloss, men rakk ikke å gjøre mer med den før dagen var slutt. På slutten av dagen kom Roar innom med et stativ som Henning hadde fått beskjed om å endre. Det blei altså en av planenen for morgendagen :D

Fredag 6. Nov: I dag startet morgenen med det vi planla dagen før. Altså stativet. Henning forklarte meg hva som skulle gjøres med det. Slik så stativet ut:

På toppen av stativet stod det 8 tapper som alle skulle kuttes av og sveiseskjøtene skulle slipes ned. Jeg rullet stativet inn i "sveisebua" og hentet vinkelsliper, kappeskive til å kappe av tappene med og slipeskive til å slipe bort gjenstående sveiseskjøter og nødvendig verneutstyr. Jeg brukte hørselvern, hansker og vernebriller under arbeidet. Kuttinga og slipinga gikk fint og resultatet ble slik:

Jeg tok vare på to av tappene jeg kuttet av, disse skulle nemmelig sveises på midten av rammestengene. På disse skulle festes et kryss.
Etter dette malte jeg stativet, resultatet ble bra :D

Etter denne jobben fortsatte jeg på HMS-prosjektet med den delen av oppgave hvor vi skal lage et intervju med verneombudet. Det gjorde jeg og fikk mange nyttige og fine svar :D Mot slutten av arbeidsdagen gikk vi opp på "hemsen og hentet et kasselokk til en bankemaskin. Det har blitt laget nye bankemaskiner som er midre, og derfor måtte vi lage denne boksen mindre. Vi boret opp nagelene som metallplatene i boksen var festet sammen med, banket av hodene og fikk slått platene løs fra hverandre. Vi rakk også å måle og tegne opp de nye målene før arbeidsuken var over. To fine dager på jobb ! :D

søndag 1. november 2009

Uke 44

Torsdag 29 Okt: Dagen i dag bestod av noen planer, så Henning viste meg arbeidsoppgavene. Den første oppgaven var å bore to hull med riktig avstand på en metallbit slik at de passet overens med de gjengede hullene i delen den skulle skrus sammen med. Jeg boret opp hullene med et litt større bor en de M3 gjengede hullene under for å lettere få sentrert skruene slik at de passet overens med gejengene. Etter det slipte jeg plata slik at det ikke var noen skarpe grader på den. Når plata var ferdigslipt, sveiset henning på en firkantpipe og til slutt sandblåste vi den. Gjenstanden vi lagde ble slik:

Hensikten med gjenstanden var å feste den til en slurekopling som skulle draes til med 120 newton (12 Kg) som så slik ut:

Hensikten med å dra til med 120 newton var fordi at slurekoplingen skulle tåle en kraft på 120 newton og ved all kraft over dette vil koplingen slure og gjøre at systmet som skal draes rundt ikke draes rundt men slurer/sviver. Her er et bilde av slurekoblingens underside:

Senere på dagen fikk jeg i oppdrag å fikse en vannpumpetang. Feilen var at låse stanga var brekt, så hver gang man brukte den måtte man stille inn tanga på stillingshakket man ønsket. Denne låsestanga skal gjøre at tanga låses på det hakket man ønsker slik at man får ønsket åpning på tangkjeften. I og med at denne låsepinnen var knekt låste ikke tanga som den skulle. For å reparere den boret jeg to hull i låseknappen som stod igjen, slipte opp en låsepinne og boret hull i den, og skrudde den fast i knappen. Skruene bunnet litt i knappen og låsepinnen dro seg litt skjev når jeg trykket på knappen, så det må noen små justeringer til for å få det bedre :) Her er et bilder av den:



Fredag 30. Okt:
Fredag var det fri fra jobben.

søndag 25. oktober 2009

Uke 43

Torsdag 22. okt: I dag stod det ingen spesifike oppgaver på planen, så da fortsatte jeg på på dreieprosjekte mitt, altså metallsylinderen jeg fortalte om i forrige uke, hvor jeg lagde en sylinder med ulike effekter ved å brukte ulike dreiemetoder. Denne gangen bestemte jeg meg for å lage innvendige gjenger til en M10 bolt. Dette gjorde jeg først ved å spenne opp arbeidstykke og bore med senterbor i enden av arbeidstykke. Etter dette boret jeg med et 8,5mm bor ca 40mm inn i sylinderen. Da hullet var ferdig, var det klart for å gjenges. Gjengingen gjorde jeg ved hjelp av gjengetapp og svingjern. Jeg spente fast gjengetappen i bakdokka og flyttet gjengetappen inn mot åpningen av det oppborede hullet, men passet på og ikke låse bakdokka fast. Etter dette tok jeg ut tverrstanga til kjoksnøkkelen og brukte nøkkelen til å dra kjoksen rundt manuelt samtidig som jeg presset litt på bakdokka. Etter få sekunder merket jeg at gjengeboret dro seg innover i sylinderen for hver omdreining jeg gjorde med kjoksnøkkelen, da behøvde jeg ikke å presse på bakdokka lenger.
Etter en del omdreininger manuelt, skrudde jeg ut gjengetappen av sylinderen og løsnet den fra kjoksen på bakdokka og festet gjengetappen i et svingjern. Jeg brukte svingjernet til å lage resten av gjengene. Grunnen til at jeg gikk over til svingjern var fordi det er kjappere. Jeg startet å brukte dreiiebenken til å lage startgjengen fordi at gjengetappen da blir skrud vinkelrett inn og dermed får man vinkelrette gjenger. Disse gjengene gjorde at jeg kunne fortsette med svingjern fordi jeg nå hadde fått startgjenger som var rette og dette gjorde at gjengetappen fulgte disse gjengene og lagde nye gjenger som også ble vinkelrette. Resultatet av gjengingen ble bra, skruen passet fint :)

Her ser dere et bilde av den ferdige dreide sylinderen hvor jeg har brukt de ulike dreiiemetodene, lengdedreiing, plandreiing, konusdreiing, utvendig gjenging med dreistål og innvendig gjenging med gjengetapp. I tilleg freset jeg opp et spor som passer til en 17mm fastnøkkel. Her er noen bilder av den ferdigedreide sylinderen min:


Senere på dagen fikk Henning inn en RUH, som står for Rapport ved Uønskede Hendelser. RUH`en var at en arm som hold en trekker hadde en tverrgående skrue som hadde knekt og kilt seg fast. Bolten satt veldig godt fast. Vi prøvde først å banke ut skruen med dor og hammer, men bolten satt for godt fast, så vi måtte løsne armen som hang i en slide i taket og ta den med bort til oljepressa hvor vi fikk preset ut den knekte bolten. Etter dette monterte vi på armen igjen og alt fungerte som det skulle med ny bolt og nye muttere :) Mot slutten av dagen finpusset jeg litt på plastiksylinderen med de konede kantene og lagde en stett og ellers ble det litt soping og opprydding på verkstedet som en slutt på dagen :) Bilde av plastiksylinderen:



Fredag 23. Okt: Dagen i dag bestod ikke av noen fastsatte planer, i og med at vi jobber på en vedlikeholdsavdeling og må ta oppgaver litt som de kommer :D Morgenen startet med å prøve å få satt sammen elektriske bitztrekkere. Tre bitztrekkere var i deler, noen deler fungerte og andre var ødelagte. Oppgaven var å prøve å få satt sammen en bitztrekker med disse delene. Trekkeren bestod av kjoksen, girkasse, motor, knapp til å skifte gir og batteriet. Vi startet med å teste en motor for å sjekke om denne var i orden. Motoren fungerte når vi koplet på batteriet og neste trinn var da å finne en girkasse som fungerte. Vi tok opp girkassa og pusset de ulike tanhjula og satte det på plass. Deretter koplet vi girkassa på motoren. Girkassa fungerte også fint og da gjennstod det bare å sette på diverse deksler og kople på batteriet. Resultatet ble bra og trekkeren fungete like fint etterpå. Sparte rett å slett ABB for 1000 kr :D Prøvde å bygge opp en bitztrekker til. Fant en mottor som fungerte men begge de to siste girkassene var dårlige, så vi sparte heller delene til reservdeler. Etter dette gikk vi til lunsj.
Etter lunsjen fikk Henning i oppgave å skru fast noen store reoler i gulvet. Til denne oppgaven ble Henning og meg enige om at vi trengte en slagbordrill, murbor, skruer, 17mm fastnøkkel, hammer. Reolene stod litt skjevt i forhold til hverandre så vi fikk truckførerne til å rette opp reolene med truckgafflene. Deretter boret Henningen hull i gulvet, jeg støvsuget opp støvet, dunket ned boltene gjennom festeføttene og ned i gulvet og mutrene ble skrudd fast, da reolene stod støtt. Vi byttet også ut noen støttestag. Dagen nærmet seg slutten og gjorde derfor litt renhold inne på verkstedet før vi tok helga :D Nok en vellyket uke på jobb :D

søndag 18. oktober 2009

Uke 42

Torsdag 15. okt: I dag har jeg jobba mye ved dreibenken og det har vært gøy ! Jeg spente fast en sylinder i kjoksen og prøvde meg på mange ulike dreiiemetoder :) Jeg startet rett og slett med et dreiieprosjekt. Det første jeg prøvde meg på var å konusdreie en plastikk sylinder. Å konusdreie vil si å lage en kjegleformet gjenstand. For å konusdreie i en dreibenk må man vinkelstille toppsleiden. Toppsleiden har en gradert skala, og gradtallet på konusen stilles inn der. Når man skal konusdreie må man mate for hånd med sveiva på toppsleiden.

Bilde: Toppsleiden skråstilt og toppsleid-sveiva.

Da innstillingene var ferdige satte jeg i gang med å dreie på plastikk sylinderen. Jeg begynte med et lite snitt, da fikk jeg en kort liten kon så fortsatte jeg og jobbe meg innover med fler og fler snitt, da fikk jeg lengre og spissere kon. Etter dette fortsatte jeg på samme arbeidstykke og lagde flere etasjer med konede kanter. Dette er plastikksylinderen med flere konede kanter. Det er ikke så lett å se på bilde, men hver kant er konet:

Etter å ha dreid i plastikk sylinderen gikk jeg over på å dreiie en stål sylinder. Jeg startet rett og slett på et dreiieprosjekt :) Det første jeg gjorde var å lengdedreie sylinderen slik at den fikk en fin og blank overflate. I begge endene plandreiet jeg slik at endene ble rette. I den ene enden lengdedreide jeg en avstand slik at jeg fikk en avstand som hadde mindre diameter en resten av avstanden. I motsatt ende konusdreide jeg sylinderen slik at den fikk en konus på 10 grader slik at den den ble helt spiss. På den måten fikk jeg prøvd meg på utvendig lengdedreiing, plandreiing og konusdreiing :) Det var morsomt å lære og gikk veldig bra :D Dette er et bilde av sylinderen før jeg begynte å dreiie noe på den:



Fredag 16. Okt: I dag forsatte jeg litt på sylinderen min som jeg dreier på. For å få den ekstra fin og blank pusset jeg den i dreiibenken med smergelpapir, ved å sette i gang dreiibenken og å føre smergerlpapiret over sylinderen. Litt senere denne dagen avbrøyt jeg oppgava fordi det kom inn noen festejern som det skulle fereses opp 3 firkantede spor i. Jerna blir lagt over strømfordelingsskapa, men lå litt i veien for muttere som trengte å bli dratt til med en 17 mm pipe. Derfor måtte vi dreie opp spor slik at pipa kunne fa plass uten å måtte fjerne jernet. Vi tegent opp hvor sporene skulle være på jernet, satte jernet fast i skruestikka på fresen, fant senter av det opptegnede ommråde og freses 2 mm nedover i jernet 3 ganger slik at sporet ble mm 3 dypt. Etter dette freset vi bortover sidelengs slik at spore ble ca. 10 mm bredere på hver side. Her ser dere et bilde av jerna. De firkantete sporene over de runde hullene på toppen av jernet freset jeg opp :)

Etter denne oppgaven, på slutten av dagen forsatte jeg på sylinderen. Nå bestemte jeg meg for å gå videre på å dreiie utvendige gjenger. Jeg bestemte meg for at jeg ville dreiie utvendige gjenger på motsatt side av konen og sette på en 14 mm mutter. Det første jeg gjorde var å lage en fas der hvor gjengene skulle stoppe. Og derreter måtte vi finne gjengedybde og gjengeavstand til en 14 mm mutter. Da måtte vi se i en gjengetabell. I gjengetabellen sto det at gjengeavstang og gjengedybde var 2 mm og vi stilte da inn dreiiebenken inn på 2 mm avstand og satte på gjengesaksa. Det var viktig å ta flere små snitt og ikke røre gjengesaksspaken. Hvis man rører gjengesaksspaken mitt under dreiiengen vet man ikka hvor man er i forhold til gjengene og man kan risikere at gjengene blir ødelagt. Hver runde jeg kom til fasen stoppet jeg kjoksen med fotstoppen og sveivet tilbake og tok et dypere kutt for hver runde. Jeg visste hvor dypt vi skulle ta tilsammen ved hjelp av skalaringen på tverrsleiden. Jeg dreide 2 mm dypt, men mutteren passet ikke helt så vi gjorde noen småkutt til, siden dreiiebenken ikke er en fin arbeidene dreiebenk. Etterhvert passet mutteren og det ble et bra resultatt :) Legger ikke ut bilder av sylinderen før den er helt ferdig, da kan dere få se den :)